Isparta Selahattin Seçkin ve Öğretmenler İlköğretim Okulu önünde bir araya gelen grup burada basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı Eğitim Bir-Sen Isparta Şube Başkanı İhsan Arıcı okudu.

Sendika olarak ülke genelinde sivil itaatsizlik gösterip, işe ve derslere serbest kıyafetle gireceklerini belirten Arıcı, devlet memurlarına üniformalı asker muamelesi yapıldığını ileri sürdü. Arıcı, "Ense tıraşı, sakal, favori, bıyık, tırnak uzunluğu ile ilgilenen, çalışanların kot ve benzeri pantolon giyemeyeceği hükmünü içeren, inancı gereği başını örtme ihtiyacı duyan ve tercihinden dolayı saygı duyulması gereken kadın çalışanlara başörtüsü yasağı getiren darbe döneminin ürünü, çağ dışı yönetmeliği tanımadığımızı haykırmak için buradayız" dedi.

Öğrencilerin kılık ve kıyafet yönetmeliğinin değiştiğini kaydeden Arıcı, tek tipçilikten vazgeçildiğini ifade etti. Arıcı, “İmam hatip okullarında bütün derslerde, diğer okullarda sadece Kur’an-ı Kerim dersinde başörtüsü serbestisi içerecek şekilde serbest kıyafet hakkı tanınmışken, öğretmen adaylarına staj dönemlerinde serbest kıyafetle okula gitme hakları iade edilmişken, eğitim çalışanlarının saçıyla, bıyığıyla, ense tıraşıyla, favorisiyle, pantolonunun kumaşıyla ilgilenilmesini kesinlikle doğru bulmuyoruz" diye konuştu. Türkiye’de kadınlara 1930 yılında seçme, 1934 yılında seçilme hakkı verildiğini aktaran Arıcı, kadınların 2013 yılında hala ne giyeceklerine karar verme haklarının olmadığını dile getirdi.

Şiddetle mücadele konusunda kampanyalar başlatan devletin, ne yazık ki en büyük şiddeti, başörtüsü yasağıyla kadınlara kendisinin uyguladığını savunan Arıcı, "Başarıyı, gelişmeyi ve değişimi zihinsel bir süreç olmaktan ziyade dış görünüşe endeksleyen bu çarpık bakış açısının tedavülden kalkma zamanı gelmiş ve geçmektedir. Biz eğitim çalışanları olarak, 'Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin acilen değiştirilmesini, kamuda çalışan kadınlara başı açık olacak şeklinde dayatma yapılmamasını, Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi'ne aykırı olan başörtüsü yasağının tamamen kaldırılmasını, çalışanlar olarak ne giydiğimiz ile değil, ne ürettiğimizle ilgilenilmesini istiyoruz.

Eğitim Bir-Sen olarak, darbe dönemlerinin dayatmalarına uymayacağımızı buradan ilan ediyoruz. İnsan onurunu ve tercihlerini hiçe sayan yaptırımlar zorla yasal çerçeveye oturtulmuş olabilir ama bu yaptırımları asla meşru görmüyoruz.

TBMM önünde kılık ve kıyafet yönetmeliğine dair Memur-Sen Konfederasyonu olarak başlattığımız itirazı, Eğitim-Bir-Sen olarak 81 ilde 'Kılık-Kıyafet Özgürlüğü ve Başörtüsü Yasağına Hayır' çıkışımızla devam ettirdik. Bugün ise, Eğitim Bir-Sen olarak bir adım daha atarak, sivil itaatsizlik gösteriyor, hükümete, darbe döneminin izlerini silmesi çağrımızı yineliyoruz" ifadelerini kullandı.