Eğirdir'de Eklem ve Kemik Hastalıkları Hastanesi'nin kampüsune 75 yataklı yeni bir hastane binası yapılacak. Hastane birimleri bu binaya taşındıktan sonra depreme dayanıksız olduğu ve güçlendirme maliyetinin de yüksek olması nedeniyle mevcut bina yıkılacak.

Ortopedi ve fizik tedavi alanında Türkiye'nin bir dönem markası olan Eğirdir Eklem ve Kemik Hastalıkları Hastanesi'nin mevcut binası depreme dayanıksız olduğu ve güçlendirme maliyetinin de yüksek olması nedeniyle yıkılacak. Bir zamanlar Türkiye'nin ortopedi ve fizik tedavi alanında marka hastanesi olan ancak zaman içinde gerileme yaşayan bin 200 yatak kapasiteli Eğirdir Eklem ve Kemik Hastalıkları Hastanesi'ne revizyon uygulanacak.

75 YATAKLI HASTANE

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sektererliği etkililerinden edinilen bilgiye göre. hastanenin bulunduğu 80 dönümlük kampüse yeni bir hastane binası yapılacak. Hastanenin proje ihalesinin tamamlandığı ve Sağlık Bakanlığı'nın yatırımı 2015 programına alması için gerekli girişimlerde bulunuldu. Hastane inşaatı biter bilmez, mevcut hastanenin birimleri yeni binaya taşınacak. Mevcut bina ise depreme dayanıksız olduğu ve güçlendirme çalışmaları maliyetinin yüksek olması nedeniyle yıkılacak. Yetkililer," O bina artık mekanik ömrünü doldurmuş görünüyor. Elimizdeki raporlar bu binanı yıkılmasının zaririyet olduğun gösteriyor. Uzun vadeli olarak buraya yeni bina yapmak zorundayız. Mevcut binanın bir ara otel ve konaklama statüsünde kullanılması konusu gündeme gelse de yine de güçlendirme şart" diye konuştu.

ARTIK TÜM İLLERDE ORTOPEDİ UZMANİ VAR

Yapılması planlanan 75 yataklı hastanenin ihtisas hastanesi olma özelliğini koruyacağını belirten yetkililer, yeni hastane binasına ihtiyaç duyulmasının nedenlerine ilişkin şu ifadelerde bulundular: "Bir dönem burası 1200 yataklı olarak kullanılmış. Türkiye genelinde ortopedi sayısı yetersiz olduğu için. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde dal hastaneleri yapılmış. Bunlardan biri de Eğirdir. Ortopedi uzmanları bir bölgeye birikmiş. Ortopedide ciddi şikayeti olanlar bu bölgeye gelmiş. Ama günümüzde ciddi ortopedi uzmanı potansiyeli oluştu. Bu nedenle ortopedi uzmanı olmayan il yok. Bol miktarda ortopedi uzmanı var. Isparta il merkezinde sadece 10 uzman var. O nedenle dal hastaneleri niteliklerini yitirmeye başladı. Artık çevre illereden hastalar gelmiyor. Bu nedenle 1200 yataktan 200 yatağa düşürüldü.

200 yatak da yüzde 45 doluluk oranıyla kullanıyordu.

4 MİLYON TL ZARARİ VAR

Dolayısıyla siz 200 yatağı da kullanamıysonuz. Şu an 150 yatak var. Bu da yüzde 55 doluluk oranıyla kullanılıyor. Yani 75 yataklı hastane buraya fazlasıyla yeter. Fizik tedavide ortalama yatış süresi 21 gün. İlçe hastanelerinde yatış süresi ortalaması 7 gündür. Yatan kişi sayısı az ama siz uzun süreli yatırdığnız için oranınız yüksek çıkıyor. Dolayısıyla 100 yatak kapasitesine çıkarılabilecek şekilde hastane binası yapılması planlanıyor. Dal hastenesini kaldırma gibi bir düşünce yok. Şu anki planlaması bu şekilde. Bu hastanenin şu an yıllık 4 milyon TL zararı var. Sağlıkta zarar düşünülmez, o birim efektif hizmet ediyorsa. Ama bu hastane efektif amacını da kaybetmiş durumda"