Eski Belediye Meclis Üyesi Uğur Bestelci ile MHP'li Meclis Üyesi Muhittin Gül, ITKM'de bugün yaşanan sıkıntılı süreci ihaleye çıkmadan 1 yıl önce öngörmüş ve dile getirmiş.
    
1994-1999 dönemi Belediye Başkanı Mehmet Aybatılı'nın uluslararası proje yarışması düzenleyerek ortaya koyduğu projenin adı Halk Pazarı Kentsel Tasarım Projesi. 7 Ekim 2004 tarihli meclis toplantısında Halk Pazarı Projesi'nin adının Ticaret ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülmesi isteniyor. Yine meclisten Halk Pazarı'nın kat karşılığı usulü ile ihaleye verilmesi hususunda Encümene yetki verilmesi isteniyor. Meclis tutanaklarından gözüme takılıyor. Dönemin Belediye Başkanı Merhum Hasan Balaman, gündem maddesini okuduktan sonra söz almak isteyen var mı? diye soruyor.

2004-2009 döneminde azınlıkta olmalarına rağmen MHP grubunun etkisini ve ağırlığını göstermede önemli rol oynayan, sanhki mecliste çoğunlukmuş havasını oluşturan Uğur Bestelci hemen söz istiyor.

Konulara vakıflığı ve hitabeti ile Hasan Balaman'ın korkulu rüyası olan Bestelci, bugün 'keşke bu hatalar yapılmasaydı' denen konulardaki uyarısını yapıyor. "Şimdi Çarşamba Pazarı Projesi Isparta için çok büyük bir proje. Şu ana kadar 6 aylık, 7 aylık çalışma döneminizde sayın Mehmet Aybatılı dönemindeki proje var. Sayın Yusuf Ziya Günaydın zamanındaki proje var. Üçüncüsü sizin yapmaya çalıştığınız, duyuyoruz veya söylüyorsunuz.

Şu ana kadar meclisimize en ufak bir şekilde proje nasıl olduğu, ne olduğunu, bilen varsa bana söylesin. Yok kaç dükkandır. Sosyal kültürel alanı nedir? Böyle bir proje var mıdır? Nedir belli değil? Burata kat karşılığı verilmesi için yetki istiyorsunuz. Encümende şimdi.

Projeyi çizecek kimdir?

Kim bunu bizzat karar verecektir?

Sivil toplum örgütleri ve halk bilgilendirilmeden Isparta için önemli bir projede, 5 katlı bir evi veriyormuş gibi tutum içine giriyorsunuz. Bu bence yanlış. Teknik bir şey değil. Gelin bu yapacağımız projeyi ortaya koyalım. Burada bir mahalle olduğunu sivil toplum örgütlerine, halka anlatalım. Biz meclis üyesi olarak kavrayalım. Encümene neyin yetkisi verilecek.

Kim biliyor burada yüzde kaç ile verileceğiniz. Yani bu işler bir kişinin, 3 kişinin, 5 kişinin, 10 kişinin vereceği karar olamaz.

55 dönüm üzerine oturan Türkiye'ne en büyük pazar projesidir. Böyle bir proje bu kadar eksikliklerle başlanamaz. Doğru başlamak lazım, doğru bitirmek lazım. Sayın Aybatılı'nın ve Sayın Günaydın'ın yaptığı bina var. Siz Hal'dan başlayacağım diyorsunuz. Burada herkes halkın temsilcisi olarak geldi. Halkı bilgilendirmek zorundayız. Müteahhitle anlaşırken tartışmadan, konuşmadan, halkın önüne sermeden böyle bir yetkinin verlimesi mantık dışı bir şey. Böyle oldu bitti ile yapılamaz. Çok da yazık olur, şaibeye yol açar. Ben yaptım, oldu, böyle bir şey olamaz." Eğer sayın Bestelci'nin o zaman ortaya koyduğu uyarılar dinlenseydi Halk Pazarı'na yazık olmayacaktı. Şaibe ve sözlerin çıkmasına engel olunmuş olacaktı. 'Ben yaptım oldu' mantığıyla baştan yanlışla başlanan işte dünkü söylediğimiz gibi kaybeden Isparta oldu.

Uğur Bestelci'ye o tarihli toplantıda cevap veren merhum Belediye Başkanı Hasan Balaman, 'her iki projeyi de kapsayacak bir proje' olacağını açıklamış ama önümüzdeki süreç hiç de öyle olmadı. Hem Sayın Aybatılı hem sayın Günaydın döneminde proje adına yapılan 2 binada yıkıldı. O tarihteki meclis tutanaklarından ilginç bir detay daha. Halk Pazarı'nda 500'e yakın esnaf vardı. Isparta'nın en canlı semtiydi. Hem Sayın Aybatılı hem de Sayın Günaydın'ın projesinde esnafların yerinde kalması, mülkiyet hakkının da tamamının Isparta Belediyesi'nde kalması öngörülmüştü. Ama halen devam eden proje ile 500'e yakın esnafın ocağına incir ağacı dikildi. Davraz Mahallesi'ne nakledilen esnafların çoğu battı, işsiz kaldı. İşte bu anlamda 7 Ekim2004 tarihli meclis toplantısında esnaf adına yapılan konuşmalar:

Muhittin Gül (MHP): Esnafları nereye aktaracaksınız başkanım.

Hasan Balaman: Esnafı mağdur etmeyeceğiz. Mağdur etmeden yapacağız.

Muhittin Gül: Hesabı yapıldı dediniz başkanım.

Hasan Balaman: Bulunduğu yerde kalacak bütün esnafımız

Muhittin Gül: İnşaatın altında. Evet tam da Muhittin beyin söylediği gibi esnaflar o inşaatın altında kaldı. Esnafların mağdur edilmeyeceği, yeniden Halk Pazarı'nda ticaretlerine devam edecekleri taahhütleri uçtu, gitti. Davraz Mahallesi'ne nakledilenlerin çoğu battı, dükkanını kapattı. Kimisi de zar-zor ayakta kalmaya çalışıyor. Diğer esnafları sorarsanız Muhittin beyin 12 yıl önce öngördüğü gibi Ticaret ve Kültür Merkezi inşaatının altında.