1 – 7 Nisan Kanser Haftası faaliyetleri kapsamında, Kanser Hastalığı hakkında halkın bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve farkındalığın artırılması amacıyla gerçekleştirilen Yürüyüş dün saat 09.30’da Belediye binası önünden başladı. Yürüyüşe; Vali Memduh Oğuz, Vali Yardımcısı Tahir Demir, İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Mehmet Karakaya, İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, İl Milli Eğitim Müdürü Tacettin Yılmaz, İl Gençlik ve Spor İl Müdür Vekili Fatma Uçarlar, Hastanelerin Başhekimleri, Sağlık personeli, Okul Müdürleri ve öğrenciler katıldı.

KANSERİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Yürüyüş boyunca öğrenciler, ellerinde Kanser ve kansere neden olan başta sigara olmak üzere tüm etkilerin yer aldığı flama, pankart ve afiş taşıdılar.

KARAKAYA; “KANSER, GÜNÜMÜZÜN

EN BÜYÜK SORUNLARINDAN BİRİSİDİR”

Belediye önünden başlayan yürüyüş Cumhuriyet Meydanında sona erdi. Burada yapılan tören saygı duruşu ve istiklal marşı ile başladı. Daha sonra kürsüye gelen İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Mehmet Karakaya, günün anlam ve önemi hakkında bir konuşma yaptı. Dr. Karakaya konuşmasında şunları söyledi; “Kanser, vücuttaki hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile karakterize bir grup hastalığın ortak adıdır. Kanser günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi olup, sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle de önemli bir halk sağlığı sorunundur. Dünyada her yıl 12,7 milyon kişiye kanser tanısı konulmakta ve 7,6 milyon kişi kanserden ölmektedir. Bu konuda önlem alınmazsa dünya genelinde kanser yükünün artarak 2030 yılında 26 milyon yeni kanser vakası tespit edileceği ve 17 milyon kişinin ölümle sonuçlanacağı tahmin edilmektedir.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığı tarafından 2011 yılı “Kadın Kanserleri Yılı” olarak kabul edilmiştir. Bilindiği üzere meme kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Ülkemizde yılda en az 20.000 kişiye meme kanseri teşhisi aldığı bilinmektedir ve ne yazık ki olguların büyük bir bölümü geç evrelerde teşhis edilmektedir. Özellikle kanser hastalığının ortaya çıkışının önlenebildiği tarama programları ile çok erken dönemlerde teşhis edilmesi ve erken tedavinin yaşam kalitesine katkıda bulunduğu göz önüne alındığında birincil ve ikincil korumanın önemi anlaşılacaktır.

İlimizde birincil koruma denilen kanser yapıcı etkenden uzaklaşmayı amaçlayan Sigarayı Bıraktırma Polikliniği Isparta Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) bünyesinde 20 Ağustos 2010 tarihinde hizmete başlamıştır. Sigarayı Bıraktırma Polikliniğinde, tüm kanserlerin %30 unun, akciğer kanserinin % 90 ının sorumlusu olan sigara ile mücadele edilmektedir.

Toplum Tabanlı Tarama programları ikincil korumayı oluşturmaktadır. Bu kapsamda İlimizde Toplum Tabanlı Meme Kanseri Taraması ve Toplum Tabanlı Rahim Ağzı Kanseri Taraması uygulanmaktadır. İlimiz KETEM ve Sağlık Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen toplum tabanlı tarama programlarında 2010 yılı içersinde 8 kadında meme kanseri tanısı koyulmuş, 83 kadında ise rahim ağzı (serviks) kanseri öncü lezyonları saptanmış ve tedavileri yapılması için gerekli sağlık kurumlarına yönlendirilmişlerdir.

Kanser Erken, Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) İlimiz Anadolu Mahallesi Sosyal Tesislerinde ücretsiz olarak meme kanseri tarama, rahim ağzı kanseri tarama ve sigarayı bıraktırma poliklinikleri ile tüm halkımıza hizmet vermektedir. Unutmayalım ki; Kanserde erken teşhis hayat kurtarır” dedi.

Törende daha sonra Vali Memduh Oğuz tarafından, Kanser taramasında görev yapan ve bu taramaya katkıda bulunanlara teşekkür plaketi verildi.