Eğirdir Gölünü besleyen dere ve çayların gölün kirlenmesineneden olduğuna dair Eğirdir Belediyesinden yapılan açıklayama Devlet Suİşleri’nden cevap geldi.
 
Eğirdir Belediyesinin DSİ yetkililerinin Gölü besleyen dereve çayların gölü kirletmemesi için önlem alınması gerektiği açıklamalarınacevap veren yetkililer gölü besleyen derenin bakımının yapıldığının ancak doğalafetlerde böyle durumların olduğu söylediler.
 
DSİ tarafından yapılan açıklama, “İlgi haberde, AksuÇayından gelen yağış suları ile taşınan rüsubat (Kum-çakıl, ağaç dalları, çöpvs) ile Eğirdir Gölünün kirlendiği, DSİ tarafından önlem alınması gerektiğibelirtilmektedir.
 
Öncelikle anılan Aksu Çayının, Eğirdir gölüne bağlantısıbulunmamaktadır. Aksu çayından sulama mevsimi dışında, derivasyonla Çayköyhavzasına aktarılan su hem Eğirdir Gölüne su takviyesi hem de Çayköy HES’eelektrik üretimi amaçlı su sağlamaktadır. Bu amaçla Çayköy HES çıkışındanEğirdir Gölüne kadar projeli olarak açılmış ve belli periyotlarla temizlik vebakım yapılan yaklaşık 7 km uzunluğunda Çayköy kanalı bulunmaktadır.
 
Bahse konu akışın yaşandığı dere Çayköy deresi (Kanalı) olupyaklaşık 98,94 km2 yağış havzasına sahip, topografik olarak eğimi yüksek, yeryer bozulmuş orman alanları, (taşlık-kayalık) açıklık ve tarım alanlarındanoluşan bir havzadır. Havza içerisinde, Eğirdir İlçesine bağlı Bağcık,Gökçehöyük, Yılgıncak, Çayköy, Havutlu, Ağılköy Köyleri yer almaktadır. Taşkınzamanlarında suyun akış rejimi değişerek sel rejimini alır.
 
Normalde kimseye zarar vermeyen dereler kim, ne önünegeçerse, önüne katıp sürükler. Haber resminde görüldüğü gibi taşkın dönemlerdesu yatağından zaman zaman çıkar ve etraftaki çöpleri, ağaç parçalarını,kayaları, kum, çakıl vs. rüsubi malzemeleri sürüklemesi taşkın hadisesinindoğal sonucudur. Bu olaylar doğal afetlerdir.
 
Kurumumuzca, Taşkını ötelemek, rüsubatı tutmak ve sulamayapmak için, Çayköy Deresi Islahı amaçlı Planlama Raporu hazırlanmıştır. Bubağlamda öncelikli olarak çayköy kanalı açılmıştır. Islaha yönelik diğerçalışmalar, Çayköy Barajı proje muhtevasında taşkın ve rüsubat önleyicitesislerde alınarak devam etmektedir. ÇayKöy Baraj inşaatını müteakip Bağcık,Yılgıncak, Gökçehöyük hattından gelen taşkın ve yağış sularına ve rüsubatakışına önlem alınmış olacaktır. Havutlu ve Ağılköy hattından gelen dereleriçin ise ayrıca proje çalışması yapılacaktır.
 
Yukarıda bahsedilen projelerin hayata geçmesi ile birlikteyağış suları ile taşınan rüsubat büyük oranda engellenmiş olacaktır. Ancakhaberin kullandığı resimde görüntülenen görüntünün taşkınlarda oluşan selrejiminin doğal görünümü olduğu unutulmamalıdır” denildi.