Bakanlık müfettişleri ehliyet sınavında sürücü adayının hatasını görmeyen görevliye "süresiz sınavlarda görev alamaz" cezası veriyor. Isparta’da şu ana kadar büyük çoğunluğu öğretmen 100 görevliye ceza verildi. Kontroller her sınavda sürecek.

Ehliyet sınavlarında görev alan ve bundan sonraki süreçte görev almak isteyen öğretmen ve diğer görevliler çok dikkatli olmak zorunda. Milli Eğitim Bakanlığı Son 4 sınavdır Türkiye genelinde bütün illere ehliyet sınavlarının kontrolü ile bakanlık müfettişi görevlendirmeye başladı. Müfettişler sınavlarda görev alanlarla birlikte kursiyerlerin hatalarını ve araç kullanımlarını kontrol ediyor.

Sınav sırasında kursiyerin hatasını göremeyen görevliler ise "süresiz sınavlarda görev alamaz" cezası veriliyor. Isparta’da şu ana kadar 100 görevliye "ehliyet sınavında görev alamama" cezası verildi.
Sistem şöyle işliyor: Sınavlarda kursiyerlerin aracına sınav görevliler aracına sınav görevlileri ile birlikte müfettişte giriyor. Sınavda kursiyere müfettişte puan veriyor ancak bunu görevli ve kursiyere söylemiyor. Sınavdan sonra kursiyerlere görevlinin verdikleri puanları ve gördükleri hataların dökümü isteniyor.
 
Verilen dökümde görevliler hatayı görememiş ve yüksek puan vermişse hemen ceza kesiliyor. Sınava giren hangi görevli ise yönetmelik gereği hemen kendisine cezası gönderiliyor. Cezada yapılan hatadan dolayı "ehliyet sınavlarında süresiz olarak görev alamayacakları" belirtiliyor. Son tebligatlarla birlikte Isparta genelinde ceza alan çoğu öğretmen görevli sayısının 100'ü bulduğu belirtiliyor. Daha önce 1 yıl süre ile sınavlara katılmama cezası verilirken, ceza ağırlaştırılarak süre size dönüştürüldü.

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, ehliyet sınavlarına müfettiş gönderme uygulamasının "ehliyet direksiyon sınavlarında puanların yük-sek verildiği ve beklenilenin üzerinde adayın sınavı kazandı kanaatinin oluşmasından" dolayı başladığını belirttiler.

Türkiye genelinde ehliyet - direksiyon sı-navında sınavı kazanma oranının %60 dolayında olmasına rağmen, Isparta’da sınavı kazanma oranının % 80'lere yaklaştığı kaydedildi. Isparta'daki sınavı kazanma oranının yüksekliği nedeniyle müfettişlerin sınavlarda daha hassas davrandığı da iddia edildi. Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin illerdeki sınavlara katılmaya devam edecekleri de gelen bilgiler arasında.