1 MİLYAR TL YATIRIM: Genel Müdür Murat Acu, Devlet Su İşleri’nin (DSİ) 2003- 2016 Dönemi’nde 937 Milyon 663 Bin TL değerinde yatırım gerçekleştirdiğini söyledi. 

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Isparta il merkezi ve ilçelerinde durum tespiti yaptırıp, 2050 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacak projelerin hayata geçirileceğini açıkladı.

SU İSRAF EDİLEMEZ

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Akdeniz Genel Yayın Yönetmeni Soner Toros'a gelecekte yaşanacak kuraklık tehlikesine karşı suyun çok önemli bir kaynak olduğunu anlattı. Genel Müdür Acu, "suyun bir damlasını bile israf etmeden değerlendirmemiz gerekiyor. Isparta'da il ve ilçelerinde 2050'ye kadar su ihtiyacını karşılayacak tedbirleri şimdiden almak zorundayız" dedi.

Isparta'da 18. Bölge Müdürlüğü görevinde de bulunan DSİ Genel Müdürü Murat Acu, kapılarını Basın Kulübü'ne açtı. Akdeniz Genel Yayın Yönetmeni Soner Toros ile Gazeteci Mehmet Erçakır'ı makamında ağırlayan Genel Müdür Acu, Isparta'ya çok ciddi yatırımlar yapıldığını söyledi. Suyun önemine dikkat çeken Acu, Isparta'da da 2050'ye yönelik hazırlıklar yaptıklarını söyledi. Isparta merkez ve ilçelerinde mevcut durumun analiz ve tespit edileceğini belirten Acu, bu rapor doğrultusunda ihtiyaç olan yatırımların hayata geçirileceğini söyledi. Acu, "2050'ye kadar su ihtiyacını neyle çözebileceksek onu yapacağız. Gölet, baraj ve benzeri yatırımları hayata geçireceğiz. Şimdiden Isparta'yı 2050'ye hazır hale getireceğiz" dedi.

Türkiye ''Su Azlığı Sorunu''  Yaşıyor

Acu, Küresel Isınma ve İklim Değişikliği’nden Su Azlığı’na; Kapalı Devre Sulama Sistemi’nden Isparta’ya özgü yatırımlara; Eğirdir Gölü’nün kirlilikten arındırılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasına kadar genel şemsiyede sorularımızı yanıtladı.

Su Fakiri Tehditi

''Ülkemiz kişi başına düşen yıllık 1 454 m3 su miktarına göre su fakiri değil ancak “su azlığı yaşayan” bir ülke konumundadır. Bu bağlamda su potansiyelimizin tamamının etkin bir şekilde değerlendirilmesi ülkemizin kalkınması ekonomik ve sosyal hayatının gelişmesi açısından hayati öneme haizdir. 

Yıllık toplam kullanılabilir su miktarı 112 milyar m3 olan Ülkemizde bu miktarın ancak 54 milyar m3’ü milletimizin istifadesine sunulmakta, geri kalan ciddi miktardaki suyumuzdan faydalanılamamaktadır. 

Milli kaynağımız olan su son yıllarda yapılan büyük yatırımlara rağmen yeterli seviyede değerlendirilmemektedir. Bunu azami seviyede değerlendirmek adına ciddi çalışmalar yapılmakta, suyumuzu değerlendirmek adına baraj ve göletler inşa edilmektedir. Bazı çevrelerin itirazlarına rağmen Baraj ve gölet gibi depolama tesisleri inşa edilmediği takdirde Ülkemizin “su azlığı yaşayan” ülke konumundan “su fakiri” ülke konumuna hızla ilerlemesi maalesef kaçınılmaz olacaktır. 

Sağlıklı içme ve kullanma suyu temini ve gıda güvenliği açısından baraj ve göletlerin inşa edilmesi bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Daha doğrusu vatandaşlarımızın artan içme suyu ve elektrik ihtiyacı ile tarım sektörünün artan sulama suyu ihtiyacını karşılamak ancak depolama tesisleri inşa etmek ile olur. 

KÜRESEL ISINMA VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE HERKESİN GÖREVİ

DSİ Genel Müdürlüğü, faaliyet alanına giren su depolama kapasitesinin arttırılması, tarımsal sulama, hidroelektrik enerji üretimi, atık su arıtımı ve taşkın kontrolü çalışmaları vesilesiyle Küresel Isınma ve İklim Değişikliği ile mücadelede hem “uyum” hem de “azaltım” çalışmalarına katkı sağlayan önemli bir konumda bulunmaktadır.

