Eğirdir'de ''Elmada Maliyet Analizi, İlaçlama ve Gübreleme Teknikleri'' paneli düzenlendi.
Eğirdir Mavigöl Otel'de düzenlenen panele Kaymakam Yalçın Yılmaz, Belediye Başkanı Nuri Özmeral, Tarım İl Müdür Yardımcısı Taner Gökdoğan, İlçe Tarım Müdürü Uğur Turgut, Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Enver Murat Dolunay ile üreticiler ve vatandaşlar katıldı.
Asya Meyve Suyu Gıda A.Ş. Genel Müdürü Rahmi Ceyhan yaptığı konuşmada, bu toplantıların sosyal sorumluluk projesi kapsamında düzenlendiğini söyledi. Bu kapsamda daha önce düzenlenen toplantılarda alınan sonuçların değerlendirilerek ilgili mercilere sunulduğunu ve daha somut sonuçların ortaya çıkabilmesi için bu tür toplantı ve panellere devam edileceğini vurgulayan Ceyhan, üreticilerin daha kaliteli ürün elde etmesini amaçladıklarını vurguladı.
Eğirdir Belediye Başkanı Nuri Özmeral da bu tür çalışmaların Eğirdir meyveciliğinin gelişmesi açısından faydalı olduğunu dile getirdi. Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yetkililerinin de toplantıya katılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Özmeral, ''Eskiden elmamız için ''Eğirdir Elması'' ifadesi kullanılırdı. Ancak potansiyel üretim 550 bin ton olunca ''Isparta Elması'' olarak yer aldırılmaya çalışıldı. Elmamızın en güzeli, en aromalısı, kalitelisi Eğirdir'de yetişir. Yani merkez Eğirdir'dir. Modern elmacılığın mayası Eğirdir'den Türkiye'ye yayılmaktadır. Eğirdir'de üretilen fidanlar her yere dağıtılıyor, sofralık dışındaki elmalarımızı değerlendiren ve bu paneli düzenleyen Asya Meyve Suları A.Ş.'ye teşekkür ediyorum'' şeklinde konuştu.
Eğirdir Kaymakamı Yalçın Yılmaz da yaptığı konuşmada, panelin sosyal sorumluluk projesi olduğunu söyledi. Yılmaz, ''Ticari karların yanında topluma da bir şeyler vermek gerekiyor'' dedi. Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nün, elma ile ilgilenen üreticilerin Türkiye çapında danıştığı, bilgi aldığı marka bir enstitü haline gelmesi için ve AR-GE (Araştırma- Geliştirme) Merkezi olabilmesi için gerekirse mevzuatın değiştirilebileceğini ve özel kaynakların kullanılabileceğini anlatan Yılmaz, bu çerçevede örnek elma bahçeleri de kurulabileceğini, yeni çeşitlerle ya da yetiştiricilikle uğraşan üreticilerin, Eğirdir'i ziyaretle, görerek bilgi alabileceklerini belirtti.
Bu uygulamanın ''Tarım Turizmi'' anlamında da bölgeye katkı sağlayacağını vurgulayan Yılmaz, ''Birikimli, bilgili insanların katılımlarıyla ve devletimizin destekleriyle bunu sağlayabiliriz. Eğirdir'de elmacılığı bir üst basamağa çıkarmamız gerekiyor'' dedi.