Ellerimizin temiz kalması için sıklıkla kolonya ve ıslak mendil gibi çeşitli dezenfektanlar kullanıyoruz. Ancak aşırı dezenfektan kullanımı cilde zarar verebiliyor. Sıklıkla uzun süreli kullanımlarda ellerde kızarıklığa, deri kuruluğuna ve sertliğine sebep olabiliyor.

Konuyu SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yıldırım’a sorduk.

EN İYİ HİJYEN SU VE SABUNDUR

El temizliğinde en önemli noktanın su ve sabun olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Yıldırım, alkol içerikli dezenfektanların ihtiyaç halinde kullanılması gerektiğini söyledi.

Koronavirüs önlemlerinde üç temel kurala dikkat çeken Prof. Dr. Yıldırım; “Virüsün yayılmasını önlemek için maske, mesafe ve el hijyenine çok dikkat etmeliyiz. El hijyenini sağlamanın en güzel yolu ise su ve sabundur. Su ve sabuna ulaşamadığımız yerlerde dezenfektan kullanımını öneriyoruz.

Çarşıda pazarda ihtiyacımızı almak için dolaşıyoruz, resmi kurum ve kuruluşlara işimiz gereği giriyoruz, buralarda kendimizden emin olmadığımız zaman, herhangi bir yere temas ettiğimiz zaman ellerimizin temizliği için dezenfektan kullanmalıyız” diye konuştu.

ELLERDE AÇIK YARASI OLANLAR DİKKAT ETMELİ

Ellerinde açık yara ve egzama gibi şikayetleri olanların dezenfektan kullanmamaları gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Yıldırım; “Dezenfektanlar genellikle alkol bazlıdır. Biz içinde % 70 alkol içeren dezenfektanları öneriyoruz. Dezenfektan bakteri ve virüsleri yok ederken cildin yağını da kurutmaktadır. Ciltte kuruma ve hassasiyet meydana getirmektedir. Bunu önlemenin yolu nemlendirici kullanmaktır.

Ellerimizi nemlendirici kullanarak eski yumuşaklığına kavuşmasını sağlayabiliriz. Yani cildimizin yağını krem ve nemlendirici ile tekrar yerine koymalıyız.  Krem ve nemlendirici kullanılmasına rağmen şikayetler geçmiyorsa mutlaka uzman bir hekime danışılmalıdır. Dediğim gibi açık yarası varsa, egzaması varsa dezenfektan kullanılması sıkıntılı olabilir. Bu tür şikayetleri olanların en güzel el hijyeni su ve sabunla olmalıdır.” dedi.

DEZENFEKTAN AŞIRIYA KAÇMADAN YETERLİ MİKTARDA KULLANILMALI

 Son olarak aşırı dezenfektan kullanımına dikkat çeken SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yıldırım; “Virüs önlemlerine karşı maalesef bazı insanlar çok duyarsız kalırken, bazı insanlarda ise aşırı takıntı olmaktadır. Bir insan ihtiyaç olmadığı halde günde yüz kere dezenfektan kullanıyorsa burada bir anormallik var demektir.

Dezenfektanı takıntı yapmadan ihtiyaç halinde gerektiği kadar kullanacağız. Çok lüzumlu hallerde kullanacağız. Yani aşırıya kaçmadan ancak ihmal de etmeden yeterli miktarda kullanacağız. Tekrar söylemek gerekirse el temizliği için su ve sabun birinci derecede önceliğimiz olmalıdır. Su ve sabuna ulaşamadığımız zamanlarda ise şüpheli bir yere temas ettiğimizde %70 alkol bazlı dezenfektan kullanmalıyız. Ayrıca şunu da belirtmek istiyorum, dezenfektanların güvenilir yerlerden alınmasında büyük yarar var. Bildiğimiz tanıdığımız eczanelerden veya sürekli bu işi yapan markalı firmaları tercih etmek lazım” diye konuştu.