ISPARTA'nın Atabey İlçesi Belediye eski Başkanı DYP'li İzzet Kutlu'ya ‘zimmete para geçirme’ ve ‘evrakta sahtecilik' ile birlikte 4 ayrı suçtan 28 yıl 9 ay, Muhasebe Müdürü Bülent Güllaç'a ise 25 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verilmişti. Temyize giden davada Yargıtay eski başkanın cezasını düşürerek onadı. DYP’li eski başkan 10 yıl 11 ay hapis cezasına çarptırıldı. Kararın ardından İzzet Kutlu tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

DYP’li eski başkan 10 yıl 11 ay hapis cezasına çarptırıldı. Kararın ardından İzzet Kutlu tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İŞTE HABERİN GEÇMİŞİ

Mal varlıkları üzerindeki tedbir kararının devam etmesine hükmedilen Kutlu ve Güllaç’ın, 1999- 2003 yılları arasında zimmetlerine toplamda yaklaşık 1,5 milyon YTL para geçirdikleri belirlendi.

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in memleketi olan Isparta'nın Atabey İlçesi'nde, 1989- 2004 yılları arasında 3 dönem belediye başkanlığı yapan İzzet Kutlu ve Muhasebe eski Müdürü Bülent Güllaç'ın yargılandığı yolsuzluk davası sonuçlandı. Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, eski Başkan İzzet Kutlu ve Müdür Bülent Güllaç, zimmetlerine para geçirmek, evrakta sahtecilik ve vergi kaçakçılığı suçlardan hakim karşısına çıktı. İzzet Kutlu 4 ayrı suçtan toplam 28 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılırken, Müdür Güllaç'a da aynı suçlardan 25 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Davada ilk olarak, Vakıfbank Isparta Şubesi’nde Atabey Belediyesi’nin hesabında bulunan 176 bin 795 Alman markının 14 Ekim 1999 tarihinde Belediye Başkanı İzzet Kutlu'nun talimatı ile çekilerek Egebank Antalya Şubesi'ndeki Bülent Güllaç adına açılan off-shore hesabına aktarıldığı belirlendi. İzzet Kutlu ile Bülent Güllaç'a zimmete para geçirmek suçundan 5’er yıl hapis cezası verildi.

Muhasebe Müdürü Bülent Güllaç’ın ayrıca 1999- 2000- 2001 yıllarında toplam 96 bin 503 YTL'yi Atabeton Şirketi'nden Atabey Belediyesi'ne ödenmiş gibi göstererek hesabına yatırdığı tespit edilerek, zimmete para geçirmek suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası almasına karar verildi.

İzzet Kutlu ve Bülent Güllaç'ın, 2000- 2003 yıllarında H.İ.D. adlı lastik kaplamacısından temin edilen sahte faturalar ve başkaları tarafından anlaşılmayacak şekilde düzenlenen ödeme makbuzları, çek tevdi bordları ile 125 bin 720 YTL’yi tahsil ederek kendi hesaplarına geçirmek suçundan 9'ar yıl 4'er ay 15'er gün hapis cezasına çarptırılmaları kararlaştırıldı.

İzzet Kutlu hakkında ayrıca, 2002 ve 2003 yıllarında gayriresmi çakıl alma fişleri düzenlemek ve yine gayriresmi çakıl satışı yaparak zimmetine 700 bin YTL geçirmek suçundan 9 yıl 4 ay 15 gün hapis ile cezalandırılmasına karar verildi.

Mahkeme, sanıkların, Atabey Belediye Başkanlığı'nın Oyakbank'taki hesabından 104 bin YTL'yi İzzet Kutlu'nun talimatı ile Bülent Güllaç'ın Hazine bonosu hesabına aktarması ve birlikte parayı çekerek zimmete geçirdiği gerekçesiyle 5'er yıl daha hapis cezası almalarına hükmetti.

Mahkeme, İzzet Kutlu'nun vergi kaçakçılığı suçunu da zimmet suçları içerisinde değerlendirdi. Mahkeme Kutlu'ya toplam 28 yıl 9 ay, Güllaç'a ise 25 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası vermiş oldu. Kutlu ve Güllaç'ın mal varlıkları üzerinde alınan tedbir kararının devam etmesi kararlaştırıldı.

TUTUKLAMA KARARI YOK

Kutlu ve Güllaç’ın, 1999- 2003 yılları arasında zimmetlerine toplamda yaklaşık 1.5 milyon YTL geçirdikleri belirlendi. Mahkeme heyeti Kutlu ve Güllaç için tutuklama kararı vermedi. Sanıkların yurt dışına çıkış yasağı da bulunmuyor. Dava dosyası, temyiz talebiyle Yargıtay'a gönderilecek. Yargıtay'ın onaması halinde eski başkan ve muhasebe müdürü tutuklanacak.

Dava, 28 Mart 2004 yerel seçimlerinden sonra Ak Parti'li Tevfik Atasoy'un Atabey Belediye Başkanlığı'nı kazanması ardından aynı yılın sonlarında açılmıştı. Paraların tahsil edilmesi için Atabey Belediye Başkanlığı'nca yeni bir dava daha açılacağı bildirildi.