DSİ Genel Müdürlüğü Küresel Isınma ve İklim Değişikliğiyle mücadelede çalışmalarını iki kalem altında toplamaktadır. Su arzının artırılması ve su talebinin azaltılmasına yönelik tedbirler olarak isimlendirilen bu çalışma kalemleri ile İklim değişikliğinin etkilerinin daha az hissedilmesine yönelik “uyum” faaliyetleri yürütülmektedir. Arzın artırılmasına ilişkin tedbirler kapsamında ilk olarak depolama kapasitesi artırılmaya çalışılmaktadır. Bu doğrultuda artan su ihtiyaçlarını karşılayacak nispette ve gelecek su ihtiyaçlarını belli oranlarda garanti altına alacak baraj ve göletler inşa edilmektedir. Atıksu arıtma çalışmalarıyla da arıtılan suların tekrar kullanıma sunulması da su arzının arttırılmasına katkı sağlayacaktır. Bu doğrultuda tüm Atıksu tesislerimizde arıtılmış atıksuyun sulamada kullanılmasına imkân sağlayacak üniteler projelendirilmiştir. 

Küresel Isınma ve İklim Değişikliği ile mücadelede DSİ tarafından yürütülen ikinci kalem çalışmaları “Su Talebinin Azaltılması”na ilişkin tedbirler oluşturmaktadır. Bu çerçevede suyun tüketicisine ulaşması esnasında ortaya çıkan kaybın önlenmesine yönelik faaliyetler yürütülmektedir. Bu çalışmalarla tarımsal sulamada su kaybının önüne geçen modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması ve şehir şebekelerinin eskiliğinden kaynaklanan kayıpların önlenmesi amaçlanmaktadır. Yeraltı suyu rezervinin emniyetli seviyede tutulmasına yönelik olarak uygulanan sayaç sistemi de talebin kısıtlanması yönünde büyük önem taşımaktadır. ''

İŞTE 2016 YATIRIMLARI

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, 2016 yılı içerisinde tamamlanan yatırımları ve hacimleri şöyle paylaştı. İşte yakın plan:

» Isparta Gönen Güneykent barajı: Depolama hacmi 0,64 milyon m3’tür.
» Keçiborlu Kozluca Göleti ikmali: Depolama hacmi 0,32 milyon m3’tür. 
» Eğirdir Akdoğan Göleti Sulaması: 1.540 dekar alan sulanmıştır. 2016 Yılında tamamlanmıştır.
» Isparta Gönen Bağarası Göleti Sulaması Yenileme: 1.250 dekar alan sulanmıştır. 2016 Yılında tamamlanmıştır.
» Gönen İğdecik Köyü Taşkın Koruma
» Senirkent Büyükkabaca Kasabası Taşkın Koruma
» Sütçüler Belence Köyü Taşkın Koruma Tesisi
» Uluborlu Barajı Yukarı Havza Islahı 2.Kısım
» Yalvaç Dedeçam Kasabası ve Arazisi 2.Kısım Taşkın Koruma
» Yalvaç Devret Çayı Taşkın Koruma
» Yalvaç Özgüney Kasabası Taşkın Koruma
» Yalvaç Sücüllü Kasabası 2.Kısım Taşkın Koruma
» Aksu Yılanlı Köyü Taşkın Koruma
» Eğirdir Ağılköy Köyü Taşkın Koruma

16 yatırım bu yıl tamamlanacak

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, 2016 yılı çalışma takvimi içerisinde 16 yatırımın tamamlanacağını kaydetti. İşte yakın plan: 
 
