SDÜ Yaşam Merkezi Müteahhidi, Belediyeden işletilebilirlik ve yurt sistem KYK'ya kiralanabilmesi için proje tadilatı ve finans kaynağı için irtifa hakkı izni istiyor.

SDÜ'nün Yaşam Merkezi adı altında Doğu Yerleşkesi içresinde geliştirdiği projesine Isparta Belediyesi'nden inşaat ruhsatı aldıktan sonra 2013 yılında yaptığı üst kullanım hakkı ihalesine ilişkin tartışmalar devam ediyor. Apart ve yurt sektörü, kafe ve restoranlar ile ilgili meslek örgütleri ve kuruluşların tepkisine neden olan sadece Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin desteklediği Yaşam Merkezi Projesi'nin müteahhidi Konyalı İşadamı Mehmet Demirel, Basın Kulübü'nün konuğu oldu. Yaşam Merkezi ihalesi ve projeye ilişkin soruları cevaplandıran İşadamı Demirel, projenin Belediye tarafından verilmiş inşaat ruhsatı olduğunu ancak işlevsellik adına proje tadilatı talep ettiklerinin altını çizdi. İzin verilmemesi durumunda Belediyece onaylanmış projenin inşaatına başlayacaklarını belirten Demirel,  canlı yayında ortaklığa ya da proje devrine açık olduklarının mesajını verdi. İşte o açıklamalar:

BİZ ARAŞTIRMA YAPTIK SONRA TAKİP ETTİK

Isparta’ya yatırım yapmak için yurt veya yaşam merkezi olarak geldik ama gelme konusunda bir kaplıca seyahati söz konusuydu. Oradan dönerken diğer üniversitelerde de bu tür projeler yaptık. Burada ilgi birimlerine giderek, böyle bir proje var mı yapsak kabul eder misiniz' diye sormaya gittik. Onlar da ihaleye çıkacağını söylediler biz de bunu takip ettik. İhale oldu, ihale oluncaya kadar da buradaki esnaf arkadaşlarımız haberim olmadı diye bir şey söz konusu değil. Kurumlar ihale izni almadan yapamaz. Üniversite kendi başına karar alma lüksü yok. Oranın da sorumlu olduğu birim var. Başbakanlıktan izin alınıyor. Rektörlük  de kendi yönetim kurulu içerisinde karar alıyor ve onaydan sonra ihaleye çıkıyor. Buradaki esnaf arkadaşların bir tepkisi var. Oldu bittiye getirdiler kendi yandaşlarına verdiler gibi bir endişe var.

ŞARTNAME SDÜ'NÜN LEHİNE

Birçok üniversitede yap işlet devret modeliyle yapılan işler var. Hiçbir bir sermaye harcamadan devlet kurumları firmalara yaptırıyor. Buradaki yaşam merkezinin ihalesinde de aynı şeyler olmuş. Şartnameyi görseniz çok ağır. Altından kalkacak durum olmayabilir. Yapılan tüm cirolardan yüzde  1 pirim ödüyorsun. Ayrıca kira ödüyorsun. Kullanabileceğin süre kadar kalabiliyorsun. Ciddi yatırım yapıyorsun bu yatırım 15 yılda geri dönüyor. Sana kar kalacaksa ondan sonra alabiliyorsun.

ISPARTA'YA KATMA DEĞER SAĞLAYACAK

Biz bir yıllık kirayı sözleşme yaparken ödedik. 135 bin lira gibi bir yıllık kira ödedik. Bunu daha yapmadan, mukavamele yaparken ödedik. Şu kadar bedel teminat yatıracaksın diyor. Başlarken zaten belirli bir sermayeyi yatırarak giriyorsun. Ben aldım yaptıktan sonra kazanayım söz konusu değil. Bu yatırım Isparta ve SDÜ’ye büyük katma değer sağlıyor. Biz direkt üniversiteye müracaat ederek böyle bir proje var mı diye başvurduk. Onlar da böyle bir ihalenin olacağını söylediler biz de takibe başladık. İhaleye tek başımıza girmedik. 3 firma vardı. İhaleye girmek için yeterlik belgesi alman gerekiyor. İhale komisyon karşısında oluyor. El atından vereyim gibi bir şey söz konusu olmadı.

