Adana Aladağ'da 12 çocuğa mezar olan yurt yangını skandalından ders almadık. Öğrenci yurtlarının deprem ve yangın yönetmeliğine uygun hale getirilmesi amacıyla başlatılan ruhsatlandırma çalışmalarında Türk usulü (!) kolay bir yol bulundu.

SAĞLAM RAPORLARI NEDEN ANTALYA VE DİĞER İLLERDEN ALINDI?

Isparta'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yetkilendirilmiş 3 tane yapı labaratuarı olmasına rağmen öğrenci yurtlarının ruhsatlandırma sürecinde Deprem Yönetmeliği kapsamındaki sağlamlık raporu daha çok Antalya olmak üzere çevre illerden alındı. 

İŞİN UZMANINDAN ŞOK EDİCİ İDDİALAR

Risk Kentsel Dönüşüm ve Isparta Yapı Labaratuarı Sahibi Yüksek Mimar Caner Ataseven, "40 yıllık ömrü olan binalara sağlamlık raporu vermemiz için güçlendirme yapılması gerekiyordu. Başka illerdeki merdiven altı firmalar yurdun bulunduğu şehre gelmeden, yurt binasını görmeden sağlam raporu verdiler, veriyorlar" diye şok bir iddiada bulundu.

Adana Aladağ'da tüm Türkiye'ye yasa boğan yurt yangınında 12 çocuğun yanarak feci şekilde can verdiği skandaldan maalesef yine ders çıkarmadık. Milli Eğitim Bakanlığı, bu yangından sonra 81 il valiliğine gönderdiği yazıda öğrenci yurtlarının Deprem ve Yangın Yönetmeliklerine uygun hale getirilmesi, kayıt dışı olan yerlerin ruhsatlandırılması talimatlandırıldı. Isparta Valiliği de bu doğrultuda başta yükseköğrenim hayatına hizmet veren özel yurtlar olmak üzere tüm öğrenci yurtlarını mercek altına aldı. Ancak Türk aklı (!) her işte olduğu gibi bu işte de kolay ve kağıt üzeri çözümü buldu. Maalesef Adana'daki yurt skandalından ders almadık. Güçlendirme yapılmadan sağlamlık ruhsatı verilmesi mümkün olmayan yurt binalarına başka illerden merdiven altı şirketler aracılığıyla sağlam raporu verildi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yetkilenrdirilen Risk Kentsel Dönüşüm ve Isparta Yapı Labaratuarı sahibi Yüksek Mimar Caner Ataseven, yurtların çoğunluğunun Antalya ve çevre illerden sağlamlık raporu almasının sorgulanması gereken bir durum olduğunun altını çizdi. Devlet yetkililerinden Isparta'da yetkili 3 firma olmasına rağmen sektör temsilcilerinin başka illerden sağlam raporu almasını cevabını soran Yüksek Mimar Ataseven, şu iddialarda bulundu:

BAKANLIK YAZISINDA NE DİYOR?

"Adana ili Aladağ ilçesinde yangın çıktı. Yangın merdiveninin kurallara uygun olmadığı konuşuldu. Bir çok çocuğumuz can verdi. Milli Eğitim Bakanımız İsmet Yılmaz, 81 il valisine bir yazıyı gönderdi. '2007 öncesinde yurt olarak ruhsat almış olsa dahi yeni kriterlere uygun hale getirilecektir' diyor.  Deprem ve Yangın Yönetmeliği'ne uygun olması isteniyor. '2007 sonrası yurt olarak iskan almamışsa onlarda yapılacak' diyor. Yapılanların da 1 yıl geçerli olacağı belirtiliyor. Böyle bir yazı gönderildi.  Çok güzel, harika. 

'GÜÇLENDİRME ŞART' DİYORUZ BİR DAHA GERİ GELMİYORLAR

Ama yurtlar bize geliyor. Yemek veren apartlar da yurt kapsamına alınıp Milli Eğitim'e bağlanacak. 40 yıllık binalar. Depreme dayanıklı çıkması ihtimali çok düşük. Güçlendirilmesi gerekiyor. Antalya'da binayı görmeden sağlam raporu verenler olduğunu söylediler. Bu iş böyle mi olacak? Dostlar alışverişte görsün misali. Ne değişti. Bize sağlamlık raporu için bir daha gelen olmadı. Bir keze soran bir daha gelmedi.  Daha sonra şirketimiz sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptık:

ISPARTA'YA GELMEDEN SAĞLAM RAPORU VERDİLER

'Keşke çocuklarımız ölmeden bu tedbirler alınsaydı. Yine de geç değil. Deprem Yönetmeliği'ne uygunluğun denetlenmesi çok güzel. Sahte ve naylon depreme dayanıklılık raporlarını kim denetleyecek. 40 yıllık, 5.5 şiddetinde depreme bile dayanamayacak binalar Antalya ve benzeri komşu illerden sahte sağlam raporları alıyorlar. Merdiven altı bu firmalar yurdun bulunduğu şehre gelmeden, yurt binasını görmeden sağlam raporu veriyor. Sayın valilerimizi, kaymakamlarımızı, milli eğitim müdürlerimizi, devlet büyüklerimizi uyarmayı vatandaşlık görevi olarak görüyoruz. Çocuklarımız ölmeden gereken yapılmalıdır.' 

'NEDEN ANTALYA NEDEN DENİZLİ' DİYE SORGULANMALI

Biz iddiamızı ortaya atıyoruz. Araştırmak devletin görevi. Ben iddiamı ispatlamak zorunda değilim. Bu benim görevim değil. Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri neden şunu sormuyor? Isparta'da Bakanlığın yetki verdiği kuruluş yok mu? Var. Neden Antalya'dan, Denizli'den bu rapor alınıyor? Bu sorgulanması gereken bir konu değil mi? Isparta'da 3 tane yapı laboratuarı yetkili firma var. Bunu uyarmak bizim görevimiz değil mi? Yanlış mı yapıyoruz."