» Isparta Eğirdir Yukarıgökdere Barajı: Depolama hacmi 0,413 milyon m3’tür.
» Isparta Sütçüler Kesme Barajı: Depolama hacmi 0,582 milyon m3’tür. 
» Isparta Yalvaç Kırkbaş Barajı: Depolama hacmi 1,918 milyon m3’tür. 
» Gönen Gölbaşı Barajı: Depolama hacmi 0,06 milyon m3 tür.
» Şarkîkaraağaç Belceğiz Göleti: Depolama hacmi 2,323 milyon m3’tür. 
» Aksu Terziler Barajı Sulaması: 1.140 dekar alan sulanacaktır. İşin 2016 yılı sonunda tamamlanması hedeflenmiştir. 
» Eğirdir Yukarıgökdere Barajı Sulaması: 630 dekar alan sulanacaktır. İşin 2016 yılı sonunda tamamlanması hedeflenmiştir.
» Keçiborlu Senir YAS Sulama Şebekesi 1. ve 2. Kısım: 2.290 dekar alan sulanacaktır. İşin 2016 yılı sonunda tamamlanması hedeflenmiştir.
» Merkez Gümüşgün 1. ve 2. kısım YAS Sulama Şebekesi: 2.950 dekar alan sulanacaktır. İşin 2016 yılı sonunda tamamlanması hedeflenmiştir.
» Keçiborlu Kozluca Göleti Sulaması: 570 dekar alan sulanacaktır. İşin 2016 yılı sonunda tamamlanması hedeflenmiştir.
» Gönen Gölbaşı Barajı Sulaması: 680 dekar alan sulanacaktır. İşin 2016 yılı sonunda tamamlanması hedeflenmiştir.
» Isparta Atabey İlçe Merkezi Akçay Deresi Islahı
» Isparta Şarkîkaraağaç İlçe Merkezi Taşkın Koruma
» Isparta Yalvaç Ayvalı Köyü ve Arazisi Taşkın Koruma
» Isparta Keçiborlu Kozluca Köyü Taşkın Koruma
» Isparta Eğirdir İlçe Merkezi 2.Kısım Taşkın Koruma

Darıderesi II Barajı 2019’da tamamlanacak
 
İŞTE 2050 VİZYONU: DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Isparta İçmesuyu Master Planı hazırlanacağını söyledi: ''İçmesuyu bağlamında hedef yıl 2050. Sağlıklı içmesuyunun bu sürece kadar sağlanması için Master Planı hazırlıyoruz. ''    

2019 YILINA KADAR HAYATA GEÇİRİLECEK PROJELER 

Şubat 2012- Ocak 2014 tarihleri arasında Devlet Su İşleri (DSİ) 18. Bölge Müdürlüğü görevinde bulunan Murat Acu, 2019 yılına değin Isparta özelinde hayata geçirilecek projeleri de şöyle özetledi: 

''2019 yılı sonuna kadar 1 adet İçmesuyu tesisi tamamlanacak olup, toplamda 300 bin kişi için yılda 7,60 milyon m3 içmesuyu temin edilecektir.
2019 yılı sonuna kadar 30 adet Baraj ve 3 adet Gölet daha tamamlanacak olup, toplamda 81,237 milyon m3 su depolanacaktır. (Merkez Darıderesi-2, Merkez Andık Barajı, Eğirdir Boğazova Çayköy Barajı, Atabey Akçay Barajı Isparta-Yalvaç Tırtar Sulaması, Atabey Akçay Barajı Sulaması, işlerimizden bazılarıdır)

KOLEKTÖR HATTI PROJESİ İLE EĞİRDİR GÖLÜ KİRLİLİKTEN ARINDIRILACAK

2019 yılı sonuna kadar 34 adet Sulama tesisi tamamlanacak olup, toplamda 360.496 dekar alan sulamaya açılacaktır. Sulamaya açılacak bu alanlardan yılda 540.744.000 TL zirai gelir artışı sağlanacaktır.

2019 yılı sonuna kadar 39 adet Dere ıslahı (TK+TRK) tamamlanacak olup, toplamda 39 adet meskûn mahal ve 9.500 dekar alan taşkından korunacaktır. 1071 Gölet projesinde de 32 adet göleti bulunmaktadır. 

Diğer taraftan Isparta için önemli olan ve Eğirdir Gölü’nü kirlilikten korumak amacıyla yapılan Eğirdir Gölü kolektör hattı projesi çalışması yapılacaktır. ''

REHABİLİTASYON PROJELERİ

''- Önceki Yıllarda İnşa edilen, açık kanallı vahşi sulama olarak da isimlendirilen sulama projelerini kapalı sistem sulama haline getirme çalışmaları hızla devam etmektedir.

- Bu kapsamda 2003-2015 yıllar arasında 8 adet Sulama Tesisi rehabilite edilerek damlama ve yağmurlama sistemine geçilmiştir. 2003-2015 arası tamamlanan rehabilitasyon tesisleri ile  92.620 dekar zirai arazi sulanmaktadır. 
Bunlardan en önemlileri Uluborlu Barajı Sulaması yenilemesidir. Belediyemizin %50 katkı payı ödeyerek yapılan ve 2010 yılında hizmete alınan bu yatırım kendisini birkaç defa amorti etmiştir.