Burada ileriyi göremeyenler veya projeyi okuyamayan bazı insanlar burada bir yaşam merkezi yapılıyor apartları dolduramaz, öğrenci şehre inmez gibi kısır döngü içerisindeler. Burası Isparta ve üniversiteye bir katma değer katacak. Bu proje 2014’ün Eylül’üne yetiştirilecek ve öğrenci alınacaktı. Bir talihsizlik oldu ve biz de müdahil olamadık. Yerlerin projesi çıkmış ve ruhsat alınmış. Ama belediye encümenindeki bazı arkadaşlar bizim haberimiz yok diyor. Ama ortada bir ruhsat var.

KYK İLE ANLAŞILDI

Halk istemiyor gibi sözler söylendi. Bu konuyu açıklama gereği duyduk. İstiyoruz ki Isparta için bir şeyler olsun. Daha önceki projede 5 ayrı bloktan oluşan işletme maliyeti yüzde 20 yüksek. Yeşil alanın daha çok olması için projeyi revize ettik. Projeyi üniversiteye teslim ettik. Üniversitede belediyeden proje tadilatı istedi. Onlar da sıkıntı olmadığını söyledi. Biz de bir süre bekledik.

KYK ile de görüşüyoruz. Neler istiyoruz taleplerini alıyoruz. Onlar da yer kiralama için Türkiye’nin belirli yerlerinde kiralama ihalesine çıktılar. Isparta’da 2 bin kişilik yurt kiralama talebini gördük. Onlar bize proje sunarak böyle yaparsanız bunu kiralarız dediler. Onların istediği doğrultuda projeyi revize ettik. Belediyeye üniversite 2013’ün Aralıkta müracaat edildi. Üst kullanım hakkından dolayı onunla birlikte verilmesi gerektiği bildirildi. Mahkemeye taşındı. Isparta mahkemesi kazanıldıktan sonra Antalya Bölge Mahkemesi’ni de kazanıldı. Ancak böyle ola ola bugünlere geldik.

İLK PROJEYİ UYGULARIZ

Belediye Başkanımızla bir kez görüştük. Başkan yardımcılarımızla birçok kez görüştük. Seçmen bize bunun yapılmamsı için oy verdi. Bunu halka anlatmanız lazım. Ondan gelecek talebe göre izin verebiliriz denildi. En son görüşmemizde yeni projeyi tadilata uygun görmüyorsanız eski projeyi uygulamaya devam edeceğiz. 4 tane 500’lük yurtlar var eski projede. Yaşam merkezi dediğimiz alan 3 katlı oluyor. Biraz hantal bir şey. Ispartalı derse ki daha güzel projemiz var, üniversite de onay verirse onu da uygularız. Sen Konya’dan geldin bunu yapıyorsun, ortak girelim denirse ortak gireriz. Projeyi de devredebiliriz. Ama proje ortada kalmasın. En son KYK ile görüştüğümde 7 bin bekleyen öğrenci olduğu söylendi. Bu açılmış olsaydı o 7 bin öğrencinin yüzde 50’si gelir kaydını yaptırır ve öğrenimine devam ederdi.

AVM SÖZ KONUSU DEĞİL

Orada yapılan yatırım karlı bir yatırım olmaz. Böyle bir yerde AVM olması mümkün değil. Biz orada ne yapacağız?  Buradaki amaç KYK’nın yönetimin de bir şey var. Barınacak öğrencilerin altyapılarını oluşturacak örneğin kuaför, berber, terzi gibi yerler olacak.Üniversitenin sosyal faaliyetleri için ayrılmış 10 dükkan var. Üniversitenin lehine ne gerekiyorsa her şey yapılmış. Biz başka üniversitelerde de çalıştık. Burada şartnameye ileride doğabilecek bir ihtiyaç olarak bir yer yapman gerekiyor diye yazılmış. Projeye çalışan arkadaşlar her şeyi yazmışlar.

