Dinar Yeşilçat Köyünde Orman ve Su İşleri bakanlığınca 2008 yılında tahsis edilen 518 dekar arazi ile Dikici Köyünde aynı şekilde 2012 yılında tahsis edilen 549 dekar arazi ve şirkete ait 130 dekar arazi olmak üzere toplam 1.178 dekar arazide özel ağaçlandırma projesi uygulayarak Ferragnes-Ferraduel çeşidi badem üretimi gerçekleştirilmektedir.

TAKDİRLE KARŞILANAN
ÖRNEK BİR BAHÇE

Konu hakkında görüşlerini aldığımız Ortarım Anonim Şirketi ortağı ve aynı zamanda Şirket Genel Müdürü Yüksek Ziraat Mühendisi Mustafa Selek, ülkemizin  ğaçlandırılmasına ve ekonomisine örnek gösterilebilecek özel ağaçlandırma projesi ile katkıda bulunmak istediklerini belirterek şunları söyledi; “Dinar İlçesi Yeşilçat ve Dikici köylerinde vasfını kaybederek orman dışına çıkmış arazilerde uyguladığımız badem özel ağaçlandırma çalışması ilgililerce takdirle karşılanan örnek bir proje olmuştur.

DON RİSKİNE KARŞI
RÜZGAR PERVANESİ

Biz şirket olarak badem yetiştiriciliğinde son teknolojiyi ve otomasyonu kullanıyoruz. Bu kapsamda don riskine karşı ABD’den ithal ettiğimiz ve her biri 60 dekar alanı don riskine karşı koruyabilen 7 adet rüzgar pervanesi kurduk. Ayrıca damlama-sulama, gübreleme ve ilaçlama otomasyon olarak uygulanmaktadır.
Bununla birlikte Türkiye’de ilk defa badem yeşil kabuk soyma makinesini İspanya’dan ithal ederek sahada çalıştırmaya başladık. Sahip olduğumuz bilgibirikimimizi ve teknolojimizi bizim gibi üreticilerle paylamaktayız. Bu kapsamda güncel sorunlarımızın çözüme kavuşturulmasında önderlik etmekteyiz.”

HEDEF; 40 BİN BADEM AĞACI ve
500 TON KABUKLU BADEM ÜRETİMİ

Yeşilçat Köyünü toprak yapısı ve iklim şartlarının uygun olması nedeniyle tercih ettiklerini belirterek konuşmasına devam eden Şirket Genel Müdürü Mustafa Selek; “Şuan sahada 37 bin badem ağacımız var. Yatırımımız devam ediyor. Hedefimiz 40 bin badem ağacına ulaşmak. Son iki yıldır ürün almaya başladık. 2016 yılında 60 ton ürün elde ettik. 2017 yılında iklim şartları nedeniyle rekoltemiz 30 tonda kaldı. 2018’de şu ana kadar hava şartları çok şükür iyi gitti. Hava şartlar aynı şekilde devam ederse 60 tonun üzerinde ürün elde etmeyi planlıyoruz. Ürünlerimiz toptancı firmalar tarafından iç piyasada pazarlanmaktadır. İyi tarım uygulamalarının yapıldığı işletmemizde bsürekli 6 çalışan personelimiz var. Budama, ilaçlama, çapalama ve hasat dönemlerinde değişim göstermekle birlikte 30 geçici işçi istihdam ediyoruz. Olağanüstü bir durum olmadığı sürece
yatırımımızı 3 yıl içerisinde tamamlamayacağız. 40 bin ağaç tam verimerandımana başladığında 500 ton kabuklu badem üretimi planlıyoruz. ” dedi.

İTHALAT AZALTILARAK
YERLİ ÜRETİM
DESTEKLENMELİ

Sektörel sorunlara ilişkin düşüncelerini açıklayan Mustafa Selek, badem ithalatına uygulanan gümrük vergisinin %43’ten, %15’e düşürüldüğüne dikkat çekerek şunları söyledi; “Ülkemizin badem ihtiyacı %70 ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Ülkemizde mazot, gübre, sulama ve işgücü gibi maliyetler çok yüksek olduğundan dolayı badem bahçelerine yapılan yatırım maliyetleri ve yıllık işletme maliyetleri yüksek olmaktadır. Bu durum rekabet şansını ortadan kaldırmaktadır. O nedenle çiftçi kayıt
sistemine göre yapılan destekleme miktarları arttırılarak yerli üretici desteklenmelidir. Bu şekilde ithalat nedeniyle yurt dışına giden dövizler ülkemizde kalacaktır.”

DAHA FAZLA VERİM İÇİN
SULAMA SIKINTISI
ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI

Son olarak sulama suyu ihtiyacına değinen Mustafa Selek; “Şuan 37 bin badem ağacımız var. Ve sulama suyu ihtiyacımız çok yüksektir. Komşu araziler
kapalı devre hidrant sulama sistemiyle sulanmaktadır.
Kapalı devre sulama sistemine dahil olma talebimiz Devlet Su İşleri genel Müdürlüğünce uygun görülmemiştir. Sondaj yapabileceğimiz sahalar köylerin kapalı devre sulama sahaları içerisinde kaldığından dolayı sondaj için ruhsat verilmemektedir. Türkiye’nin örnek badem üreticisi olarak belirtmiş olduğumuz sorunların çözülmesi gerekmektedir. Vatanını seven yatırımcılar olarak tek amacımız istihdama ve milli ekonomiye daha fazla katkı sağlamaktır” dedi.