Devletin Gül çiçeğine destek vermemesi büyük hata

Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, Isparta’nın Millî Servet’e bu denli katkı sağlamasına rağmen, gül çiçeğine destek verilmemesini ‘’Büyük hata’’ olarak yorumladı. Gül çiçeğinde en azından KDV’nin yüzde 8’e çekilmesini talep eden Çelik, iç piyasada Gülbirlik’in büyük haksızlığa uğradığını ifade etti.
Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, açtı ağzını yumdu gözünü. Türkiye’de birçok ürüne teşvik, destekleme verilirken dünyada Türkiye’nin elini güçlendiren nadir ürünlerden biri olan gül çiçeğine hala daha duyarsız kalınmasına anlam veremediğini bildiren Çelik, ‘’Ya KDV düşürülsün. Ya da kayıt dışılık yok edilsin. Gülbirlik, eşit şartlarda rekabet imkânı alsın’’ dedi.

‘’MAÇA 3-0 MAĞLUP BAŞLIYORUZ’’
Bu anlamda en sert rakiplerimizden biri olan Bulgaristan’ı örnek veren Çelik, ‘’Bulgaristan’da Hükümet, buhar elde etmek için kullanılan yakıtın yüzde 75’ini hibe olarak veriyor. Maça 1¬ 0 mağlup başlıyoruz. Avrupa Birliği (AB) önemli kaynaklar aktarıyor: 2¬ 0 oldu. Ayrıca Kazanlık Vadisi’nde (Bulgaristan) 100 Dekar¬ 250 Dekar’da Gül Çiçeği yetiştiriliyor. Tek parça. Bizde ise 1 Dönüm; 3 Dönüm; 5 Dönüm… Kazanlık Vadisi (Bulgaristan) Isparta (Türkiye) karşısında 3¬ 0 öne geçti. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Bulgaristan’dan daha iyiyiz. Daha güçlüyüz. Daha etkiniz. Devlet, Isparta’ya bir destek verse; Bulgaristan’ı siler süpürürüz. Devlet, Gül Çiçeği’ne destek vermekle aslında kendini de destekleyecek’’ diye konuştu.

‘’ISPARTA’YA GÜL FİDESİ YETİŞTİRME ENSTİTÜSÜ KURMALIYIZ’’
Öte yandan devletten Miras Hukuku nedeniyle parçalanan arazilerin toplanması gerektiğinin altını çizen Çelik, ‘’Isparta, yüzyıllardır Gül Çiçeği yetiştirmesine rağmen fidesi yok. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) bile Gül Fidesi Yetiştirme Enstitüsü kurdu. Isparta’da ise yeni bahçeler, eski bahçelerden kırılan, budanan dallar ile oluşturuluyor. Eğer eski bahçe hastalıklı ise o sorun yeni alana da sirayet ediyor. Bu noktada Gülbirlik, BAKA, SDÜ, ITSO, Gül Fidesi Yetiştirme Enstitüsü kurmalı. Devlet arazi toplulaştırması yapmalı. Bir an önce Organik Gül Çiçeği’ne geçmeliyiz. Şu şartlarda Organik Tarım imkânsıza yakın’’ diye konuştu.

‘’EUROGAP HASSAS BİR KONU’’
Diğer taraftan üreticinin İyi Tarım Uygulamaları (EUROGAP) Sistemi’nde üretim yapması halinde Gıda Bakanlığı’nın dekar başına 100 TL destek verdiğini de dile getiren Çelik, ‘’EUROGAP Dünya piyasasında elimizi güçlendirir. Rekabet imkânımızı artırır. EUROGAP çok hassas bir konu. Sağlıklı yönetildiği an Dekar başına alacağınız ürün artar. Gül Yağında Pestisit (Kimyasal ilaç kalıntısı) da olmayacağı için değeri yükselir. Eğer konvansiyonel üretimde pestisit kalıntısı tespit edilirse sizin orada fiyat konusunda direnme şansınız yok. Ama ürününüzde pestisit açısından eminseniz, elinizi güçleniyor. Rekabet şansınız artıyor’’ şeklinde konuştu.