Hürriyet Gazetesi Yazarı Ayşegül Domaniç Yelçe, Süleyman Demirel Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin toplumsal sorumluluk anlamında çok önemli bir hizmet verdiğini vurguladı. 
 
Hürriyet Gazetesi Yazarı Ayşegül Domaniç Yelçe, geçtiğimiz gün yazdığı köşe yazısında Süleyman Demirel Üniversitesi bünyesinde hizmet veren ve Müdürlüğünü Yrd. Doç. Dr. Yusuf Açıkel’in yaptığı Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezinden uzun uzun bahsetti. 
 
Yazar Ayşegül Domaniç Yelçe köşe yazısında; “Merhabalar sevgili okurlar. 7 Mart 2005 tarihinde kurulan Süleyman Demirel Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi (ENMER), Isparta ili başta olmak üzere tüm Türkiye genelindeki kamu – hükümet kurum ve kuruluşları ile özel sektör kuruluşları ile tüzel ve gerçek kişilere hizmet veriyor.
 
ENMER, hayata dair her alanda engellilerin yaşam standartlarını ve kalitelerini yükseltmek, sosyal yaşam içerisinde entegre ve kendi hayatlarını başkalarına bağımlı olmaksızın devam ettirebilen bir engelli profiline ulaşmak için araştırma ve uygulama faaliyetlerinde bulunan akademik bir kuruluş. Bu merkezin önde gelen amacı; engellilerin diğer vatandaşlar gibi birer birey oldukları bilincini toplumun tüm katmanlarına yerleştirmek ve engellilik olasılığına karşı tüm bireyleri yeterli bilgi ve bilinç düzeyine ulaştırmak.
 
ENMER;
 
- Engelli bireylerin sorunlarının çözümlenmesi, tedavi ve rehabilitasyon gibi hizmetlerin gereği gibi yerine getirilmesi için toplum nezdinde gönüllülük esasına dayalı çalışmaları teşvik ediyor. Bu amaçla gerekli araştırmaları yapıyor, programlar geliştiriyor ve uyguluyor.
 
- Engelli bireylerin topluma katılımını sağlamak ve onları üretken hale getirmek için, engellilerin istihdamına yönelik araştırmalar yapıyor, gerekli önlemleri belirliyor, konuyla ilgili önerileri resmi ve özel kurum ve kuruluşlara bildiriyor ve engelli istihdamını teşvik edici çalışma ve faaliyetlerde bulunuyor.
 
- Engelliliği oluşturan sebepleri tespit ediyor ve gerekli tedbirlerin alınarak bunların ortadan kaldırılmasına çalışıyor. Bu yönde, bilimsel araştırma ve uygulamalarla literatüre katkı sağlıyor.
- Engelli bireyleri olan ailelerin karşılaştığı zorlukları tespit ediyor, bu konuda gerekli araştırmaları yaparak ilgili kurumlara önerilerde bulunuyor.
 
- Engelli bireyleri olan ailelere ve sosyal çevrelerine psikolojik danışmanlık hizmetleri başta olmak üzere her türlü yönlendirici, bilgilendirici ve eğitici hizmetleri sunuyor.
 
- Engelli bireylere yönelik meslek edindirme programları hazırlıyor ve uyguluyor.
 
- Engelli bireylerin topluma katılımını engelleyen her türlü hukuki engelin, eşitlik ilkesi başta olmak üzere, temel ilkeler doğrultusunda ortadan kaldırılması yönünde araştırmalar yapıyor ve ilgili kurumlara önerilerde bulunuyor.
 
- Engelli bireylerin hayatını zorlaştıran fiziki şartların iyileştirilmesi için gerekli araştırmaları yapıyor, projeler geliştiriyor ve önerilerde bulunuyor.
 
- Engelli bireylerin eğitim düzeyleri ile bağlantılı sosyo-ekonomik durumlarının düzeltilmesi için ilgili alanlarda araştırmalar yapıyor ve gerekli çalışmaları yürütüyor.
 
- Engelli bireyler için uygun tıbbi tedavi, eğitim ve rehabilitasyon olanaklarını tespit ediyor ve bu olanakları imkânlar ölçüsünde sunuyor. Bu bağlamda yurt içinde ve dışında engelli bireyler ile ilgili çalışmalar yapan her türlü kurum ve kuruluşlar ile işbirliği yapıyor.
 
- Talep eden kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör kuruluşlarına engelliler ile ilgili her türlü ürün hizmet ya da iş ve işlemle ilgili olarak akademisyen destekli danışmanlık hizmeti veriyor. Böylesi akademik kuruluşlara sahip olduğumuzu bilmek çok güzel. Umudumuz, bu gibi kuruluşların yaygınlaşması.
 
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileğiyle...