Isparta Tarım İl Müdürü Sıddık İpek, erken uyarı sistemi ile elde edilen verilerle çiftçilerin uyarıldığını, ilaçlama ve sulamanın da tam istenildiği oranda yapıldığını belirtti.

İpek, gazetecilere yaptığı açıklamada, yağışlar, toprağın yapısı buna göre ilaçlama, sulama oranları ile ilgili bilgi veren erken uyarı sisteminin çiftçiler açısından büyük önem arzettiğini söyledi. Tarım kenti Isparta'da erken uyarı sistemi sayısının 24'e yükseltildiğini belirten İpek, bu yıl içinde 5 erken uyarı sistemi daha kurmayı planladıklarını aktardı.

Erken uyarı sistemini çiftçiler için can damarı olarak nitelendiren İpek, Isparta'nın bu konuda hayli şanslı olduğunu belirtti. Erken uyarı sisteminin 6'sını Gelendost, 4'ünü Eğirdir, üçünü Senirkent, ikisini Keçiborlu, ikisini Uluborlu, ikisini Yalvaç, birini Aksu, birini Atabey, birini Şarkikaraağaç, birini Gönen ve birini de Yenişarbademli'de kurduklarını söyleyen İpek, meyveciliğin yapıldığı bölgelere ağırlık verdiklerini bildirdi. Erken uyarı sistemi istasyonlarında bilgisayar aracılığıyla bilgilerin toplandığını ve Tarım İl ve İlçe müdürlüklerinde toplandığını ifade eden İpek, bilgiler ışığında çiftçilerin uyarıldığını bildirdi.

Hastalık ve zararlılara karşı bilgilendirme, ilaçlama zamanı, hava durumuna göre uygulama yöntemleri, gerekli su ihtiyacının haftalık olarak bildirilmesi gibi konuları erken uyarı sistemi sayesinde çiftçileri doğru bir şekilde bilgilendirdiklerini vurgulayan İpek, ''Çiftçilerimizin en büyük dostu erken uyarı sistemi, çünkü son yıllarda bu sistem sayesinde maliyet düştü, üründeki verimlilik de arttı. Bilgiler ışığında çiftçilerimiz doğru adımlar atıyor ve hata yapma olasılıkları da düşüyor'' diye konuştu.

Veriler sayesinde gereksiz ilaçlama, sulama da yapılmadığını söyleyen ipek, bitkinin ve toprağın ihtiyacı neyse ona göre ilaçlama ve sulama yapıldığını aktardı. Erken uyarı sistemi ile çevre kirliliğinin de önlendiğini ifade eden İpek, Eğirdir Gölü kenarında tarımsal kirliliğin büyük oranda düştüğünü belirtti.