Elma hasadına günler, haftalar kala Eğirdir Eyüpler Köyünde hasat hazırlıkları hummalı bir şekilde devam ediyor.

Kasalar gözden geçiriliyor, soğuk hava tesislerinde gerekli bakımlar yapılıyor.

Eğirdir Boğazova’da önemli elma üretim merkezlerinden birisi olan Eyüpler Köyünde busene yaklaşık 8 bin ton elma beklenmektedir.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Eyüpler Köyü Muhtarı Tahir İnce ve S.S. Eyüpler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hakan Doğan, kazasız belasız bir şekilde, bereketli ve bol kazançlı bir yıl temenni ettiklerini söylediler.

2 bin dönümlük elma bahçesine sahip olan Eyüpler Köyünde ağaçların %40’nın yeni tür çeşitlerden oluştuğunu belirten Muhtar Tahir İnce; “Eski klasik tür ağaçlarda işçilik başta olmak üzere diğer girdi maliyetleri çok yüksek. O bakımdan elma bahçelerimizde yıllara sair olarak yenileme çalışmaları devam etmekte” diye konuştu.

Çiftçinin tekeri krediyle dönüyor diyerek sözlerine devam eden İnce; “Girdi maliyetleri yüzde yüzü aşmış durumda. Bu sene elmanın kilogram fiyatı çiftçiye 1,4 liraya mal oldu. Bu kapsamda pazarlamada kilogram fiyatının 2 liranın üzerinde olmasını bekliyoruz” dedi.

S.S. Eyüpler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifine ait soğuk hava tesislerinin hazır olduğunu ifade eden Kooperatif Başkanı Hakan Doğan ise, soğuk muhafaza odalarında bakım çalışmalarının tamamlandığını belirterek önemli bir hatırlatmada bulundu; “Çiftçilerimizden ricamız, toplanan elmaların aynı gün içerisinde soğuk hava tesislerine ulaştırmalarıdır. Elma sağlığı açısından bu çok önemli. Kooperatif bünyesinde bulunan soğuk hava tesisimiz 3 bin ton kapasitesindedir. Biz elmasını en iyi koşullarda muhafaza etmek isteyen her çiftçimize yardımcı olacağız. Yeter ki elmalarını aynı gün içerisinde bize ulaştırsınlar” dedi./ İbrahim DEMİRAYAK