Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünde, kamuoyunda domates güvesi olarak bilinen tuta absoluta zararlısına karşı hastalıklı böceklerden alınan mikroorganizmalarla biyolojik mücadele başlatıldı.

SDÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Karaca, Haber32 Muhabirine yaptığı açıklamada, son iki yıldır tuta absoluta zararlısı nedeniyle domatesten istenen verimin elde edilemediğini söyledi.

Domates üreticilerinin ürünlerini satamadıklarını ve fiyatların yükseldiğini vurgulayan Karaca, zararlıya karşı ilk etapta kimyasal ilaçlarla mücadele yapıldığını, ancak bunun da insan sağlığına olumsuz etkiler yaptığını anlattı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın desteğiyle SDÜ bünyesinde zararlıya karşı biyolojik mücadele başlattıklarını belirten Karaca, çalışma hakkında şunları söyledi:

''Doğaya çıktığımızda hastalanmış ya da sorunlu olarak gördüğümüz böcekleri toplayıp, laboratuvar ortamında analiz ediyoruz. Hastalıklarının neden kaynaklandığını inceliyoruz ve hastalıklı böceklerdeki mikroorganizmaları izole edip, patates, kabak gibi farklı ortamlarda çoğaltıyoruz. Hastalık etmenleri nasıl insanları hastalandırıyorsa, aynı şekilde diğer canlılar üzerinde de etkili oluyorlar. Mikroorganizmaları zararlı böceklerin üzerine püskürtüyoruz ve zararlı böcekleri de bu şekilde hastalandırarak, yok olmasını sağlıyoruz.''

Çalışmaya yaklaşık 6 ay önce başladıklarını belirten Karaca, ''Laboratuvar ortamında olumlu sonuçlar elde ettik, ürünü bu dönem Antalya'daki seralarda uygulayacağız. Seralarda da başarılı sonuç elde edeceğimize inanıyorum'' dedi.

Biyolojik mücadeleyle hem zararlı böcekleri öldürdüklerini hem de kimyasal ilaçların kullanılmasını engellediklerini ifade eden Karaca, uygulamalar sonunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen ürünün ticarileştirileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Karaca, ''Umarım bu yıl hem domates üreticisinin hem de tüketicisinin yüzü gülecek. Üretici iyi ürün elde edecek, tüketici de domatesi daha ucuza yiyecek'' diye konuştu.