Endonezyalı öğrenciler, Soma’da hayatını kaybeden madenciler için dua etti. Çeşitli ziyaretler ve Türk kültürünü öğrenmek için Türkiye’ye gelen Endonezyalı öğrenciler Soma’da yaşanan elim olaydan dolayı iki kardeş ülkenin acılarının eşit olduğunu belirtti. 

Isparta Özel Altınbaşak Eğitim Kurumları Endonezya’dan gelen misafir öğrencilere ev sahipliği yaptı. Endonezya’da bulunan Al Hikmah Okulu’ndan 9 öğretmen, 16 bayan, 34 erkek Endonezyalı öğrenci güllerin başkenti Isparta’ya misafir geldi. Isparta’ya 3 günlük gezi ve ziyaret için gelen Endonezyalı grup, şehrin tarihi ve turistik mekânlarının gezmenin yanı sıra 3 gün boyunca Türkçe öğrenme konusunda da pratik yaptı. Endonezyalı öğrenciler, Türk öğrencilerle beraber derse girdi. 

Kardeş iki ülke öğrencileri hem eğitim öğretim hem de kültürel bağlamda örf adet ve geleneklerini birbirlerine anlatmaya çalıştı. Isparta’da kaldıkları sürece her akşam Türk ailelere misafir olan Endonezyalı öğrenciler, Türk misafirperverliğini görme ve Türk yemeklerini tatma imkânı buldu. 

ACIMIZA ORTAK OLDULAR, DUALAR ETTİLER

Endonezyalı öğrencilerinin ziyaretinin son gününde gerçekleştirilen program sonrası misafir öğrencilere sertifika verildi. Soma’da yaşanan maden felaketinden dolayı sahne gösterilerinin iptal edildiği programda Endonezya Al Hikmah Okulları Koordinatörü Khoiron Nesikhin, Soma’da vefat eden maden işçileri için dua etti. Khoiron Nesikhin, iki kardeş ülkenin acısına ortak olduklarını ve hayatını kaybedenlere taziyelerini iletti. Günün anısına plaket takdimi yapıldıktan sonra Denizli ve İzmir gezisi için misafir öğrenciler Isparta’dan ayrıldı.

BAŞARILARIMIZI YERİNDE GÖRMEK İSTİYORLAR

Endonezya’da bulunan Türk okullarının genel müdür yardımcısı Sezai Gökçe, gezinin en büyük amacının Endonezyalı misafirlerinin Türkiye’yi merak ettikleri için getirdiklerini açıkladı. Sezai Gökçe, “Endonezya’daki başarımızı örnek alıp burada yerinde görmek istiyorlar. Türkiye’de nasıl bir eğitim uygulanıyor sistem nasıl işliyor merak ediyorlar. Bu başarı nasıl bir kaynaktan geliyor merak ediyorlar.” dedi.

1994’den bu yana Endonezya’da Türk okullarının bulunduğunu ifade eden Gökçe, 250 milyonluk ülkede 60 milyonun üzerinde öğrencinin bulunduğunu ifade etti. Endonezya Türk okullarının başarılarının herkes tarafından takdirle karşılandığını belirten Sezai Gökçe, “Endonezya’da bakanlığın yapmış olduğu bilim olimpiyatlarında 40 altın madalya dağıtılıyor. 6 farklı branşta yapılan olimpiyatta bizim okullarımız en az 10 tanesini alarak büyük başarı elde etti. Bu başarılarımız sebebiyle Endonezya Milli Eğitim Bakanlığı bizle Uluslararası Endonezya Bilim Olimpiyatları’nı beraber ortak yapıyor.” diye konuştu. 

Önümüzdeki yıl Endonezya’da açılacak bir okul daha olduğunu müjdeleyen Gökçe, bu sayının artacağına inandığını, buralara yetişmiş öğretmenler koymaları gerektiğini ifade etti. Heyete Endonezya’da lise eğitimi sonrasında Türkiye’ye gelerek üniversite eğitimi alan gençler eşlik ederek tercümanlık yaptı. 

Özel Altınbaşak İlköğretim Müdürü Ömer Doğan, Endonezyalı misafirleri Isparta’da ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kardeş okul ve öğrenci değişimi programı dahilinde Endonezya’dan öğrencilerin geldiğini hatırlatan Ömer Doğan, öğrencileri okullarında 2 gün Türk öğrencilerle birlikte derslere girdiğini ve kaynaşma imkanı bulduklarını söyledi. Doğan, Endonezyalılara sürpriz yaparak onlara özgü bir kahvaltıyı okullarında sunduklarını açıkladı.