Deniz, güneş, kumsal ya da orman… Tatil denince ilk akla gelenler, dikkat edilmediğinde keyfinizi kaçıracak nedenlere dönüşebiliyor. Oysa basit önlemlerle doya doya tatilin tadına varabilirsiniz. Keyifli bir tatil için Diyetisyen Hilal Nur AVCI KARAKUYU önerilerde bulunuyor.  AVCI KARAKUYU; Isınan havalarla beraber yaz aylarında çocuklarda hareketlilik bir hayli artıyor. Bu yazımda küçüklerin beslenmesini ön planda tutarak, ebeveynlere minik önerilerde bulunacağım.

DÜZENLİ UYKUYA DİKKAT

Yaz modunda en önemli problemlerden birisi uyku ve sıvı tüketimi! Akşam geç saatlere kadar dışarıda, gece bilgisayar başında, öğlene kadar da uykuda vakit geçirmeler arttıysa bu düzeni hemen bozmalısınız. Gece uyku saatlerinin bozulması çocuklarda öğrenme becerisinin düşmesine ve büyüme- gelişmenin yavaşlamasına neden olmaktadır. Tatil olsa da çocuklarınızın 23:00-04:00 saatleri arasında uykuda olmalarını sağlamalısınız.

GAZLI İÇECEKLERDEN ZİYADE BOL SU TÜKETİLMELİ

Gelelim sıvı kayıplarına. Vücudun ihtiyacı olan suyu; gazlı içecekler, şekerli soğuk çaylar, meyveli gazozlar, hazır meyve suları ile karşılamaları minik bedenlerine yüksek kalori almalarına sebep olacaktır. Neredeyse 1 bardağında 9-10 küp şeker içeriği barındırmasıyla günde 250-300 kalori, ayda 9000 kalori, toplam 3 ay tatilde 27000 kaloriye kadar fazla tüketim söz konusudur. Böylelikle özellikle obeziteye yatkın çocuklar kilo kaybetmek yerine aksine 3-4 kilo artış ile yeni döneme başlar. 3-5 yaş aralığındaki çocuklar günde 6-8 bardak, 5-10 yaş aralığındaki çocuklar da günde 8-10 bardak suya ihtiyaç duyarlar. Çocuğunuzun su içme alışkanlığı yoksa, kazandırmak için renkli bardak ve şişelerden yardım alabilirsiniz. Sağlıklı şekersiz sular hazırlayarak onların ilgilerini çekebilirsiniz.

YAZ MEYVELERİ C VİTAMİNİ DEPOSUDUR

En sevilen meyveler yaz aylarında çıkmaktadır. Karpuz, kavun, kayısı, vişne, erik, kiraz... Her biri C vitamininden zengin, antioksidan kaynağı, su içeriği yüksek besinlerdir. Fakat miktara dikkat! Günlük 400-500 gram meyve miktarının üzerine çıkılmamalıdır.

AÇIKTA SATILAN BESİNLERDEN UZAK DURUNUZ

Yüksek sıcaklığa bağlı besin zehirlenmeleri riski artar! Bakteriler, mikroorganizmalar uygun sıcaklığı buldukları anda (37 derece) üremeye başlarlar. Kolay bozulabilecek, risk taşıyan et ve süt ürünlerini dışarıda bırakmayınız ve açıkta satılan her türlü besinden çocuklarınızı ve kendinizi uzak tutunuz.

Oyun ortamında bilinçsiz tüketimin artabileceği ihtimali ile çocuklarınıza porsiyon bilincini anlatmayı unutmayınız J

Sağlıklı, hareketli, bol bol dinleneceğiniz güzel bir yaz tatili diliyorum’’ dedi. (   IHLAMUR BESLENME VE DİYET KLİNİĞİ   / TEL: 05454452687 )