Isparta’da sigara yasağı nedeniyle işlerinin durduğunu belirten kıraathane ve kafe işletmecileri, yasağa karşı olmadıklarını ancak uğradıkları zararın devlet tarafından karşılanmasını istedi.

Isparta’da işlerinin yüzde 80 oranında azaldığını belirten Kafe Mercan işletmecisi Ömer Mercan, “Şimdilik asker sayesinde ayaktayız. Sigara yasağından önce kafe doluyordu. Ancak şimdi müşterilerim uğramıyor” dedi. Yaz mevsimi olması nedeniyle dışarıda sigara içilebildiğini, kışın ise soğuk olacağından işlerin daha da düşeceğini kaydeden Mercan, pek çok kıraathanin kapanacağını iddia etti.

Sigara yasağının gözden geçirilip esneklik tanınması gerektiğini dile getiren Mercan, “Kafede sigara içenlerin etkilenmeyeceği şekilde bir sigaralı bölüm oluşturulabilir. Havalandırmasını da koyup, içerde duman birikmesinin önüne geçilebilir. Veya bir sigara odası oluşturularak burada sigara içilmesine izin verilebilir. Biz kesinlikle yasağa karşı değiliz. Sağılımız açısından olumlu bir karar. Ancak işlerimizi olumsuz etkileyen bir karar. Sürekli müşteri kaybediyoruz. Eğer, yasaktan taviz verilmeyecekse o halde devlet bizim gibi işletmeler için zararımızı karşılayabilecek bir yöntem geliştirsin. Örneğin geri ödemesi uzun vadeli kredi imkanı tanınabilir” diye konuştu.

SİFTAH YAPAMIYORUM
Marmaris Kafe İşletmecisi Recep Ergün de, sigara yasağıyla işlerinin sekteye uğradığını belirterek, işyerini siftah yapmadan kapattığını söyledi. Ergün, “Yasakla birlikte işler tamamen durdu. Bu işletmenin kapısını açtığım an günlük gideri 100 TL. Fakat gideri bile karşılayamaz olduk. Böyle giderse çaresiz iş yerimi kapatacağım” diye konuştu.

Yasağı uygulayanların, zarar gören esnafı da düşünmesi gerektiğini dile getiren Recep Ergün, “Madem yasaktan dönülmeyecek. O halde zararımız karşılansın. Bize uzun vade ödemeli kredi imkanı sunsunlar. Böylece işletmemiz hiç olmazsa ayakta kalır. Müşteri buraya oyun oynarken sigarasını içmek için gelirdi. Şimdi sinek avlıyoruz. Ayakta kalabilmem için tek umut asker. Asker olmasa işimiz çok zor” dedi.