Koronavirüs salgınında vaka artışının önüne geçmek için Ramazan Bayramını da kapsayan tam kapanma kararını değerlendiren Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural, esnafı ayakta tutmak için yeni desteklere ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

BAYRAM İÇİN DÜKKANINA MAL ALAN ESNAF BORCUNU NASIL ÖDEYECEK?

Koronavirüs salgınında en fazla sıkıntıyı esnaf ve sanatkarların çektiğini sürekli ifade ettiklerini anımsatan Başkan Tural “ Sağlık için alınan tüm tedbirleri destekledik, Alınan kararlara, kısıtlamalara esnafımız uydu. İnşallah 17 günlük tam kapanma kararıyla vaka sayıları azalır ve artık normal hayata dönülür, ancak bugüne kadar alınan tüm tedbirlere uyan, dükkanını kapatan, işleri gerileyen kısaca salgının en fedakar kesimi olan esnafımızın dayanacak gücü kalmadı. Umudunu Ramazan ayına, bayrama ve sonrasında normalleşme sürecine bağlayan esnaf, mal aldı dükkanına koydu. Peki bu malzemenin çekini kestiren, senedini imzalayan esnaf şimdi kime ne satarak borcunu ödeyecek. 17 gün boyunca dükkanı kapalı olan esnaf yanında çalışan işçisinin maaşını, sigortasını, vergisini nasıl ödeyecek? BIÇAK KEMİĞİ DELMİŞTİR Bir yılı aşkın zamandır kontak kapatan servisçiler, okul kantinleri, kıraathane ve kahvehaneler, düğün salonları, internet kafeler, halı sahalar, sadece paket servisine izin verilen kafe, restoran ve lokantalarda esnafımız için bıçak kemiğe dayanmış değil kemiği delmiştir. Virüsün yayılma sebebi sanki esnafmış gibi işyerleri kapalıyken, zincir marketler açık. Zincir marketlerin reyonlarında züccaciye, tuhafiye, elektronik eşya, kırtasiye, kundura gibi ürünlerin satılmaya yani haksız rekabete devam ediliyor. Peki bu virüs esnafın işletmesinde bulaşıyor da zincir marketler de bulaşmıyor mu?” diye sordu. YENİ DESTEKLER ŞART Şimdiye kadar verilen destekleri görmezden gelmediklerini kaydeden Başkan Tural “Devletimizi yanımızda hissettik. Evet destekler verildi. Teşekkür ediyoruz bunları görmezden gelemeyiz. Fakat gelinen noktada esnaf ve sanatkarımızı ayakta tutmak için yeni desteklere ihtiyaç var. Tam kapanmadan olumsuz etkilenecek olan esnafımız mutlaka ekonomik olarak desteklenmelidir. Aksi halde esnafımız için önümüzdeki dönem yıkım olacaktır” dedi.

İŞTE ESNAFIN TALEPLERİ

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in esnafın beklentilerini içeren talep mektubunu Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a ilettiğini belirten Başkan Tural “ Bu doğrultuda esnaf ve sanatkârlarımız tüm vergilerden muaf olmalı, elektrik, su, doğal gaz ödemeleri geçici olarak devletimizce finanse edilmelidir. Tüm meslek dallarında sıkıntı yaşayan esnaf ve sanatkârlarımız ile yanlarında çalışanlara ekonomik destek verilmeli, SGK primleri devletimiz tarafından karşılanmalıdır. Sıkıntıda olan, borçlarını ödeyemez halde olan esnafımızın borçlarının süresiz ve faizsiz olarak ertelenmesi ödenemeyen vergi borçlarının, geçmiş kredi borçlarının ve bankalara olan tüm borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi esnafa nefes aldıracaktır. Ayrıca faizsiz bir yıl ödemesiz 5 yılda geri ödemeli ayağa kalkış yani cansuyu kredisi de verilmelidir. Pandemi sürecinde ekonomik olarak sıkıntıya giren ve daha önce yararlandıkları yapılandırmaları bozulan esnaf ve sanatkârlarımıza yeni bir yapılandırma hakkının acilen sağlanması da gerekmektedir. Kısa çalışma ödeneğinin kapsamı genişletilerek, yeni başvurulara imkân tanınmalı, tam kapanma döneminde muafiyet kapsamında bulunan işyerleri dışında kalan esnaf ve sanatkârlarımıza nakdi destek sağlanmalıdır. Ticari araçların kullandığı akaryakıt fiyatlarında ÖTV ve KDV indirimi sağlanması da beklentilerimiz arasındadır.

ESNAFA AŞIDA ÖNCELİK TANINMALI

Öte yandan vatandaşla birebir temas eden, esnafımız ile yanlarında çalışanlara adına Covid- 19 aşısında öncelik tanınması vatandaşların güvenle alışveriş yapmalarını sağlamak açısından önemli bir adım olacaktır.”