Kapatılan belediyelerden kalan borçlara bir de alt –yapı maliyetleri eklendi. Yaklaşık 20 milyon liralık borç, alt –yapı için acil gerekli olan 25 milyon lira lazım.

Hükümetin aldığı kararla 30 Mart mahalli idareler seçimleri ile kapanan nüfusu iki binin altındaki belediyelerin bıraktığı enkazın boyutu giderek ağırlaşıyor. Isparta’da kapanan 22 belediyenin Özel İdareye bıraktığı borç ve yapılması gereken işlerin maliyeti neredeyse altından kalkınamaz noktaya geliyor.

Belediyelerin kapanmasının ardından ilk hesaplara göre 10 milyon lira gibi ortaya çıkan borç 20 milyon liraya dayandı. Elektrik, vergi, SGK, emekli sandığına eklenen özel sektöre olan borçlar giderekte artıyor. 22 belediyenin şu ana kadar ortaya borcu 20 milyon lira. Yetkililer bu rakamın daha da artmasından endişe ettiklerini belirtiliyorlar.

Özel sektörde belediyelerden alacaklı olanlardan bazıları, borçlar Özel İdare’ye geçince icra işlemine başladılar. Özel İdare yetkilileri ise borçları ödemenin çözümünü arıyorlar. 

Kapanan belediyeleri yükleri borçlarla kalmıyor. Belediyelerin ekonomik zorluklar nedeniyle kasabalarına yatırım yapılmaması nedeniyle, köşe dönüşen yerleşim yerlerinde kanalizasyon, içme suyu ve diğer yatırımlar için 25 milyon liralık ek bir kaynak daha gerekiyor.

Böylece kapanan belediyelerin maddi yükü şu anda 45 milyon lirayı buldu. Özel İdare yetkilileri, nüfusu iki binin altında olan belediyelerin kapatılması kararının ne kadar doğru olduğunun bir kez daha görüldüğünü belirterek:

“Kararın ne kadar doğru olduğu tablo ortaya çıkınca bir kez daha görülüyor. Kapanma işlemi biraz daha geç kalsaymış, çok daha vahim bir tablo karşımıza çıkacakmış. İflas eden belediyeler bulduk.

Amacımız eskisinden daha iyi hizmeti halkımıza götürmek. Borçları ödemek için gerekli ödenek talipleri yapıldı. İnşiallah milletvekillerimizin de desteği ile ödenekler gelir ve borçlar ödenir, hizmetler daha kaliteli şekilde verilir” şeklinde konuştular.

Öte yandan İl Özel İdaresi kapanan belediyelerin borçlarının ödenmesi için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.