-Gönen Bağarası Sulaması Yenileme inşaatına bu yıl tamamlanmıştır.

- Atabey Ovası (160.510 dekar) yatırım programında yer almakta olup ihale hazırlıkları devam etmektedir. 2017 yılı içerisinde ihalesi yapılacaktır.

- Senirkent Ovası Sulaması Yenileme Projesinde(73.760 dekar)  %1 katkı payı (1,65 milyon TL) yatırılmış olup 2016 yılı Ek Yatırım Programına teklif edilmiştir.

- Tırtar Yenilemesi, Hoyran, Gelendost, Yalvaç ve Aksu Yılanlı Sulamaları Rehabilitasyonları projeleri tamamlanmış olup, Hoyran, Gelendost, Yalvaç ve Aksu Yılanlı Sulamaları için yatırıma teklif edilebilmesi için katkı paylarının yatırılması beklenmektedir.
           
- Eğirdir Boğazova Barajı ve sulaması ile Gönen Keçiborlu Sulamaları proje yapımları hızla devam etmektedir.

- Plan projesi ve inşaatı devam eden rehabilitasyon tesisleri ile 607.640 dekar zirai arazi sulanacaktır. ''

13 yılda Isparta’ya 1 Milyar TL yatırım

Genel Müdür Murat Acu, Devlet Su İşleri’nin (DSİ) 2003- 2016 Dönemi’nde 937 Milyon 663 Bin TL değerinde yatırım gerçekleştirdiğini söyledi. Acu, şu bilgileri paylaştı:

''Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Isparta iline 2003-2015 yılları arasında günümüz fiyatlarıyla toplam 933.219.629 TL yatırım yapılmıştır. 2016 yılında yapılan harcama ile Isparta iline yapılan toplam yatırım tutarı 937.663.532 TL’ye ulaşmıştır.      2003 yılından bugüne kadar 1 adet İçmesuyu tesisi tamamlanmış olup, toplamda 250 bin kişi için yılda 10 milyon m3 içmesuyu temin edilmektedir. 

2003 yılından bugüne kadar 10 adet Baraj ve 3 adet Gölet tamamlanmış olup, toplamda 24,18 milyon m³ su depolanmıştır. Merkez Darıderesi Barajı, Şarkikaraağaç-Köprüköy Barajı, Yalvaç Kozluçay Barajı, Aksu Terziler Barajı  bu tesislerden bazılarıdır. 

2003 yılından bugüne kadar 41 adet Sulama tesisi tamamlanmış olup, toplamda 356.103 dekar alan sulamaya açılmıştır. Yalvaç Çetince Barajı Sulaması, Aksu Karağı Göleti Sulaması, Yalvaç Kurusarı Göleti Sulaması bu tesislerden bazılarıdır. Böylece çiftçilere yılda 534.154.500 TL zirai gelir artışı sağlanmıştır. ''

MURAT ACU KİMDİR

1967 yılında Samsun’da doğdum. 1988 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliğinden mezun oldum.  

1991-1996 yılları arasında DSİ Samsun 7. Bölge Müdürlüğünde Sulama, Proje ve Baraj kontrol Mühendisi olarak, 1996-1998 yılları arasında DSİ Van 17. Bölge Müdürlüğünde Proje ve İnşaat Şubesinde Proje Tatbikat Mühendisliği, 1998-2003 yılları arasında DSİ Samsun 7. Bölge Müdürlüğünde Vezir Köprü Barajı ve Sulaması Proje Başmühendisliğinde Baraj Kontrol Mühendisi, 2003-2009 yılları arasında DSİ Samsun 7. Bölge Müdürlüğünde 71 Merkez Şube Müdürlüğünde Şube Müdürlüğü, 2009-2011 yılları arasında DSİ Samsun 7. Bölge Müdürlüğünde Bölge Müdür Yardımcılığı, Ağustos 2011 ve Şubat 2012 tarihleri arasında DSİ Trabzon 22. Bölge Müdürlüğünde Bölge Müdür Yardımcısı, Şubat 2012- Ocak 2014 tarihleri arasında DSİ Isparta 18. Bölge Müdürlüğü,    Ocak 2014- Şubat 2015 tarihleri arasında DSİ Ankara 5. Bölge Müdürlüğü, 10 Şubat 2015-22 Temmuz 2016 tarihleri arasında DSİ Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptım.22 Temmuz 2016 tarihinde ise DSİ Genel Müdürlüğü görevine atandım.