Isparta’nın Yalvaç ilçesinde 50 yıldır fırıncılık mesleğini yürüten belediye eski meclis üyelerinden 69 yaşındaki Nuri Kiremitçi, belediyeyi rüşvetle iş yapmakla suçladı. İlçe merkezinde bulunan 2 ortaklı 50 m2’lik fırınına ruhsat alamadığı için kapalı tutan Nuri Kiremitçi, ‘Benim 20 metre ötemde yeni bir fırına daha inşaat bitmeden ruhsatını veren belediye bana ruhsat vermiyor. Nedenini araştırdım meğer o fırının sahibi meslektaşım Ali Derdiman belediyeye cenaze yıkama aracı hibe etmiş. Ben bugüne kadar 10 belediye başkanı gördüm bir dönem meclis üyeliği yaptım ama belediyenin rüşvetle iş yaptığına ilk kez tanık oluyorum’ diye konuştu.

GÖREVE BAŞLADIĞI GÜN RUHSAT VERMİŞTİ

                Yalvaç’ın MHP’li Belediye Başkanı Halil Hilmi Tütüncü’nün 30 Mart 2014’de yapılan seçimlerden sonra daha göreve başladığı ilk gün karşılaştıklarında, ‘-Fırını yaktın mı abi’ dediğini belirterek; ‘Başkanım ruhsatım yok nasıl yakayım’ dediğini başkanın ‘Git yak’ diyerek hemen ruhsat verdiğini anlattı. Fırıncılık yapan Nuri Kiremitçi; ‘ben bu söz üzerine fırını çalıştırmaya başladım. 2 yıl aradan sonra fırının işletmesini başka birine devir etmeye kalkıştım ruhsat yenilenmedi. Bizim anlaşmada bozuldu. Şimdi yeniden ruhsat almak istiyorum ama verilmiyor. Biz yöresel unlu mamüller üretimi için ruhsat alıyoruz. Birinci sınıf fırın ruhsatı veremez ama bunu vermesinde bir sakınca yok. Kaldı ki çarşı içerisinde bulunan fırınların çoğunun ruhsatı yok. Sulu bacası olan tek fırın benim ki ama ruhsat alamayan çalışamayan bir ben varım’diye konuştu.

BELEDİYEYİ BU REZİLLİĞE DÜŞÜREN BU BAŞKAN OLDU

                Fırın işletmecisi Nuri Kiremitçi muhabirin ‘daha önce belediye meclis üyeliği yaptığınızı söylediniz. Sizin görev yaptığınız süre zarfında ruhsat için bu tür tekliflerde bulunan oldu mu? Belediye yönetimi olarak sizler ruhsat karşılığı bir şey istediniz mi?’ sorusuna;

                “Hayır. Yalvaç Belediyesi zaten zengin bir belediye böyle bir şeyi kabul etmesi de mümkün değil. Böyle birşey istemesi de mümkün değil. Belediyeyi bu duruma rezilliğe düşüren bu belediye başkanı oldu.” Şeklinde cevap verdi.

KRİTERLERE UYGUN 5 FIRIN VAR

                Yalvaç’ta yasal mevzuata uygun durumda sadece 5 fırın bulunduğunu iddia eden Kiremitçi, ‘Yalvaç’ta yöresel unlu mamül imalathanesi olarak faaliyet gösteren 8 fırın var. Bunların 4 ya da 5 tanesi uygun. 1 tane de benim fırınım uygun. Bu siyasi midir, yoksa bir kin midir, garez midir anlayamadım. Kendisi ile bizzat görüştüm. Bana –Hadi ekmek çıkarırsan diyor. 8 fırının hepsi ekmek çıkarıyor. Hiç bir fırında sulu baca yok. Kaç defa Zabıta göndermesine rağmen eksiklik giderilmedi. Halbuki benim fırınımda sulu baca da var. Müfettiş mi getirilir yoksa bilirkişi olarak fırıncı mı tayin edilir fırınları kontrol etsinler. Bakalım kaç tanesi uygun’ sözlerine yer verdi.

BİMER’E YAZACAĞIM

                Nuri Kiremitçi, kendisine yapılan haksızlığa karşı Belediyeyi BİMER’e (Başbakanlık İletişim Merkezi) şikayet edeceğini de sözlerine ekledi.


DEVLET TEŞVİK VERİYOR, BELEDİYE ENGEL OLUYOR

                Yeni işyerlerinin açılması ve istihdamın artırılması için devletin kredi verdiğini esnafı teşvik ettiğini dile getiren Kiremitçi, belediyenin ise tam tersi uygulama ile işyeri kapattığına değinerek, ‘benim fırınımda sigortalı olarak çalışan 5 işçi vardı. Şimdi 5 kişi ekmeğinden oldu. Bu nasıl bir kafadır. Bu devlete mi karşı yoksa bana mı karşı ben bunu öğrenmek istiyorum’ diyerek açıklamasını tamamladı.

İŞYERİNİN CAMLARINA YAZI YAZARAK PROTESTO ETTİ

                Bir türlü ruhsat alamadığı fırının camlarına not yapıştıran Nuri Kiremitçi, ‘Araba yok, ruhsat alamadım’ cümlesine yer vererek yapılan haksız uygulamayı protesto ettiğini duyurdu.