ISPARTALI ESNAF ÖNCELİKLİ OLACAK

KYK’ya kiraya verildiğinden dolayı öğrencinin menfaatine oluyor. Öğrenci burada sürekli kalacak diye bir şey yok.  Buradaki işyerlerinin Isparta’ya katkı sağlayacağı yönünde bir fizibilite yapılabilir. Buradaki yerler Isparta’ya katma değer sağlar. Burada kiraya verilecek yerler ITSO’ya kayıtlı şirket veya şahıs olacak. Ispartalı olması ön planda. Ama çözülmezse başka taleplere yönelinecek. Buradaki amaç alışveriş merkezi gibi bir şey söz konusu.

Belediyeden bu işi sağlıklı ve sıhhatli şekilde olması yönünde hareket edeceğiz. KYK’nın yapı kullandırma ruhsatı almadan işlettiği yerler var. Bunu biliyoruz. Biz böyle bir şeyi yapmayalım. Biz yapı kullandırma izin belgesini alalım ondan sonra kiraya verelim.

43 MİLYONLUK YATIRIM

Ruhsata biz müdahil olamıyoruz. Ruhsat alındıktan sonra yer teslimi yapılıyor. Ondan sonra bizim 400 gün süremiz var. O sürede yapıp teslim etmemiz gerekiyor. Aksi takdirde cezaya giriyor. Biz KYK’ya kiraya verdik. Ağustos’un 15’i kiralama tarihi. Mahkeme kararından sonra da direnilince rölantide kaldık. 2015’in Eylül ayında gelecek öğrencilerin burada kalması için lütfen bu proje onay versinler. Bunun ülkemiz, Isparta ve gençlerimiz için istiyorum. Buna onay verilirse Ağustos 15’ine yetiştiririz.

İnşaat maliyeti yaklaşık 43 milyon TL.

Proje tadilatı onayı için beklemeyi düşünmüyoruz. Yeni proje olmazsa ruhsatı alınan mevcut projeye devam edeceğiz.

Burada fazla metraj talebimiz yok. Biz 5 ayrı bloğu birleştirdik. Öğrenci yurdu 15 Ağustos’a yetişecek. Ama yaşam merkezi gecikebilir. Belediye Başkanı 'yer vereyim oraya yurt yapın' derse görüşmeye hazırım."

Süleyman Demirel Üniversitesi Yaşam Merkezi içerisinde bulunan bağımsız üniteler.

12 adet teşhir stand alanı

3 adet banka yeri

5 adet cafe alanı

4 adet fast food

2 adet bay-bayan fitness center

1 adet çamaşırhane

1 adet terzi dükkanı

1 adet ayakkabı tamircisi

1 adet zumba salonu

1 adet plates salonu

2 adet güzellik merkezi

2 adet internet cafe salonu

2 adet playstatiom-atari salonu

2 adet bayan kuaför salonu

2 adet bay kuaför salonu

1 adet ütü salonu

1 adet eczane

1 adet ptt

1 adet kargo

1 adet fatura tahsilat merkezi

1 adet seyahat acentesi

3 adet simit dükkanı

2 adet pastacı

3 adet lokanta salonu

1 adet çiçekçi

2 adet börekçi

2 adet tatlıcı

1 adet akut arama

1 adet kurtarma

2 adet manav

2 adet büfe

2 adet kuruyemiş

2 adet cep telefon mağazası

2 adet bijuteri

2 adet mini market

2 adet kırtasiyeci (fotokopi)

1 adet anahtarcı

2 adet bay-bayan mescit

Geriye kalan 10 ünite ise üniversite bünyesinde bulunan öğrenci konseyi,öğrenci kulüp ve toplulukları tarafından kullanılacaktır.