EĞİRDİR ELMASI DÜNYA MARKASI

Eğirdirli üreticilerle çalışmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade eden Ta-Vaş Gıda Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tatlı; “Biz firma olarak 6 yıldır bu bölgedeyiz. Burada ne yaptığını iyi bilen bilinçli üretici topluluğu var. Boğazova bölgesinde ihracatın en çok sevdiği beş yıldız elma yetiştiriliyor. Dünya markası bir elma. Rengiyle, aromasıyla, sululuğuyla, sertliğiyle beş yıldızlı elmanın en kalitelisi Eğirdir’de yetiştiriliyor. Biz Ta-Vaş Gıda olarak bölge çiftçisiyle çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

TÜCCARLAR ARASINDAKİ ANLAŞMAZLIK MÜSTAHSİLE OLUMSUZ YANSIYOR

Ta-Vaş Gıda Isparta firma temsilcisi Abdurrahman Tilki ise, elma tüccarları arasındaki anlaşmazlığın müstahsile olumsuz olarak yansıdığını söyledi.

Busene fiyat olarak müstahsilin istediği gibi bir sezon başladığına dikkat çeken Abdurrahman Tilki; “Temmuz ayında başlayan elma hasadı müstahsili umutlandırmıştı. Piyasa çok canlı başladı. Ancak Eylül ayı ile birlikte fiyatta çöken piyasa ile karşı karşıya kaldık. Demek istediğim şu, ortada bir nimet var ve bu nimeti üç kişi paylaşacak. Üreten, satan ve tüketen, eğer birisi ben fazlasını alırım derse o zaman denge bozuluyor. Burada büyük elma alıcısı şirketler dengeyi bozmaya çalışıyorlar. Pastadan fazla pay istiyorlar. Biz Ta-Vaş Gıda olarak bu hassas dengeyi korumaya çalışıyoruz. Şuanda fiyatlar % 5 fireli olarak 2400 civarında ” dedi.

HEDEF 15 BİN ELMA

Busene 2100 ton elma işlediklerini belirten Abdurrahman Tilki; “Hasat dönemi içerisindebugüne kadar 2100 ton elma işleyerek gönderdik. 400 tonunu Rusya, Ukrayna ve Libya’ya ihraç ettik. Geri kalan 1700 tonunu iç piyasaya veriyoruz. Ankara’da kendi halimiz var, orada iç piyasaya veriyoruz. Busene Allah izin verirse 15 bin ton hedefimiz var. Bunun 5 bin tonu ihracata, 10 bin tonu iç piyasaya olacak” diye konuştu.

 İŞÇİLİK ÇOK ÖNEMLİ

Elmanın hasat döneminde toplanmasına dikkat çeken Abdurrahman Tilki; “En güzel elmayı yetiştiriyoruz, burada profesyonel üretim var. Bilinçli elma yetiştiriliyor. Ve en üst kalitede,bu elmanın üzerine başka elma tanımama ben. Ancak toplamada bir sıkıntı var. Müstahsil 12 ay emek verdiği elmayı işçiye heba ettiriyor.  Dikkatsiz toplayıcı işçiler elmayı zedeleyebiliyor. Elmada el izi var. Kovaya, kasaya yüksekten atıyor ve elmayı yaralıyor. Maalesef toplama hatası yüzünden ürün kaybı yaşanmaktadır. Bütün bunlar kaliteyi düşürüyor. Dolayısıyla fiyatı da düşürüyor. Bu milli ekonomi adına da zarar demektir” dedi.