Odun dışı orman ürünlerinin başında gelen ve dünya kekik pazarında 'Sütçüler Kekiği' ve 'Tota Kekiği' olarak ün salan yayla kekiğinin, Sütçüler yöresinde yabani haliyle toplanarak %90'ı ihraç ediliyor

.

AMAÇ; REKABETİ ARTTIRARAK İSTİKRARALI FİYAT POLİTİKASI OLUŞTURMAK

Zoru başaran, fırsatı kaynağa çeviren, her alanda örnek ve model bir belediye olma gayretiyle çalışan Sütçüler Belediyesi şifa kaynağı kekiğin daha iyi değerlendirilesi için çalışmalar yapacak.

Her yıl bölge halkına milyonlarca liralık ekonomik katkı sağlayan Sütçüler kekiğini, önümüzdeki seneden itibaren Sütçüler Belediyesi tarafından toplanarak pazarlanacak. Amaç, rekabeti arttırarak istikrarlı fiyat politikası oluşturmaktır.

Konu hakkında düşüncelerini açıklayan Sütçüler Belediye Başkanı İsmail Yurdabak, kekik nimetini en iyi şekilde değerlendireceklerini söyledi.

KEKİK ALTIN DEĞERİNDE

Türkiye’nin hiçbir bölgesinde olmayan bir değere sahip olduklarını ifade eden Başkan Yurdabak; “Sütçüler İlçesinde yetişen kekik ülkemizin hiçbir yerinde yetişmiyor. Sadece bu bölgeye has doğal bir kekik.Altın değerinde. Bu kadar iddialıyız.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansımızla bu konuyu görüşüyoruz. İnşallah önümüzdeki yıl ciddi bir çalışma yapacağız. Buraya has kekik ilaç yapımında yani tıpta kullanılıyor, kozmetik sanayinde ve gıdada kullanılıyor. Geçen sene kilogram fiyatı 10 liraydı. Bu sene 15 lira oldu.

Bu bölgede her yıl yaklaşık olarak 300 ton doğal kekik oluyor. İnşallah önümüzdeki sene rekolte daha fazla olacak. Bu işi yapan firmalar tarafından toplanıyor ve işlenerek katma değere dönüşüyor. Ve % 90’nı ihracata gidiyor” diye konuştu.

BELEDİYE OLARAK KEKİĞİ BİZ TOPLAYACAĞIZ

Önümüzdeki sene belediye olarak kekik işine gireceklerini belirten Başkan Yurdabak; “Dediğim gibi önümüzdeki sezon Sütçüler Belediyesi olarak kekiği biz toplayacağız. Tabi ki vatandaşımız kime vermek isterse ona verecek kekiğini. Biz burada hem kekiğin daha iyi değerlendirilmesini sağlayacağız hem de vatandaş lehine rekabet oluşturacağız.

Halkımız burada dağda, taşta doğal kekiği toplayarak hane ekonomisine katkı sağalamaya çalışıyor. Alın terini akıtarak zor zahmet toplayarak insanlığın hizmetine sunuyor. Yoksa çürüyüp gidecek. Onun için değeri neyse, hakkı neyse onu vermek lazım vatandaşa.

Sütçüler kekiği bugüne kadar tüm insanlığa şifa kaynağı oldu. Allah’ın izniyle bundan sonra da olmaya devam edecek” dedi.