Isparta'da tarım arazilerini işgal eden domuza karşı seferberlik başlatılıyor.

Isparta'nın büyük bölümünde popülasyonu büyük artış gösteren domuza karşı çiftçi mücadele edemez oldu. Valiliğe domuz istilasından ötürü çok sayıda şikayet yağınca sürek avına çıkılması uygun görüldü. Ziraat Odası  Başkanlığı avcılara 20 bin fişek dağıtma kararı aldı.

Domuz popülasyonunun son yıllarda aşırı artmasıyla ilimizde tarım arazileri domuz istilasına uğradı.   Gelendost, Eğirdir, Senirkent, Uluborlu, Keçiborlu, Gönen ve Atabey'de çiftçi mağdur oldu. Tek başına mücadele edemeyen çiftçiler, çare bulunması için Valiliğe başvurdu. Valilik sürek avı kararı aldı. Ziraat Odası  avcılara toplam 20 bin fişek dağıtacak. Oda Başkanı Bayram Kutlu,  domuzun insanları yaraladığına dair bilgi aldıklarını da söyledi.  

İlimizde merkez ilçe kırsalı da dahil olmak üzere özellikle Gelendost, Eğirdir, Senirkent, Uluborlu, Keçiborlu, Gönen ve Atabey'de tarım arazileri domuz istilasına uğradı. Bu bölgelerde yaban domuzu popülasyonu öyle çoğaldı ki, tarmıla uğraşan vatandaşlar  artık kendi başlarına ürünlerin korumak için  yaptıkları mücedele yetersiz kaldı. Çİftçinini mücade için harcadığı para da cabası oldu.

VALİLİĞE ŞİKAYET YAĞDI

Hal böyle olunca Valiliğe  çitfçiler tarafından şikayet yağdı. Domuz varlığındaki artış ve domuzun tarım arazilerine verdiği zararın önüne geçmek için Valilik  sürek avı yapılmasına karar verdi. Bugün Valilikte Vali Yardımcısı Tahir Demir başkanlığında toplantı yapılacak. Yaban domuzu popülasyonunun aşırı derecede azalmasına meydan vermeyecek şekilde planlı  ve kontorollü bir avlanma yapılması masaya yatırılacak.

SÜREK AVINA ÇIKILACAK

Vatandaşların tarımsal faaliyette bulunduğu alanlara  yakın krısla bölgelerde 16 Ağustos 2014-15 Şubat 2015 tarihleri arasında  belirlenecek günlerde avcıların organize edileceği günlerde  sürek avına çıkılacak. Toplantıda sürek avına katılmak isteyen ve şartları taşıyan avcılar ile yaban domuzu popülasyonunun verdiği zararlardan etkilenen  kişiler katılacak. Toplantı saat 14:00'da Göl Toplantı Salonu'nda yapılacak.

ZİRAAT ODASI 20 BİN FİŞEK DAĞITIYOR

İilin büyük bölümünde tarmı arazilerinin domuz istilasında olduğıunu belirten Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu,  Valilik ve Ziraat Odası olarak bu soruna çözüm bulmak için bugün toplantı yapılacağını duyurdu. Toplantıda çıkacak karara göre  Avcılar Kulubü'nden  avcı isteneceğini kaydeden Kutlu, "Avcıların fişekleri odamız tarafından temin edilecek. Avcılara toplam 20 bin fişek dağıtılacak" dedi.

YILDA İKİ KEZ YAVRULUYOR

Domuzun, tarım arazilerine büyük zarar verdiğini anlatan Kutlu, "Özellikle nohut ve mısır bahçelerine zarar veriyor. Mahsülleri eziyor.  Sebze bahçeleri de zarar görüyor.  Verimi düşürüyor. Çitfçiyi mağdur ediyor.  Son yıllarda domuz popülasyonu arttı. 9 yaşında bir domuz yılda iki kez bir batımda 9 yavru doğruyor" diye konuştu.

İNSANLARI YARALIYOR

Bir kaç defa sürek avına çıkılacağını aktaran Kutlu, domuzun insanları yaraladığına dair de bilgi  edindiklerini de sözlerine ekledi.