Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salon’unda düzenlenen programa,  Milli Eğitim Müdürü Tacettin Yılmaz, ITSO Genel Sekreteri Doç. Dr. Adem Korkmaz, Enver veremliliği dernek üyeleri ve üniversite öğrencileri katıldı. 

Enerji Verimliliği Derneği Isparta Şube Başkanı Alaadin Erkoç, “Enerjiyi ithal eden bir ülke olarak, ısıtma, elektrik kullanımı ve ulaşım gibi temel ihtiyaçlarımızı karşılar iken dikkatsiz ve bilinçsiz tüketimimizin faturasını ağır ödemekteyiz” dedi.

Alaadin Erkoç, hayatın her alanına giren enerji ile ilgili problemlerin büyüdüğü bir dönemde yaşanmakta olduğunu belirterek,  “Bütün dünya inisiyatif almaya çalışırken, Türkiye’nin de kayıtsız kalamayacağı açıktır” dedi

Derneğin faaliyetlerini daha verimli olarak sürdürülebilmesi için öncelikle derneğin yönetim organlarını oluşturmakla çalışmalara başladıklarını dile getiren Alaadin Erkoç, “ Enerji, ülkelerin sosyal ve ekonomik anlamda gelişmeleri için gerekli bir araç  olması yanında ulusal güvenlik ve dış politika gibi farklı konularda da  önemli  etkileri  olan bir argüman haline gelmiştir. Tüm dünya ülkelerinin taraf olduğu an kapsamlı çevre sözleşmelerden biri olan BM çevre sözleşmeleri ve Kyoto Protokolü ile aslında enerjinin verimli kullanılması  amaçlanmaktadır. Derneğimizin öncelikle Çevresel ve Toplumsal sorumluluk bilinci ile bu bilinci yerleştirilmesinde  (çevrenin korunması ve enerjinin israf edilmesinde) aktif rol oynamak istemektedir. Çünkü en pahalı enerji, boşa giden enerjidir. Enerji verimliliği, binalarda yaşam standardı ve hizmet kalitesinin, endüstriyel işletmelerde ise üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan, birim hizmet veya ürün miktarı başına enerji tüketiminin azaltılmasıdır. Enerji verimliliğinin arttırılması, bu alanda kamu ve özel sektör bilincinin oluşturulması ve verimlilik artırıcı yöntemler konusunda çalışmalarda bulunmak amacıyla kurulan Enerji Verimliliği Derneği’nin (Enverder) Isparta şubesi kuruluşunu tamamlamış bulunmaktadır. Derneğimiz Enerji verimliliği konusunda politikalar hazırlamak, farkındalık oluşturmak, ayrıca bilimsel ve teknik araştırmalar yaptırmak ve sonuçlarını kamu kuruluşları ve halkımıza paylaşarak bilincin oluşmasına katkı sağlamak için kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Enverder hareketinin Isparta’daki yansıması tüm Türkiye’de olduğu ve olacağı gibi kamu-özel sektör ve sivil toplum örgütleriyle bir toplumsal bilinçlendirme hareketine dönüştürmek niyetindeyiz. Çünkü hayatın her alanına giren enerji ile ilgili problemlerin büyüdüğü bir dönemde yaşamaktayız, bütün dünya insiyatif almaya çalışırken, Türkiye’nin de kayıtsız kalamayacağı açıktır. Sonuç itibariyle gerek yasal zorunluluklar; gerekse maddi ve manevi sorumluluklarımız zira çocuklarımızdan ve gelecek nesillerden ödünç aldığımız dünyamız ve çevre ister istemez bizi bu yola sevk etmiştir ve edecektir” şeklinde konuştu.

