Isparta Devlet Hastanesi Başhekimi Ramazan Okutan, kronik böbrek hastalığının erken dönemde belirti vermemesi nedeniyle hastalığın geç dönemde fark edildiğini ve son 5 yılda böbrek hastalarının sayısında önemli ölçüde artış gözlendiğini belirtti.
     Okutan, yaptığı açıklamada, kronik böbrek hastalığının Türkiye'de önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu kaydetti. Türkiye'de şu anda 7.5 milyon böbrek hastası bulunduğunu ve 2016 yılında bu sayının 100 binlere çıkmasının öngörüldüğünü aktaran Okutan, ''Böbrek hastalığı erken dönemde belirti vermediği için hastaların çoğunda yakınma olmuyor bu nedenle son 5 yılda böbrek hastalığında hızlı bir artış gözlenmektedir'' dedi.
     Kan basıncı ölçümünü de içeren iyi bir muayene ve idrar ile kan analiziyle böbrek hasarlanmasının olup olmadığının anlaşılabileceğini belirten Okutan, zamanında önlem alınabileceğini ve böylece hastalığın ilerlemesinin engellenebileceğini bildirdi. Böbrek hastalarının nefroloji hekimince takip edilmesi gerektiğini aktaran Okutan, takip sayesinde de hastalığın ileri evlere geçmesinin önlenebileceğini kaydetti.
     Okutan, hastalara düzenli egzersiz yapma, sağlıklı beslenme ve ideal vücut ağırlıklarını koruma, tuzu azaltma, yeterli sıvı alma, kan basıncını ve kan şekerini ölçtürme, sigara ve gereksiz ağrı kesici ilaç kullanımından kaçınma ve yüksek risk grubundaki bireyler için her hangi bir şikayetleri olmasa da düzenli tıbbi kontrol yaptırmalarını önerdi.