Şimdi sırada ise Eğirdir Gölünde bulunan bütün balıkçı teknelerinin sıfır atık standartlarına uygun elektrikli sisteme geçmesi ve mevcut elektrikli gezi teknesinin çoğaltılarak ilçe turizmine kazandırılması planlanıyor.

Bu kapsamda bugün saat 14.30’da Eğirdir Liman’da bulunan Elektrikli Tekne’de teknik toplantı gerçekleşti. Eğirdir Kaymakamı Adem ÇELİK’in bilgileri ve destekleri dahilinde toplantıya Eğirdir Belediye Başkanı Veli GÖK, Isparta İl Tarım ve Orman Müdürü  Eyup ADIGÜZEL, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Uğur TURGUT, Eğirdir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ufuk AKÇİMEN, Belediye Şirket Müdürü Ömer YILMAZ,  Eğirdir Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ayhan KÜÇÜKKÖSE, Eğirdir Belediyesinin Elektrikli Teknesini imal eden MRC Enerji A.Ş. Sahibi Ahmet GÖRATEŞ ve balıkçılar katıldı.

Isparta İl Tarım ve Orman Müdürü Eyup ADIGÜZEL, ‘Eğirdir Belediyesinin Elektrikli Teknesine bugün ilk defa binmek nasip oldu, güneş panelleri ile çalışan ve çevre kirliliğini önleyecek bu proje için bugün burada istişare etmek üzere toplandık. Bizim balıkçı teknelerimizde uygulayacağımız sistemle sıfır atık standartlarına uygun olarak teknelerimiz yeniden tasarlanacak, inşallah Eğirdir Belediyesinin Elektrikli Teknesi gibi bu projemizde başarıya ulaşacaktır.’ dedi.

Daha sonra Eğirdir’li Balıkçılara teknik bilgiler vermek üzere İzmir’den Eğirdir’e gelen MRC  Enerji A.Ş. Sahibi Ahmet GÖRATEŞ; ‘MRC Güç Sistemleri Enerji A.Ş. Dalyan’da başlayan hayalimizi başarılı bir şekilde Elektrikli Tekne Uygulamasına çevirdikten sonra, sayın Başkanımızın da Eğirdir Gölü için Elektrikli Gezi Teknesi hayali çakışınca ilk uygulamamızı yaptığımız tekne ile Eğirdir Gölünde faaliyete geçirdik

. O günden bugüne sıfır emisyon ve sıfır masraf ile tekneniz yaklaşık 20 bin kişiyi taşıyarak Eğirdir Gölü ile  buluşturdu. Bu süreçteki başarı başkanımızın,  ikinci bir hayali ise bizi Eğirdir’e davet etmesi ile başlıyor. İkinci aşaması mevcut teknenin kardeşi veya başka özelliklere haiz restorant, gezi, düğün vb. amaçlar için kullanılabilecek tekne tasarımlarının yanı sıra Eğirdir Gölü’ndeki 80 adet balıkçı teknesinin de elektrikli bir sistem ile çok daha ekonomik ve çevreye zarar vermeyen bir niteliğe kavuştulup, kavuşturulamayacağı ile ilgili teknik inceleme ve toplantı gerçekleştiriyoruz.

Bu amaçla bir araya gelen balıkçılarımızla teorik ve pratik beklentileri  ve bu sistemle yapılabilecek olan çözümleri kendi aramızda  müteala ederek örnek bir tekne üzerinde balıkçılık sektöründe de kullanılabilecek bir çözümü uygulamaya geçireceğiz. Burada elde edilen sonuçların balıkçı arkadaşlarımızın beklentileri ile kabul edilebilir olması durumunda olayın mali portresi de uygun bir fizibilite ortaya çıkarması halinde Eğirdir Gölündeki Balıkçı tekneleri de çevreye duyarlı hale gelecek ve balıkçı arkadaşlarımıza daha düşük maliyetlerle işlerini yapabilme şansı verecek.

Bunun yanı sıra Eğirdir Gölüne ait çevresel kazanımlarda yöre halkımızın, ülkemizin ve dünyanın  uzun yıllar bu gölü korumak ve gelecek nesillere daha temiz akratılmasını sağlayacaktır.’ ifadelerini kullandı.

Eğirdir Belediye Başkanı Veli GÖK ise yaptığı konuşmada; ‘Gezi teknelerinin yanında su ürünleri avcılığında ekmeğinin peşinde olan arkadaşlarımızın bu faaliyetlerini daha rantıbıl sürdürebilmeleri için Tarım İl ve İlçe Müdürlüğümüz ile yerel balıkçı  kooperatifimizle yaptığımız istişare sonucunda Eğirdir’de balıkçılık yapan esnaflarımızın mevcut teknelerini güneş panelli ve elektrikli tekneye dönüştürebilir miyiz, dönüştürürsek bunun maliyeti ne olur, bunu müzakere edelim anlamında beraber olduk.

İnşallah bana göre verimli bir toplantı oldu, burada düğmeye basmış oluruz. Ulaştırma Bakanlığımızın, İl ve İlçe Tarım Müdürlüğümüzün, Özel İdaremizin  ve yerel balıkçılar kooperatifimizin desteklerini vatandaşlarımızın da katkısı ile birleştirip bir proje üretme imkanımızın olduğunu gördüm.

Ama mevcut tekneler üzerinden bir sistem, ama elektrikli güneş panelli sistem üzerinden teknelerin akülü olması günlük faaliyetleri bu şekilde sürdürme şeklinde yola çıkacağız.

Elektrikli teknemizi yapan Ahmet GÖRATEŞ ağabeyimiz sağolsun bugün yine teknik bir toplantı için davetimizi kırmayıp, böyle bir projeye daha imza atabilirsek ne mutlu diyerek buraya geldi. İnşallah en kısa sürede bu düşüncelerimizi projelendirip faaliyete geçiririz. Başta Ahmet beye,  İl Tarım Müdürümüze, sizlere ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum.’ dedi.

Eğirdir Gölü’ne uygun, motor gücü, ağırlığı vb. özellikleri Eğirdir’de uzun yıllar balıkçılık yapan esnaflarımızla masaya yatırıldı. Eğirdir’de faaliyet gösteren balıkçı esnafları için ilk olarak örnek bir elektrikli tekne yapılması planlanıyor.