ISPARTA'da yaşanan zirai don afetinin ardından Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri bölgeye gelerek incelemelerde bulundu.

Isparta'da meydana gelen zirai don afetiyle ilgiliolarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığın da yapılan toplantıların ardından Bakanlıkyetkililerinden oluşan bir heyet afetten etkilenen İlçelerde incelemelerdebulundu.

Bakanlık Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı ÜmitBİNGÖL, Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Bekir ENGÜRÜLÜ, İlMüdürümüz Yener YILDIRIM, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünden Dr. Haydar KURT, İlçe Müdürleri ve teknik personellerle birlikteGelendost, Yalvaç, Senirkent, Uluborlu ve Atabey İlçelerinde zirai don afetinemaruz kalan çiftçileri bahçelerinde ziyaret ederek uğranan zarar hakkındabilgiler aldılar.

Heyet afetten en çok etkilenen Uluborlu ilçesindekiraz bahçeleri, Senirkent İlçesinde elma ve kiraz bahçesi, YalvaçAşağıkaşıkara köyünde kayısı bahçesi, Gelendost İlçesi Tozkan-Kaldırımmevkiinde bazı elma bahçelerini ziyaret ederek yapılan tespit çalışmalarıhakkında İl Müdürü Yener YILDIRIM ve çiftçilerden bilgi aldılar. Bakanlık yetkilileri daha sonra Isparta Valisi Vahdettin ÖZKAN ile de bir görüşme yaptılar.

İl Müdürü Yener YILDIRIM “Valimiz ile birlikte gerekli incelemeleri yaptıktan sonra Bakanlığımız konunun yerinde tespiti için Genel Müdürümüz, Daire Başkanımız ve konu uzmanı Dr. Haydar KURT ile beraber sorunu yerinde görmek ve taleplerinizi dinlemek için buraya gelmişlerdir.”

Bu ziyaretler sırasında çiftçiler de sorunlarını dilegetirerek; son üç yıldır zirai don ve doludan zarar gördüklerini, bu sebepleolayın tabii afet kapsamına alınarak kamu ve özel bankalar ile tarım kredikooperatiflerinden kullandıkları kredilerin faizsiz olarak daha uzun vadeliertelenmesini, sulama birliklerine olan ve sulamada kullanılan elektrikborçlarının ödenmesinin desteklenmesi ve dekar başına nakti olarak destekleme ayrıcaTARSİM kapsamının genişletilip bölgesel düzenlemeler yapılması konularındataleplerini bildirdiler.

Çiftçilerin sorunlarını tek tek dinleyen Tarım ReformuGenel Müdür Yardımcısı Ümit BİNGÖL “Bakanımızın bizzat görevlendirmesiyle geçtiğimizgünlerde yaşanan zirai don afetini yerin de görmek ve incelemek için geldik. BizlerIsparta da yaşanan bu talihsiz afetten dolayı devlet olarak çiftçimizin yanındaolmak istedik. Bu durumu yerinde inceleyerek, bir durum değerlendirmesinden sonragerekli raporları hazırlayarak sizlerin de talepleriyle birlikte Bakanımızasunarak mağduriyetlerinizin giderilmesi için elimizden gelen gayreti sarfedeceğiz” dedi.
 
Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Bekir ENGÜRÜLÜ ise “Bugün burada bulunmaktan buruk bir sevinç duymaktayız. Sizlerleolmaktan mutluyken mağduriyetlerinizden dolayı da en az sizin kadar hüzünlüyüz.Öncelikle belirtmeliyim ki TARSİM bir sigorta şirketi değil devletimizindesteklediği resmi bir kuruluştur. İlimizde gördük ki nerdeyse don olayınakarşı hiç sigorta yaptırılmamış. Genellikle doluya karşı sigorta yaptırılmışdurumda. Don olayından sonra da dolu sigortasının bir önemi kalmamıştır. Bizlerdaha kapsamlı sigortalama ve çiftçimizin mağduriyetlerini giderebilmek içindaha da genişletme ve iyileştirme çalışmalarını sürdürüyoruz.

Maalesef hazırlıksız yakalandığımız don olayından ders çıkararak üreticimizin sigortayaptırma konusunda daha hassas davranmasını bekliyoruz. Şimdilik kredi borçerteleme yapılıyor ama buradaki incelemelerden sonra Bakanlığımıza sunacağımızrapor ile birlikte daha kapsamlı çalışmalar yapılacağına inanıyoruz. Ayrıcadolu sigortası yaptırmış olan çiftçilerimiz don olayından dolayı ürünüetkilendiyse don olayından itibaren 10 gün içerisin de sigorta ekspertizinemüracaat ederek dolu sigorta primlerini iptal ettirebilirler” dedi.