Antalya sahil şeridinde hasat sezonunun uzaması ve hala tüccarların ürün alması Isparta'yı olumsuz etkiledi. Örtü altı domates yetiştiriciliğinin merkezi olan Deregümü'de yeni sezon kötü başladı. 

Yayla şartları avantajını kullanarak örta aldı domates yetiştiricilğinde merkez haline gelen Merkez Deregümü Köyü'nde 2017 hasat sezonu maalesef kötü başladı. 1700 dekar kapalı alanda 25 bin ton domates üretiminin hedeflendiği Deregümü'de ilk alım 80-90 kuruştan başladı. Halbuki geçen yıl üreticinin cebien kiloda 1.6 ile 2 TL arasında giriyordu.

FİYAT YARI YARIYA DÜŞTÜ

Deregümü Muhtarı Osman Katırcı, müstahsilde endişeli bir bekleyiş olduğunu söyledi. Bu yıl 25 bin ton civarında ürün beklediklerini belirten Katırcı, şu an İstanbul, Ankara ve Konya'dan gelen tüccarların olduğunu anlattı. Geçen yıl 1.6 ile 2 TL arasından alınan domatesin bu yıl 80-90 kuruştan alınmaya başladığını söyleyen Muhtar Katırcı, "Antalya sahil şerinde bu yıl hasat sezonu 15 gün, 1 ay sarktı. Bu sarkma neticesinde hala daha tüccarlar mal alımı yapıyor. Bu durum bizi de etkiledi. En kaliteli ürünü üretmemize rağmen bu durum fiyatlara yansıyor. Domates fiyatları 80-90 kuruştan başladı. Zaten domatesin maliyeti kiloda 1 TL. Müstahsil endişe içinde. Zararına mal satıyor. Düzene girmesi için umut ediyoruz" dedi.

İHRACATA İLGİ AZ

Deregümü Muhtarı Osman Katırcı, domates ihracatının kooperatif üzerinden gerçekleştirildiğini söyledi. Ancak üreticilerin ihracata ilgi göstermediğini belirten Katırcı, "Vatandaşın ihracata ilgisi az. İhracat deyince seçim yapılarak alınıyor. Yüzde 5-10 fire çıkıyor. İç pazara yöneliyor.

İhracat ile iç piyasa arasında 10 kuruş fark var. Bu fark yetersiz. Kooperatif olarak ihracat yapıyoruz. Arap ülkelerine. Zorlanıyoruz. Mal bulmada zorlanıyoruz" diye sözlerini tamamladı.