Yenişarbademli, Şarkîkaraağaç, Beyşehir, Eğirdir, Sütçüler’i de kapsayan geniş coğrafyada SİT Alanı Haritası yeniden belirleniyor. Türkiye’nin en zengin ''Korunan Alanları''na sahip kentlerden biri olan Isparta’da Doğal Taş Maden Ocakları’na SET çekilebilir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan umut vadeden çalışma: Bakanlık, 2014’ten bu yana üzerinde çalıştığı Yeni SİT Alanı Haritası’nı tamamlıyor. 2.5 Milyon Hektar’da yeni tarama yapıldı. Çalışma, Isparta’da mantar gibi çoğalan Doğal Taş Maden Ocakları’na SET çekebilir

Türkiye’nin En İyi Korunan Alanları

''Türkiye’nin En İyi Korunan Alanları''na sahip kentlerden biri olan Isparta’da, Yeni SİT Haritası umut vaat ediyor. Zira Yenişarbademli, Şarkîkaraağaç, Beyşehir, Eğirdir, Sütçüler, Aksu gibi zengin Doğa parçaları da SİT kapsamında yeniden ele alındı. Hedef koruma- kullanma dengesini en iyi şekilde kurgulamak olarak açıklandı.

İTİRAZ İÇİN ASKIYA ÇIKARILACAK

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Kemalettin Cengiz Tekinsoy, 2014’te başlanılan çalışmanın son aşamaya getirildiğini söyledi.
Türkiye çapında total 2.5 Milyon Hektar’da tarama yaptıklarını anlatan Tekinsoy, yeni dönemi şöyle anlattı:

» ''Kesin Korunacak Alan''
» ''Nitelikli Doğal Koruma Alanı''
» ''Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı'' şeklinde 3 sınıflandırma yapıldı.

İlk 2 kategoride inşaat olmayacak. Farklı işlemlere izin verilmeyecek. 
Çalışma bitmek üzere. Yeni SİT Alanı Haritası, itiraza açık
Bunun için de Askı Süreci Uygulaması yapacağız.
Yeni sistemde ender alanlar bu 3 kategoriye ayrılacak.
Kesin Korunacak Alanlar Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilecek ve bilimsel araştırma dışında hiçbir şekilde girişime izin verilmeyecek.

Nitelikli Doğal Koruma Alanları:

Doğal yapısı değişmemiş veya az değişmiş, insan faaliyetlerinden etkilenmemiş, doğal hayata dayalı geleneksel yaşam şekillerinin korunduğu alanlar olarak ilan edilecek.''

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Doğal SİT Alanları’nın Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi adıyla 2015’te başlattığı bu çalışma 2 Bin 430 Doğal SİT Alanı’nı kapsıyor.