Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Göller Birliği’ne bağlı 38 bin üye bulunuyor.  Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Göller Birliği Başkanı Ahmet Tural, 2011 yılında üyelerine 355 milyon TL finansman kredisi kullandırdıklarını ve kredi kullanımında geçen yıllara göre artış yaşandığını gözlemlediklerini söyledi. Kefalet kredilerinin cazip faiz oranlarıyla esnaf tarafından kullanıldığına dikkat çeken Tural, "Esnafımıza 12 ay için yüzde 5, 24 ay için yüzde 6 gibi faiz oranlarıyla 48 aya kadar kredi kullanım imkanı tanınıyor. Esnaf, 50 bin TL'ye kadar kredi kullanabiliyor, Ayrıca yardım sandığından 10 bin TL'ye kadar krediden yararlanabiliyor" dedi.

Türkiye'de 2002 yılında yüzde 47 gibi yüksek faiz oranıyla esnafın sadece 153 milyar TL kredi kullanabildiğine dikkat çeken Tural, "Artık esnaf sadece borcunu kapatmak için değil, işini geliştirmek ürün çeşidini artırmak yeni yatırımlar yapmak için de kredi kullanıyor" ifadelerine yer verdi. Isparta Esnaf Kefalet Kooperatifi'nden geçtiğimiz yıl yaklaşık 140 esnafın toplam 3 milyon TL, 130 esnafın da yardım sandığından toplam 1 milyon TL kredi kullandığına dikkat çeken Ahmet Tural, Isparta esnafının da borcuna sadık olduğunu iletti. Tural, Isparta'da esnafın kredi takip oranının 5.14 gibi düşük seviyede seyrettiğini iletti. Göller Bölgesi Birliği'nde ise takip oranın yüzde 30'larda seyrettiğini açıkladı.

Tural, " Esnaf olarak bizler krizi unutmak. O zor günleri bir daha yaşamak istemiyoruz. Geleceğe umutla bakıyoruz. Ama yine de ayağımızı yorganına göre uzatmak zorundayız.

Yeter ki biz tedbirimizi ona göre alalım. Tasarrufu elden bırakmayalım. Harcama borçlanmaya giderken piyasa şartlarını gözden geçirelim" dedi.

Hükümetin sivil anayasa hazırlıkları kapsamında esnaf ve sanatkarın unutulmamasını isteyen Ahmet Tural, "Mevcut Anayasanın 173. maddesinde devletin esnaf ve sanatkarını korur ifadesi vardı. Ama bunu göremedik. Şimdi yeni anayasada esnafı gözetilmesi, korunması, desteklenmesi güvence altına alınmalıdır" ifadelerini kullandı.

Esnafın 2012 için cansuyu kredisi verilmesi yönünde beklentisi olduğunu ileten Tural, cansuyu kredilerinden geri ödeme sürelerinin uzatılması gerektiğini söyledi. Tural, "Cansuyu kredileri 3 ay ödemesiz 12 ay ödemeli şekilde kullandırıyor. Ama bu seçenek esnaf için

çok cazip değil. Bir yıl ödemesiz 3-4 yıla yayılan ödeme planlarıyla cansuyu kredileri hazırlanmalı" dedi.