“Ne Var Ne Yok?” programında geçen hafta bu konudaki görüşlerimi kısa da olsa da açıklamıştım. Ama Belediye Başkan Yardımcısı Recep Erdem’in isyanı üzerine sizlerle yeniden paylaşmak istedim.
 
Başı boş köpekler gerçekten bir sorun. Hayvanseverler Dernekleri bu konuda hassas. Doğrudur, hassas olunmalı. Hayvanlara ilgi gösterilmeli, öldürülmemeli. Buna kimsenin itirazı olamaz.
 
Ancak, iş o noktaya getirildi ve getiriliyor ki; sanki hayvanların hakkı insanların hakkında daha önde. Tamam başıboş köpekler öldürülmesin ama toplarsın suç, kısırlaştırırsın suç. 
 
Ne yapılacak? Dokunulmayacak. 
 
Ne yapılacak? Adeta insandan daha fazla değer verilecek.
 
Yok böyle bir şey. İsteyen kınasın, isteyen basın açıklaması yapsın. İnanın umurumda değil. Recep Erdem başkanım sonuna kadar haklı.
 
Hayvanları koruyacağız, dokunmayacağız diye insanlar zarar mı görecek? Bir kişi başı boş köpeklerin saldırısına uğrasa, zarar görse, ölse, kuduz olsa bunun hesabını kim verecek?
 
Çocuklar sabahları köpekler yüzünden korku içinde okula gidiyor. Bırakın kenar mahalleleri şehrin göbeğinde köpekler sürü ile gezmeye başladı. Çocukları markete, bakkala gönderemez oldu insanlar. Apartmanın kapısını açıyorsunuz en az 4 – 5 köpek kapının önünde. Evinize geliyorsunuz köpek sürüsü ile karşılaşıyorsunuz.
 
Tamam hayvanları sevelim, köpeklere dokunmayalım ama bu kadar da değil. İnsanlara, toplum yaşamına zarar verir duruma geldi iş. İnsan hayatı mı değerli? Hayvan hayatı mı? Ne yazık ki bu sorunun cevap bulması gerekiyor.
 
En küçük bir çalışmada adı hayvansever olan dernekler ayaklanıyor. Merak ediyorum bir insan zarar görse, saldırıya uğrasa ne yapacaklar? Biliyorum ki uğruyor. İnsanlar köpeklerle karşılaşacaklarını bildikleri için önlemini almaya çalışıyor. 
 
Başıboş köpekler sokaklarda rahat rahat gezsinler diye, hayvanseverliklerini abartan, çığırından çıkaranlar memnun olacak diye insanların sağlığı, insanların psikolojisi ile oynanamaz. İnsanların can güvenliği, sağlığı için ne gerekiyorsa yapılmalı.
 
Recep Başkanım isyanında son derece haklı. Az bile söylemiş aslında. “Önce insan” diyebilmeli ve hayatı insana göre dizayn etmeliyiz. Hayatı hayvanlara göre dizayn ederseniz insanın değeri kalmaz.
“Ne olursa – olsun”, zararlı da olsa başıboş köpeklere dokunulmasın diyenleri bir köpek kovalasa ve ısırsa, merak ediyorum aynı şeyi düşünürler mi? Hayatlarının en hızlı 100 metresini koşarlar, rekor kırarlar eminim.
 
Hayvanları sevelim, koruyalım, sahip çıkalım ama hayvanları hiçbir zaman insanının önüne koymayalım. Sahiplenme ve tepki verme noktasında dengeli olalım. Hayvanlardan önce insanları sevelim.