ISPARTA BAROSU ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONUNUN BASIN AÇIKLAMASI

Tarihte en geniş katılımlı insan hakları belgesi olarak tanımlanan Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilerek 2 Eylül 1990 tarihinde de yürürlüğe girmiştir. Türkiye de dahil olmak üzere 197 ülkenin taraf olduğu sözleşme en fazla ülkenin onayladığı insan hakları belgesidir. Türkiye, Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesini 14 Ekim 1990'da imzalamıştır ve sözleşme 27 Ocak 1995'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Sözleşmenin BM Genel Kurulunda kabul günü olan 20 Kasım her yıl Uluslar arası Çocuk Hakları günü olarak kutlanmaktadır.

Bu vesileyle Isparta Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak hatırlatmak isteriz ki; her çocuğun dünyanın neresinde olursa olsun ve nerede doğarsa doğsun, eğitim almaya, sağlıklı ve güvenli yaşamaya hakkı vardır. Sözleşmeyi onaylayan her devlet bu temel hakları güvence altına almak zorundadır.

Ülkemizde yürürlüğe giren B.M. Çocuk Hakları Sözleşmesi çocuk hakları bilinci oluşturmada ve haklarının hayata geçirilmesinde hayli mesafe alınmasına katkı sağlamış olsa da henüz sözleşmenin öngördüğü seviyede hakların güvence altında olduğunu söylemek mümkün değildir.

Maalesef gün geçmiyor ki istismara uğrayan, savaşlarda açlık ve susuzluktan ölen çocuk haberleri medyada yer almasın. Bununla birlikte ülkemizde çocuk gelin vakaları, çocuklara yönelik istismar suçları ve suça sürüklenen çocuk sayısının artışı endişe verici boyuttadır.

UNİCEF’in yayınladığı yıllık raporlara göre dünya genelinde her 3 saniyede bir çocuk öldüğünü ve nüfusa kayıtlı olmayan yani “görünmeyen veya yaşadığına dair hiçbir kayıt bulunmayan” ciddi bir çocuk kitlesi mevcuttur. UNİCEF bu raporlarında dünya genelinde bir milyardan fazla çocuğun açlık ve susuzluk, savaş ve Aids gibi sebeplerle ağır şartlarda yaşadıklarını ve acı çektiklerini ifade etmektedir.

Sınır komşumuz Suriye’de, iç savaş nedeniyle, çocukların yaşama ve korunma hakları ağır şekilde ihlal edilmektedir. Yaşanan kitlesel göç sebebiyle mülteci yoksulluğu, çocuk ölümleri, çocuk işçiliği, dilencilik, çocuk fuhuşu ve ticareti gibi sonuçlar ortaya çıkmıştır. Ülkemizdeki göç yönetimi ve yasadışı göçle mücadeledeki eksikliklerden en fazla mağdur olan çocuklardır. Bu konuda ne yazık ki Batılı Devletlerin sicili ülkemizden daha parlak değildir. Almanya’ya sığınan 9000 çocuk kaybolmuştur ve bu çocukların akıbeti henüz belirlenememiştir.

Isparta Çocuk Hakları Komisyonu olarak; Çocuk Hakları alanında ulusal ve ulusal üstü hukuk çerçevesinde, çocuk haklarının tanınması, korunması, uygulanması ve geliştirilmesi amacıyla çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Kamuoyunu çocuklara yönelik her türlü şiddet, ihmal ve istismara karşı duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Çocuğuna değer veren uluslar ölmez. Güçlü bir nesil, büyük ve güçlü bir Türkiye dir. Ülkemizde ve dünyada tüm çocukların fiziksel, duygusal, sosyal, bilişsel ihtiyaçları ve sözleşmede belirtilen diğer hakları gerektiği gibi hayata geçirilirse, bu durumun küresel barışın sağlanmasına ve refahın artmasına da önemli katkı sağlayacağına inanarak, kamuoyuna saygılarımızı sunarız.

Av. AYŞE NUR AKBAY
Isparta Yönetim Kurulu Üyesi
Çocuk Hakları Komisyonu Sorumlu Yönetim Kurul