Isparta Valiliği Mahalli Çevre Kurulu’nun geçtiğimiz ay yaptığı toplantıda Isparta'da hava kirliliğinin nedeni olarak gösterilen kömür yakımının 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren yasaklanması kararının ardından, Isparta'da mahrukatçılar 2 Mayıs tarihinde söz konusu kararın iptali için yargıya gitme kararı alarak İdare Mahkemesine dava açmışlardı. 

Bunu üzerine, söz konusu yasak kararına ikinci dava da Türkiye Emekliler Derneği Isparta Şubesi’nden geldi. Şube Başkanı Abdülkadir Ersal, yürütmeyi durdurma kararı için İdare Mahkemesine dava açtıklarını açıkladı. 

konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Başkan Ersal; “Hava kirliliğinin yaşadığı Isparta için olumlu bir karar, zira hepimiz Ispartalıyız. Çocuklarımız var yaşlılarımız var hava kirliliğinden dolayı çok güzel bir uygulama fakat zamanın erken olduğunu, zamansız olduğunu bu işin uzun vadeye yayılmasını diğer illerdeki gibi yayılmasını talep etmekteyiz. 

Çünkü bu bizi şu konuda ilgilendiriyor. Yıllardır Türkiye genelinde ve Isparta’da emeklimiz bunu bilir yılbaşında gelir kömür almak için yazılır kışlık kömürünü yakmak için bu sistemi alışkanlık haline getirmiştir. Biz emeklimize taksitle kömürünü teslim ederiz. Ankara genel merkez Sosyal Sigortalar Kurumuna iletir emeklimiz kömürünü taksitler halinde maaşından kesilir. Bir ay sonra ödemeye başlar vatandaşımızda kendine dokunmadan taksitlerle öder. Emeklimizin gelir seviyesi düşük zaten emekli maaşları bankadan çıkmıyor. Emekli para alamıyor şuan 1 ton kömürü zor alıyor bunu da taksitle zor ödüyor.  Doğalgaz yapılsın biz doğalgaza karşı değiliz ama bunu mecbur bırakmalarına karşıyız. Bu konuyu biz idari mahkemeye taşıdık ve davamızı açtık. 

Derneğin Yönetim Kurul üyesi ve aynı zamanda Avukatı olan Faik Yıldız da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Isparta Valililiğinin kömürü yasaklama kararı hakkında Isparta İdari Mahkemesine iptal davası açtık. Bize göre bu karar Bize göre bu karar hukuka aykırı bir karardır. Karırın bir tek gerekçesi var Ocak ayı verilerine dikkate alınarak verilmiş bir karar ki önceden karar verilmiş bizce karara gerekçe bulunmaya çalışılmış ama bulunan gerekçenin de hukuka aykırı olduğunu düşünüyorum. Çünkü eğer bir Isparta’nın hava kirliliği hakkında bir gerekçe bulacaksanız bunun bir yıllık verilerine göre yapmak gerekirken sadece Ocak ayının verilerine göre yapılmıştır. Bununda hukuka aykırı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca kanunda doğalgaz kullanımının desteklenmesi, teşvik edilmesi istenmektedir, yasaklanması istenmemektedir. Teşvik edilmesi istenen bir kararı yasaklayarak uygulatmak hem insan haklarına, hem anayasaya, hem kanunlara, hem hukuka aykırı bir karardır. Ispartalı buna layık değildir. 

Ispartalı insanın doğalgaza geçme hakkı olsa bile bunu hukuka aykırı yasaklamalarla yapılması doğru değildir. Tüm bu gerekçelerle emeklilerimize bu kararın büyük zarar vereceği düşüncesiyle biz geçen yıl bin emeklimize kömür dağıtmışız. Yani bin tane emeklimizin bu yıl bu karara göre doğal gaz yaptırması gerekir ki bu da 6- 7 bin lira her hane başına emeklinin 8-10 ay yemeden bu parayı ödemesi gerekiyor. Bu bugünkü şartlarda bunu ödemesi mümkün değildir. Zaten ödeyebilecek güçte olanlar doğalgaza geçmiştir. Gücü imkânı olmayan kişilere kömürü yasaklamayla doğalgaza geçirilmesini hukuka aykırı olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle kararın Ispartalının lehine bozulacağı düşüncesindeyim” dedi.