Eğitim Bir – Sen, Isparta Şubesi Başkanı Hüseyin Arslan, Koronavirüs pandemisi nedeniyle 2020 – 2021 Eğitim Öğretim Yılının ilk yarısının sıkıntılı bir şekilde tamamlandığını belirterek; “Yarıyıl tatili yüz yüze eğitime hazırlık dönemi olmalıdır” dedi.
 
Eğitim Bir – Sen, Isparta Şubesi Başkanı Hüseyin Arslan, 2020 – 2021 Yılı Yarı Yılının sona ermesi münasebetiyle bir değerlendirme mesajı yayınladı.
ARSLAN; “BİRİNCİ DÖNEM ÖĞRETMENLERİN FEDAKARLIKLARI İLE TAMAMLANDI”
Başkan Arslan mesajında, 2020 – 2021 Eğitim – Öğretim yılı birinci döneminin öğretmenlerin fedakarlıkları ile tamamlandığı belirtilerek, salgın nedeniyle birinci yarıyılın sonunda objektif bir ölçme-değerlendirme yapmanın ve başarı notunu takdir etmenin mümkün olmadığına işaret etti. Başkan Arslan; “Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgınından en fazla etkilenen alanlardan biri de eğitim-öğretim oldu. Yüz yüze eğitime ara verilmesi gibi salgınla mücadele konusunda alınması zorunlu ve kaçınılmaz kararlar, eğitim-öğretimin her aşaması ve kademesine ne yazık ki telafisi zor zararlar vermiştir. Hayatın her alanda normalleşmesi için, salgının sona erdirilmesi adına alınan tedbirlere uyulması hepimizin sorumluluğudur. Bu süreçte oluşan öğrenme kayıplarının telafisi, yüz yüze eğitime geçilebilmesi için normalleşme gerekli ve zorunludur.
“PAYDAŞLARLA İSTİŞARE HALİNDE OLUNMALI”
Salgın sürecinde eğitim yönetiminde kararların zamanında alınması gerekmektedir. Süreç içerisinde alınan farklı kararlar eğitim çalışanlarını belirsizlik içerisinde ve zor durumda bırakmamalıdır. İkinci dönem bu tür kararsızlıklara ve çelişkilere düşülmemelidir. Bakanlığın eğitim paydaşlarıyla istişare halinde olması, merkez ve taşra teşkilatları arasında güçlü koordinasyon kurması zorunludur. Zor şartlarda birçok şeyden mahrum olarak sürdürülmeye çalışılan eğitim faaliyetlerinin verimliliğinin ve niteliğinin artırılması için istişareyle uygulanabilir net kararların alınması önemlidir.
“YÜZ YÜZE EĞİTİM DAHA FAZLA ERTELENMEMELİ”
Öğretmenlerin bu zorlu süreçte hem eğitimin ayakta tutulması hem de öğrenme kayıplarının en aza indirilmesi mücadelesinin mimarı olduğu aşikardır. Sosyo-ekonomik özelliklerin uzaktan eğitime erişim imkanlarına etkisi göz önüne alındığında yüz yüze eğitimin ertelenmesinin daha fazla mümkün olmadığı ortadadır. Yarıyıl tatilinin yüz yüze eğitime hazırlık dönemi olması en büyük arzumuzdur. Önümüzdeki günlerde Bakanlığın ana odak noktası, uzaktan eğitim sürecinde oluşan öğrenme kayıplarının giderilmesi olmalıdır. Bu amaçla öğrenme kayıpları tespit edilmeli, okulların kapasitesi güçlendirilmeli, öğrenciler yönlendirilmeli, öğretmenler desteklenmelidir. 25 Ocak tarihi itibarıyla Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında yüz yüze eğitime başlanacak olması kararı yerinde ve doğrudur. Ancak, bu kararın okul yönetimlerine ve öğretmenlere yeterli hazırlık imkanı bırakılmadan alınmış olması eğitim çalışanlarını zor durumda bırakmıştır” dedi.
“ÖĞRETMENLERİN YER DEĞİŞİKLİĞİ TALEPLERİ KARŞILANMALI”
Eğitim Bir – Sen Isparta Şubesi Başkanı Hüseyin Arslan, açıklamasında ayrıca ertelenen unvan değişikliği sınavlarının ne zaman gerçekleştirileceğinin duyurulması ve gerekirse bu sınavların online yapılması talebinde bulundu.
Başkan Arslan; “Öğretmenlerin il içi ve iller arası yer değişikliği taleplerinin yeni mağduriyetlere sebebiyet vermeyecek şekilde karşılanması gerektiği de büyük önem arzetmektedir. Öğretmen ihtiyacı gözetilerek yarıyıl tatili döneminde en az 60 bin öğretmen ataması yapılması gerekmektedir. Sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına ise son verilmelidir. Yüz yüze eğitime hazır hale getirilmesi için okullara bütçe yani ödenek tahsisi yapılması ve okullarda güvenlik önlemlerinin artırılması gerekmektedir” dedi.