Emniyet Müdürü Halil Altan, Atabey Belediyesi'ne ait otobüse fazla yolcu cezası kesilmesinden sonra Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kendisi hakkında başlatılan soruşturmadan temiz çıktı, eski Milletvekili Recep Özel ile Atabey Belediye Başkanı Tevfik Atasoy hakkında 10 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı.

Atabey Belediyesi'ne ait yolcu otobüsüne fazla yolcu aldığı için trafik cezası uygulamasından sonra Atabey Belediye Başkanı Tevfik Atasoy'un eniştesi Celalettin Lekesiz'in döneminde Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından birden fazla kez soruşturmaya tabi tutulan Emniyet Müdürü Halil Altan, 'kişilik haklarım zedelendi' diyerek ihbarcı ve şikayetçiler hakkında manevi tazminat davası açtı. Dün tayini çıkan Emniyet Müdürü Altan, eski Milletvekili Recep Özel ile Atabey Belediye Başkanı Tevfik Atasoy'dan 10 bin TL tazminat istiyor. 

Emniyet Müdürü Halil Altan'ın Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi'ne 22 Eylül 2016 tarihinde verdiği dava dilekçesine Akdeniz ulaştı. İşte o olaylar ve talep:

- Davacı İl Emniyet Müdürü; 1 nolu davalı Atabey Belediye Başkanı, 2 nolu davalı ise Isparta eski Milletvekilidir. Davalılar tarafından davacı Emniyet Müdürü'nün Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Dönmez'e 'Atabey İlçe Belediye Başkanlığı'nın hukuki davalarını takip eden avukatla ve belediye ile ilgili bilgi belge toplama görevi verdiği, bu nedenle bu konuyu araştırarak nitecesini bildirmesini istediği' yönünde asılsız ve mesnetsiz şekilde ihbarda bulunarak hakkında araştırma, gerekirse disiplin soruşturması yapılmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 13/07/2015 tarihli ve ................sayılı tahkik emri verilmesine neden olmuşlardır. Görevlendirilen polis başmüfettişleri tarafından yapılan araştırma ve başvurulan ifadelerin ardından 'talimat verildiği iddiasıyla ilgili beyan dışında kanuları destekler herhangi bir bulguya rastlanmadığı' gerekçesiyle dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilmiştir. Davacı Emniyet Müdürü Halil Altan'ın kişilik hakları, davalılar tarafından yapılan iftira niteliğindeki haksız ve mesnedsiz ihbirla zedelenmiş olup, müştereken ve müteselsilen 10 bin TL manevi tazminat isteğinde bulunuyoruz.

Davalıların bu şekilde davranmasının altında yatan asıl neden; Atabey Belediye Başkanlığı'na ait seyahat halindeik yolcu otobüsünde fazla yolcu taşındığı ihbarı üzerine, 30.04.2015 tarihinde yapılan basit bir trafik işlemi ile fazladan 9 yolcu taşındığının tespiti ve sonrasında ceza tutanağı düzenlenerek yasal işlem yapılmış olmasıdır. Yasalara uygun olarak yapılan bir trafik işleminin İl Emniyet Müdürü olan davacı tarafından engellenmemiş olması nedeniyle hakkında idari yaptırım uygulaması amacıyla asızlız ve mesnetsiz olarak suç isnad edilmeye çalışılmıştır.

Yolcu otobüsüne ceza tutanağı düzenlenerek hakkında işlem yapılan Atabey Belediyesi'nin 30.04.2015 tarihinde saat 16.28 sıralarında trafik ekibi tarafından fazla yolcu taşımaktan dolayı 70 TL trafik idari para cezası uygulandığı, bu işlemler sırasında otobüste bulunan yolcuların 45 dakika gibi uzun bir süre bekletildikleri ve işlerinden alıkonuldukları şikayetleriyle ilgili olarak

- Dönemin Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, İl Emniyet Müdürünü telefonla arayarak konunun derhal araştırılması ve kendisine bilgi verilmesi talimatını vermiş,

-Davacı Emniyet Müdürü, Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürü Hakan Akça'yı cep telefonundan arayarak Atabey kavşağında durdurularak halen bekletildiği ve Atabey Belediyesi'ne ait olduğu belirtilen 32 FL 530 plaka sayılı toplu taşıma amacı hakkında derhal bilgi vermesini istemiş,

- Verilen ön bilgide, ihbar üzerine otobüsün durdurulduğu, 9 kişinin fazla yolcu olarak tespit edildiği, 70 TL idari para cezası uygulandığı ve otobüsün 15-18 dakika arasında bekletildiği bildirilmiş.

- Emniyet Müdürü bu inceleme verilerini Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz adına hem sözlü hem bilgi notu olarak sunmuş,

-Davacı Emniyet Müdürü, bu konu ile ilgili olarak Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz'in inceleme/soruşturma yapmak üzere muhakkik tayin etmesi ve bu işlemi yapan görevliler ile ilgili cezai işlem uygulanması talimatını vermesi üzerine; konuyla ilgili daha detaylı bir şekilde tüm anons kayıtları ve eldeki görüntüler incelenip araştırılması yönünde gerekli inceleme/soruşturmayı yapmak üzere Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Dönmez'i muhakkik olarak görevlendirmiştir.

- Kısa bir süre sonra Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından özel olarak görevlendirilen polis başmüfettişleri Isparta'ya gelmişlerdir. Başmüfettişler, iddia edildiği gibi yolcu otobüsünün 45 dakika bekletilmesinin söz konusu olmadığı, makul bir sürede işlem yapıldığını teyit etmiş ve iddiaların asılsız olduğu sonucuna varmıştır.

-Bu işlemin tamamlanmasından hemen 3 gün sonra Emniyet Genel Müdürlüğü'nün talimatıyla polis başmüfettişleri Isparta iline gelmişler ve aynı konuyla ilgili bu defa davacı müvekkilin de aralarında bulunduğu 'görevin takdir ve yerine getirilmesinden hoşgörü ve savsaklama fiilini işlediği' iddiasıyla yeni bir soruşturma açılmıştır.

- Son açılan soruşturma devam ettiği sırada, davalılar tarafından davacı müvekkilin yardımcılarına 'Atabey Belediyesi hakkında bilgi ve belge toplama görevi verdiği' yönündeki asılsız ve mesnetsiz iddiaları hakkında yeni bir araştırma ve soruşturma açılmasına, mağdur edilmesine neden olmuştur."