DEMOKRAT GAZETESİ MUHABİRİ İLAYDA KIŞLA'NIN ÖZEL HABERİ

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ)Orman Mühendisliği Bölümü Orman Botaniği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Fakir, öğrencilere doğa sevgisini kazandırmak amacıyla “Erguvanlar Çiçek Açıyor” projesini hayata geçirdiklerini söyledi. Projeyle ilköğretim düzeyindeki çocuklar botanik bahçesinde bitki dikip incelemeler yaparak doğayı keşfediyorlar

SDÜ Orman Mühendisliği Bölümü Orman Botaniği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Fakir, bir toplumun eğitim sürecinin gerçekleşmesinden sorumlu temel yasal kurumun İlkokul olduğunu söyledi. İlkokulun ülkenin gelişmişlik düzeyini değerlendirmede gerçek bir ölçüt olduğunu söyleyen Doç.Dr. Fakir, “Diğer bir anlatımla, ilkokul eğitimi çocuğun kişiliğini biçimlendiren, geleceğini yönlendiren ve sağlıklı bir gelişimin alt yapısını oluşturan en etkili süreçtir. Bu bağlamda ilköğretim döneminde verilen eğitimin önemi dikkate alınarak, verilecek sağlıklı doğa eğitimi daha bilinçli yeni nesillerin yetiştirilmesi açısından önem kazanmaktadır” dedi.

DOĞAYI YERİNDE KEŞFEDİYORLAR

İlköğretim çocuklarına doğa sevgisinin, merak ve ilgi duygusu uyandırılarak kazandırılabileceğini ifade eden Fakir, bu bağlamda çocuklara doğayı tanıttıklarını kaydetti. Fakir, çocukların SDÜ Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde bitkileri dikerek, inceleyerek doğayı keşfettiklerini iletti. Proje kapsamında öğrencilerin doğa ve bitkiler hakkında bilgiler edindikleri söyleyen Fakir, “Öğrenciler, bitkileri tanıyabilme, bitkileri sınıflandırabilme, çiçekli ve çiçeksiz bitkileri ve bitkinin bölümlerini tanıyabilme, bitkilerde üremeyi, bitkilerin doğadaki yeri ve önemini, fotosentez ve solunumu bilme gibi yediğimiz bitkiler ve bitkilerin kullanım alanlarını öğrenmektedirler” diye konuştu.

HER ÖĞRENCİ BİR ERGUVAN

Erguvan ağaçlarının doğada hemen fark edildiğine dikkat çeken Fakir,”Erguvanlar genellikle 4–5 metreye kadar boylanabilen geniş taçlı ve yaprağını döken küçük ağaçlardır. Erguvan ağacının en önemli özelliği çiçeklerinin yapraklardan önce ve gövdeden açmasıdır. Erken baharda açan pembe-morumsu bu çiçekler doğada hemen fark edilirler. Her öğrenci bir erguvandır.  Bu eğitim çocuğun her yönden gelişimi açısından en önemli aşamalardan birini oluşturmaktadır. Bu dönemde edinilen davranışların oldukça kalıcı olabileceğini ve yaşam boyu sürebileceğini ileri sürmek mümkün olabilir. Dolayısıyla ilköğretim aşamasında verilecek sağlıklı bir doğa eğitimi kalıcı davranışların edinilmesine yol açabilir. Tıpkı erguvan ağacının doğada fark edildiği gibi doğa eğitimi almış çocuklarımız, velileri ve öğretmenlerimiz toplum içinde kendilerini göstereceklerdir. Gelecekte bu bilgilerin toplumun tüm kesimine yayılması sağlanarak, yaygın etkinin artırılması düşünülmektedir” şeklinde konuştu.

DEMOKRAT GAZETESİ MUHABİRİ İLAYDA KIŞLA'NIN ÖZEL HABERİ