FATURASINI AĞIR ÖDÜYORUZ

Erkoç, Enerjiyi ithal eden bir ülke olarak, ısıtma, elektrik kullanımı ve ulaşım gibi temel ihtiyaçlarımızı karşılar iken dikkatsiz ve bilinçsiz tüketimimizin faturasını ağır ödemekteyiz diyerek,  “Enerji ihtiyacımız somut olarak önümüzde dururken sınırlı kaynaklarla ve ödeme güçlüklerine rağmen dışarıya bağımlı olarak çözmeye çalıştığımız enerji giderlerimiz ve kullanırken kirlettiğimiz dünya ve çevre bizleri kısır döngü içerisinde hapsetmiş görünmektedir Bu kısır döngü (enerji ihtiyacı ve sera gazı emisyonu), yapılacak verimlilik çalışmalarının hem üretim maliyetlerini düşüreceğini hem de önemli kazançlar sağlayacağını özellikle yenilebilir kaynaklar olarak bilinen güneş, rüzgar, jeotermal gibi alternatif kaynaklardan faydalanma yöntemleri hakkındaki çalışmalar yoğunlaşırken, enerjinin verimli kullanımı konusundaki faaliyetleri de artırması kaçınılmazdır. Çözüm olarak binaların yalıtılması, ampullerin değiştirilmesi, sanayideki verimlilik çalışmaları (motorların değiştirilmesi vesaire) bu konuda toplumda bir bilinç oluşturulması,  Türkiye’nin alternatif enerji kaynaklarına yönelmesi, sera gazlarının azaltılması ve atıkların değerlendirilmesi gerektiği açıktır” dedi.

ENERJİYİ DAHA VERİMLİ KULLANALIM

Toplum yanlış oluşan bir algıyı değiştirmek istediklerini kaydeden Erkoç, “Daha az enerji  kullanalım demiyoruz, enerjiyi daha verimli kullanalım diyoruz. Enerji, kolay üretilmiyor ve üretilirken de doğa mutlaka kirletiliyor. O yüzden, enerji üretimine hem daha az maddi  kaynak ayıralım, hem de üretilen enerjiyi daha verimli kullanalım diyoruz”dedi.

Enerji Verimliliği Derneği Isparta Şube Başkanı Alaadin Erkoç sözlerine şöyle devam etti; “Bir yerde problem varsa beraberinde fırsatlar da vardır, noktasından hareketle üretimdeki temel girdilerin birisi olan enerji bali eylem planında da belirtildiği üzere, sektörel yaklaşımların gelişmekte olan ülkelerde enerji yoğun sektörlerde sera gazı emisyonlarının azaltılması için önemli  bir teşvik aracı olacağı yönünde  bir  çalışma vardır. Şöyle ki sistem emisyonların azaltılması teşvik edecek hem de gelişmiş ülkelerden teknoloji ve finansman akışını sağlayacaktır. Oluşturulacak ortak vizyon, uyum, teknoloji transferleri, finansman çözüme doğru olan Bali eylem planındaki hareket tarzıdır.  Bu çok önemli bir fırsattır. Yani ya kullanarak değişecek ve değiştireceğiniz yada sistem bizi muhtaç hale getirecektir. Çünkü enerjinin verimli kullanılması, çevre uygulamaları ve yenilebilir enerji kaynakları, bunlar birbirinden bağımsız değil. Sanayiden konutlara, ulaşımdan çevreye kadar enerji verimliliği alanında faaliyetlerde bulunacak olan Enver der bu konudaki mali kaynaklara ilişkin de çalışma yapacak ve kamuoyuyla paylaşacaktır. Biz enerji kullanımının artması ama buna paralel enerjinin verimli kullanılması hakkıyla ve doğru kullanılması taraftarıyız. Konforumuzu kaybetmeden tasarruf edelim, hepimiz bir mücadele içinde olalım. Aksi durumda kaybeden biz olacağız. Buna fırsat vermemek için şimdiden bütün hassasiyeti göstermeliyiz. En azından bu tür oluşumlara destek vermeliyiz, ortak akıl paydamız olan bilgi birikimimizi topluma karşı sorumluluğumuzu yerine getirmeliyiz. Bu kapsamda derneğimizin düzenleyeceği yarışmalara ve bilinçlendirme ile ilgili toplantılara katkıda bulunmamız bizlerin sizden isteğidir” .