İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cenk Şölen, Et ve Et ürünlerinde yeni dönemin başladığını söyledi.
 
Cenk Şölen: “Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği 05.12.2012 tarih ve 28.488 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış olup; 05.03.2013 tarihi itibarı ile yürürlüğe girmiştir. Tebliğin uygulanmasında birlikteliğin sağlanması için Bakanlığımızca hazırlanan Uygulama Talimatı http://www.gkgm.gov.tr/mevzuat/talimat/talimat_listesi.html adresinde erişime açılmıştır. Tebliğle birlikte gelen bazı önemli yenilikler şunlardır; 1-Bu tebliğ çiğ et, kıyma, hazırlanmış et karışımları ve et ürünlerini kapsar. 2-Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde; a) Büyükbaş ve küçükbaş hayvan etleri birbirleriyle karıştırılabilir. b) Kanatlı hayvan türlerinden elde edilen etler birbirleriyle karıştırılabilir. c) (a) ve (b) bentlerinde belirtilen durumlar dışında farklı hayvan türlerine ait etler birbirleriyle karıştırılamaz. d) Mekanik olarak ayrılmış etler kullanılamaz 3- Bu Tebliğ kapsamında yer alan çiğ kırmızı et, çiğ kanatlı eti, kıyma, hindi kıyması, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı eti karışımları üreten ve/veya satan işyerlerinde farklı hayvan türlerine ait etler birbirinden ve diğer gıdalardan ayrı olarak üretilir ve ayrı olarak satışa sunulur. 4- Bu Tebliğ kapsamında yer alan çiğ kırmızı et, kıyma ve hazırlanmış kırmızı et karışımlarının üretiminde kemik, kıkırdak ve sakatat katılamaz. 5- Döner(Kırmızı et döner), kanatlı döneri ve köfte(Kırmızı Etten) üretiminde et kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddeler ile soya ve soya ürünleri kullanılamaz. 6- Kanatlı kıyma olarak sadece hindi kıyma çiğ olarak ve dondurularak satışa sunulabilir. Tavuk kıyma ve tavuk köfte çiğ olarak hazırlanıp piyasaya satışa sunulamaz. 7- Et ürünleri karkas etinden veya sakatattan hazırlanır. Dilli salam hariç olmak üzere karkas etinden hazırlanan et ürünlerine sakatat katılamaz. 8- Fermente sucuğa, ısıl işlem görmüş sucuğa ve pastırmaya et kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddeler ile soya ve soya ürünleri katılamaz. 9- Perakende işletmeler (Kasap Dükkanları veya marketlerin et reyonları) çiğ kırmızı etler ve çiğ kanatlı etlerini; asgari teknik ve hijyenik şartları sağlayarak ve TGK. Etiketleme Yönetmeliğinin 8 inci maddesi 1 inci fıkrasında belirtilen zorunlu etiket bilgilerinden; Gıdanın Adı Bileşen Listesi Son Tüketim Tarihi Üreticinin Adı-Adresi ve Menşe Ülke bilgilerini satın alan kişinin görebileceği bir yerde bulundurarak (satış reyonunda) veya satın alan kişiye vererek dökme olarak satışa sunulabilecektir. Tüketicinin talep etmesi durumunda zorunlu etiket bilgilerinin tamamı işletme sahibi tarafında ürünü satın alan kişiye sunulacaktır. 10-Yine perakende işletmeler asgari teknik ve hijyenik şartlar göz önünde bulundurularak sadece son tüketiciye satışı yapılmak üzere kıyma, hazırlanmış et karışımları (Köfte) ve et ürünleri (fermente sucuk) üretebileceklerdir. Hazır ambalajlı hale getirilerek satışa sunulacak bu ürünler TGK. Etiketleme Yönetmeliğinin 8 inci maddesi 1 inci fıkrasında belirtilen zorunlu etiket bilgilerinden; -Gıdanın Adı -Son Tüketim Tarihi -Üreticinin Adı-Adresi ve -Menşe Ülke Bilgilerini satın alan kişinin görebileceği bir yerde bulundurarak(satış reyonunda) veya satın alan kişiye vererek hazır ambalajlı olarak satışa sunulabilecektir. Tüketicinin talep etmesi durumunda zorunlu etiket bilgilerinin tamamı işletme sahibi tarafında ürünü satın alan kişiye sunulacaktır. Hazırlanmış et karışımları ve et ürünleri sadece üretiminin yapıldığı işyerinde ve son tüketiciye satılmak koşulu ile üretilebilecektir. Bu Ürünler diğer bir perakende işletmeye satılamayacaktır. Zorunlu Etiket Bilgileri:(Gıdanın Adı, Bileşen Listesi, Alerjen Bileşenler, Gıdanın Net Miktarı , Son Tüketim Tarihi, Özel Muhafaza Koşulları, Üreticinin Adı- Adresi, Üreticinin İşletme Kayıt numarası, Menşe Ülke, Gıdanın Kullanım Talimatı, Parti Numarası)