Isparta'da Matematik Bilim Evi Kurucusu Selim Değer bir açıklama yayınladı.

Yaptığı açıklamada: Yeni sınav sisteminde Türkçe ve Matematik merkeze alınmıştır. Dünyada da sözel ve sayısal yeteneği ölçmek için böyle bir yöntem kabul görüyor. Bu nedenle öğrencilerin sözel ve sayısal yeteneğini ölçmek için Türkçe ve Matematiğin merkeze alınması olumlu bir değişim. İkinci oturum sınavlarda ise herkes kendi alanındaki sınav sorularını çözecektir. Puan sayısının azaltılmasını olumlu karşılıyoruz.

Matematik ve Geometri soru dağılımı açıklanmadı. Ayrıca iki oturumdaki Matematik sınavlarının toplam soru sayısının 80’e inmesi konuların birleştirilerek ölçme ve değerlendirme yapılacağını gösteriyor. Matematik konularını öğrenciler birbirine bağlantılı bir şekilde öğrenmelidirler.

Meslek yüksek okullarına giriş için fen ve sosyal bilimlerden soru çözmeye gerek olmaması eleştiriye açık. Liselerde bu dersler okutulmaya devam edecek fakat ders dinleme motivasyonu düşük olacaktır. Eşit ağırlıklı puanın hesaplanmasında Tarih ve felsefe gurubu derslerinin dikkate alınmaması da eleştirilebilir. Psikoloji temelli rehber öğretmenlik gibi branşları kazanmak için psikoloji dersi yerine coğrafya sorularını çözmek gerekiyor. Ayrıca öğleden sonra oturumunda dört testin aynı anda yapılması yerine cumartesi ve Pazar gününe yayılmasını teklif ediyoruz. Temel yeterlilikler testi sonucu bilinmeden öğleden sonraki oturuma öğrencilerin alınması muğlak bir durum. Barajı geçemediği anlaşılan bir öğrencinin sınav ücreti iade edilecek mi? Açık uçlu soru yer alıp almayacağı açıklanmadı. 200 puan sınırı olmadan sınav sonucunun seneye de geçerli olmasını öneriyoruz.