Keçeci Mahallesi’nde bulunan Devlet eski Hastanesi resmen yıkılıyor. İl Sağlık Müdürlüğü konuyla alakalı yıkım ihalesine çıktı. Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla birlikte fiziki miladını dolduran bu bina, bir döneme damgasını vurmuştu.

Isparta Şehir Hastanesi’nin geçtiğimiz yıl hizmete açılmasıyla beraber kullanım ömrünü tamamlayan Devlet Hastanesi artık yıkılacak. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yıkım ihale şartnamesi hazırlanan bina için firmalar yıkım ihalesine girecek. Yıkım ihalesi 27.03.2018 günü İl Sağlık Müdürlüğü’nde gerçekleştirilecek. İhaleyi alan firma ise 3 gün içerisinde işe başlayacak. Yıkım işinin tahmini bedeli 345 bin TL olduğu belirtildi.

37 YIL HİZMET VERMİŞTİ

Yıkımın gerçekleştirileceği binanın tam 37 yıllık geçmişi bulunuyor. 37 yıllık birikime sahip olan bu alan, depreme dayanıksız çıkmış ve yıllar önce yıkılmasına karar verilmişti.

İŞTE 2017 YILINA KADAR ISPARTA’NIN SAĞLIK GEÇMİŞİ

Isparta ilk sağlık teşkilatı ile 1869 yılında Belediye Tabipliği ile tanıştı. İlk hastane 1900 yılında inşa edildi, 1914 depreminde yerle bir oldu. 1915 yılında Memleket Hastanesi adı altında şimdiki Doğum ve Çocuk Bakımevi'nin temelleri atıldı. İlk Devlet Hastanesi, Ispartalılar tarafından 1948'de 100 yataklı olarak inşa edildi.    1952'de taş bina, 1980'de de Isparta'ya ve bölgeye 37 yıl hizmet veren mevcut hastane binası inşa edildi. Gülkent Devlet Hastanesi de 1972 yılında hizmete açıldı.  

İLK SAĞLIK TEŞKİLADI BELEDİYE TABİPLİĞİ

​Isparta’nın ilk sağlık teşkilatı, Isparta Belediye Tabipliği olarak 1869 yılında kurulmuştur. 1895 yılında ise Böcüzade Süleyman Sami Efendi’nin Belediye Başkanlığı zamanında bir Belediye Eczanesi açılmıştır. Bu yıllarda Türk Hekim ve Eczacısı bulunmadığı için hizmetler Rum ve Ermeni Doktor ve Eczacılar tarafından yürütülmüştür. Böcüzade Süleyman Sami Efendi, 1908 yılında mebus seçildikten sonra damadı Hüseyin Hüsnü Bey’i eczacı, akrabası Ziya Bey’i de doktor olarak yetişmelerini sağlamış, her ikisi de Isparta’nın ilk Türk Eczacı ve Hekimi olarak Isparta’da görev yapmışlardır. 

İLK HASTANE 1900'DE AÇILDI

​Isparta’da ilk hastane, Guraba Hastanesi adıyla 1900 yıllında Mutasarrıf Hüsnü Bey tarafından şimdiki Belediye binasının batısındaki Piri Efendi Mezarlığı’nın altındaki yerde yaptırılmıştır. Isparta’da 1914’de meydana gelen büyük depremde hastane tamamen yıkılmıştır. Bunun üzerine 1915 yılında Mutasarrıf Hakkı Behiç Bey zamanında, şimdiki Kan Merkezi ve Doğum ve Çocuk Bakımevi Kreşi’nin olduğu yerdeki Bülbül Kahvesi Bahçesi ve Şeyh Aliler'in bahçesinin birleştiği büyük arsa üzerinde, iki katlı ve 30 yataklı olması planlanan bir Memleket Hastanesi temeli atılmıştır. Savaşlar nedeni ile inşaat, 1922 yılında tamamlanabilmiştir. ​1921 yılında Doktor Rafet Bey’in Mutasarrıflığı zamanında ilk Liva İdare Meclisi açılmış, bu suretle Sağlık Müdürlüğü kurularak, Ali Fahrettin Bey ilk Sağlık Müdürü olarak Ankara Hükümeti’nce atanmıştır.