Isparta Devlet Hastanesi'nde bir temizlik işçisi tarafından mesanesine (idrar kesesi) sonda takılan 72 yaşındaki Burhan Turan'ın kaptığı enfeksiyon sonucu hayatını kaybettiği iddia edildi.

Burhan Turan'ın oğlu Sebahattin Turan, babasının ölümü üzerine hastane yönetimini suçlarken, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Vali Vekili Niyazi Can, olayla ilgili inceleme başlatıldığını, çıkacak sonuca göre sorumlular hakkında yasal işlem yapılacağını kaydetti.

İşadamı Sebahattin Turan, yaklaşık 2 ay önce idrar yolu şikayetiyle Isparta Devlet Hastanesi'ne yatırdığı babası Burhan Turan'ın geçen hafta, temizlik işçisi Ali Ö. tarafından mesanesine takılan sonda sırasında kaptığı enfeksiyon sonucunda komaya girerek hayatını kaybettiğini iddia etti.

İdrar yolu şikayeti bulunan babası Burhan Turan'ı Isparta Devlet Hastanesi'nde Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Taylan Oskay'a muayene ettirdiğini belirten Sebahattin Turan, “Doktor Oskay, babamı kapalı yöntemle ameliyat etti. Ameliyat sonrası bir ilacın 6 hafta boyunca babama sonda yöntemiyle enjekte edilmesi gerektiğini söyledi.

İlacı temin ettim. Doktor Oskay, beni hastanenin 6'ncı katında bulunan servise yönlendirerek, orada Ali Ö.'yü bulmamı ve sondayı taktırarak ilacın verilmesini istedi. Bu işlem 4 hafta boyunca normal bir şekilde devam etti. 5'inci hafta yine aynı tedavi için hastaneye gittiğimde sonradan temizlik işçisi olduğunu öğrendiğim Ali Ö., bana 16 nolu sondanın hastaya acı verdiğini 14 nolu sondanın ise hastanede kalmadığını söyledi.

Bunun üzerine beklemesini ve istediği sondadan alacağımı ifade ettim. Ben eczaneye gidip gelinceye kadar 16 nolu sondayı takıp hastaya ilacı enjekte ettiğini gördüm. Babamda kanama başladı. Temizlikçi Ali Ö. ile tartışmaya başladık. Kendisine neden ben gelinceye kadar beklemediğini sorduğumda, işinin çok olduğunu söyledi” diye konuştu.

SAĞLIK MEMURU YOK
Başından geçenleri doktor Taylan Oskay'a anlattığında şaşkına döndüğünü söyleyen Turan, “Doktor bana sonda takan şahsın hastabakıcı değil temizlik işçisi olduğunu, bu işin eline yakıştığını, ayrıca hastanede sağlık memuru bulunmadığından bu işleri kendisine öğrettiğini ve yardımcı olarak kullandığını söyledi. Şok oldum” diye konuştu.

Diğer yandan doktorun bu işçilerin sadece kendi servisinde değil, başka servislerde de kullanıldığından idarenin haberi olduğunu açıkladığını söyleyen Sebahattin Turan, Başhekim Opr. Dr. Ramazan Okutan’ın da kendisine temizlik işçilerinin pansuman ve enjeksiyon gibi işlerde kullanıldığını ifade ettiğini söyledi.

İHMAL KURBANI
Babasının ihmal ve kasıtla hayatını kaybettiğini iddia eden Sebahattin Turan, “Bu işin peşini bırakmayacağım. İhmali olanların cezalandırılacağı güne kadar olayın arkasındayım. Bu konuda hiçbir maddi talebim yoktur. Sadece ilgililerin olayı örtbas etmemesini ve suçluların cezalandırılmasını istiyorum. Şikayet dilekçemi Başbakanlığa, Adalet Bakanlığı’na, İçişleri Bakanlığı’na, Valiliğe ve İl Sağlık Müdürlüğü’ne gönderdim. Avukatım aracılığıyla da Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacağım” diye konuştu.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Isparta Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Ramazan Okutan, konunun soruşturma aşamasında olduğunu belirterek, bu konuda açıklama yapmasının mümkün olmadığını söyledi. Okutan, “Bizim yürüttüğümüz bir soruşturma mevcut. Bu nedenle herhangi bir bilgiyi medya ile paylaşmam doğru olmaz” dedi.

VALİLİK HAREKETE GEÇTİ
Isparta Vali Vekili Niyazi Can, iddialara ilişkin ön araştırma yapmak üzere Valilik'ten bir yetkilinin görevlendirildiğini söyledi. Can, “Arkadaşımız bize dilekçeyle başvurdu. Tabii babasını kaybetmiş olmanın üzüntüsü var. Başsağlığı dileklerimizi ilettik. Dilekçeyi alır almaz hemen İl İdare Kurulu'na havale ettim ve iddiaları araştırmak üzere bir yetkili görevlendirdim. Şimdi ön araştırma yapılacak. İddia sahibi ve şahitlerin yanı sıra karşı taraf da dinlenilecek. Ön araştırma raporuna göre, yasal işlem başlatılıp başlatılmayacağına karar verilecek. Zaten Sağlık Müdürümüze de konuyla ilgili harekete geçilmesi için talimat verdim” açıklamasında bulundu.

Hürriyet