Devlet, Isparta'daki zararın yüzde 11’ini karşılayacak.

Isparta’da Şubat ayında ki kar yağışı sonrası ortaya çıkan maddi zararın bilançosu 45 milyon TL olarak hesaplandı. Oluşturulan hasar tespit komisyonu elde ettiği verileri Cumhurbaşkanlığı Afet fonuna ulaştırdı. Fon, Isparta’ya yaraların sarılması için 4,5 milyon TL ödenek gönderdi. Böylelikle, devlet tespit edilen zararın yüzde 11’ni karşılamış olacak.

Isparta’da 3 Şubat Perşembe günü etkili olan kar yağışı esnasında meydana gelen elektrik kesintisi, toplamda 1800 m2’lik alanda 192 ton kompos ve mantarı kullanılamaz hale getirmişti.

Ayrıca ağıl ve ahırlarda bulunan 88 küçükbaş ve 4 büyükbaş hayvanda telef olmuş, bu ve buna benzer birçok alan da zarar görmüştü.

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk o dönem yaptığı açıklamada, “Merkez de ve 8 ilçemizde hasar tespiti yapıldı. Toplam da 570 dönüm sera zarar gördü. Bunun, 190 dönümünü sadece karanfil seraları oluşturuyor. Diğer alanlar ise marul, maydanoz  v.b üretimi yapılan seralar. Tabi ki boş olan seralarda maddi zarar gördü. Deregümü Köyü, Çünür mevkii ve Yalvaç Çetince köyünde zarar büyük. Ayrıca 1800 m2’lik alan da mantar çadırlarımız var. Elektrik kesintisi nedeniyle 192 ton kompos ve mantar zararı oluştu. Tespitlerimiz arasında 88 küçükbaş ve 44 büyükbaş hayvanın telef olduğunu gözlemledik. Ağıl ve ahırlarda zararlar oluştu.

Toplam da 10 bin m2’lik hayvancılık alanının kullanımı güçleşti. Yetkililer tarafından ilgili komisyon oluşturuldu. Hemen tespitler yapıldı ve Cumhurbaşkanlığı Afet fonuna ulaştırıldı.  Devletimiz her zaman güçlüdür. Bu yaraların tez zamanda giderileceğinden şüphemiz yok. Bu vesileyle bütün halkımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletirim” diyerek kamuoyunu bilgilendirmişti.

DEVLET, TESPİT EDİLEN ZARARIN YÜZDE 11’İNİ KARŞILIYOR

Daha önce mağduriyeti duyuran Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk şimdi de gelen ödenekle ilgili müjdeyi paylaştı. Başkan Selçuk: “Kar yağışı sonrası oluşturulan komisyon, 45 milyon TL hasar tespitinde bulundu. Yetkililer ise bu zarar karşısında Isparta’ya 4,5 milyon TL para gönderdi. Para bu ay içerisinde mağdurlara dağıtılacak. Devlet, tespit edilen zararın yüzde 11’ni karşılıyor. Paralar mağdurların hesaplarına yatırılacak’ dedi.

Tespitin nasıl yapıldığı sorusuna da cevap veren Başkan Selçuk: “Çifti Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı olup, zarar tespiti için başvuran çiftçilere ödeme yapılacak. Hatırlarsanız o dönem ÇKS’ye kayıtlı olarak, İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine başvuru yapılmıştı. Buna binaen ödeme yapılacak” dedi.

Kaçmaya çalışırken yakalandı Kaçmaya çalışırken yakalandı