BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin’in kendisi tarafından görevden aldırıldığı iddialarını yanıtlayan AK Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, karar noktasında Ajansın bağlı olduğu 3 ildeki vali, ilgili birimler, yönetim kurulu ve milletvekillerinin söz s

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı(BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin’in görevden alınmasının ardından tartışmalar sürüyor. İlk olarak bu konuda görüş belirten AK Parti Milletvekili Recep Özel’in ardından Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç de konuştu. Engin’in görevden alınması noktasında tek etkenin kendisi olduğu yönünde bir algı oluşturulmaya çalışıldığını vurgulayan Bilgiç, “BAKA 3 ile bağlıdır.3 ilinde valisi, ilgili birimleri, yönetim kurulu ve milletvekilleri de bu süreçte değerlendirme noktasında söz sahibidir” dedi. Bilgiç, BAKA’nın karnesini TKDK ile karşılaştırma yaparak ortaya koydu.

26 AJANS’TA EN UZUN SÜRE GÖREVDE TUNCAY ENGİN KALDI

Kalkınma ajanslarının başarılarının göreceli olduğunu tespit ettiğini ifade eden Bilgiç, Tuncay Engin’in 4 yıl 9 ay hizmet ettiğini belirterek, “Hizmetinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi. Görevden alındı da tenzili rütbeye gitti şeklinde bir algı yaratılmaya çalışıldığı belirten Bilgiç, şunları söyledi: “Kendisi kaymakamlıktan geldi. Kaymakamlık ve vali yardımcılığı ile BAKA Genel Sekreterliği birbirinden aşağı görevler değildir.  Tüm kalkınma ajanslarına baktığınızda genel sekreterlerin ortalama 2,5 yıl bu ajansların başlarında kaldıklarını ve mülki idareye geri döndüklerini görüyoruz. En fazla Tuncay Bey görevde kaldı. İkinci olarak 4 yıl Diyarbakır’daki ajansın genel sekreteri en uzun görev yaptı.

UZUN GÖREVDE KALINCA İŞLETME KÖRLÜĞÜNE DÜŞÜYORLAR

Bunlar görev değişimidir. Bir takım işlerde çok uzun süre kaldığınızda işetme körlüğüne düşünüyorsunuz. Tuncay Engin bey 2 gün önce Ankara’da beni ziyaret etti. En büyük potansiyellerimizden biri Antalya. Bu Antalya’nın potansiyelinin Isparta ve Burdur’a yansıtılması, sinerji oluşturulması noktasında neler yaptınız dediğinizde, cevap alamıyorsunuz.

‘OYUNA GELDİK’ DEDİ, BU İŞLETME KÖRLÜĞÜDÜR

Antalya Milletvekili Sadık Badak, diyor ki; BAKA’dan 2010 yıldan bu yana olmak üzere bir yıldır ajansın seyahat harcamalarının dökümünü istedim bana vermedi. Bu son derece yanlış ve bir hata. Ekonomi Bakanı geldiğinde ITSO’da bir sunum yapılıyor ve siz bu kalkınma bakanlığına bağlısınız. Sosyo gelişmişliğin parametlerini hazırlayan Kalkınma Bakanlığı ve siz bu parametlerin hazırlanmasında hiçbir katkı vermiyorsunuz ama Isparta’nın sorunlarının konuşulduğu bir yerde tüm sosyo gelişmişlik ile kalkınma bakanlığının verilerini bir kenara bırakarak özel bir bankanın gelişmişlik parametleri üzerinden sunum yaparak Isparta yatırım yapılabilir bir il değil, bulunduğu bölge yanlış. Bunun kabul edilebilir bir yanı yok. BAKA’nın görevi Isparta’yı yatırım yapılabilir bir il haline dönüştürmektir. Gelişen şartlar karşısında şehrin pozisyon almasını sağlamaktır. Ama bu yapılmadı. Bunu Tuncay beye sorduğumda ‘oyuna geldik’ gibi bir ifadeyi kullandı. Oyuna gelmek işletme körlüğündendir.”

BAŞARILI TKDK, ISRARLA BİR TARAFA ÖTELENEN BİR KURUM OLDU

Öte yandan Isparta’da ısrarla bir tarafa ötelenen Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) olduğunu ifade eden AK Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, bu kurumun Türkiye’de 10 pilot ilde kurulduğunu söyledi. TKDK’nın başarılı koordinatörü Ramazan Çelebi’nin de Isparta’dan ayrıldığını ve bakanlıkta daire başkanlığı görevine getirildiğini ifade eden Bilgiç, “Burada kimsenin sesi çıkmadı. Ortak akıl platformu düzenlendi herkes oradaydı ama TKDK’ya yer verilmedi” şeklinde konuştu.

BAKA 71 PROJE YAPTI

Bilgi, BAKA ile TKDK’nın karnesini karşılaştırarak şunları söyledi: “BAKA 2010-2014’de toplam 71 proje yaptı. Burada 21 milyon 907 bin liralık hibesi söz konusu. Proje başına en fazla 400 bin lira destek verebildi. 37 milyon 198 bin liralık da proje gerçekleşmesi yapıldı.

TKDK 109 PROJE SÖZLEŞMESİ İMZALADI

TKDK, 2010’da kuruldu ve 2011 ikinci yarısında başladı. Ama ivmeyi 2013 ve 2014’te aldı. Şuanda kadar 109 proje için sözleşme imzalamış. BAKA’daki toplam proje bedeli 37 milyon TKDK’daki proje bedeli 62 milyon TL. Hibe destek kaynağı 32 milyon 735 bin TL. TKDK’nın ellerindeki fonlar çok daha büyük.”