Isparta Valisi Memduh Oğuz, Yakaören'de sıcak su çıkarmak amacıyla açılan, ancak hidrojen sülfür gazı çıkan kuyunun kapatılması konusunda, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yetkililerinin çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, kuyudaki basıncın normalden fazla çıkması durumunda uluslararası firmalarla iş birliği yapılarak kuyunun kapatılacağını söyledi.
Vali Oğuz, TPAO İş Güvenliği Mühendisi Adem Coşkun ve Kuyu Tamamlama Mühendisi Özger Dursun'dan oluşan ekiple Yakaören'deki kuyuda incelemelerde bulundu.
Yakaören halkını tedirgin eden kuyu sorunuyla yakından ilgilendiklerini belirten Oğuz, TPAO Daire Başkan Yardımcısı Şahap Bayantemur ile Başmühendis Naci Köse'nin Isparta'ya gelerek kuyunun kapatılması yönünde çalışmalar yaptığını söyledi.
Şimdi de kuyudaki basınç değerlerini ölçmek için TPAO'dan mühendislerin Isparta'ya geldiğini anlatan Oğuz, ''TPAO uzmanları kuyuda basınç değerlerini ölçüyorlar, normal basınçlı bir gaz çıkışı söz konusuysa kuyu çimentoyla kapatılacak, ama normalden fazla basınç çıkarsa o zaman uluslararası firmalarla iş birliği yaparak kuyuyu kapatmaya çalışacağız'' dedi.
TPAO Kuyu Tamamlama Mühendisi Özger Dursun, normal basınç değerleriyle karşılaşıldığında kuyuya sıvılaştırılmış çimento enjekte ederek, gazın çıkışının engelleneceğini söyledi.Dursun, kuyuya 50 ton çimento basılmasının ön görüldüğünü belirtti.
TPAO İş Güvenliği Mühendisi Adem Coşkun, kuyudan sızan hidrojen sülfür gazının tehlikeli olduğuna işaret etti. Bu gazın atmosferde milyonda 10 birim ve üzeri olduğunda tehlike oluşturduğunu anlatan Coşkun, ''Söz konusu gaz milyonda 20 birimin üzerine çıkması durumunda insanları zehirleyebilir, ölümlere neden olabilir. Nitekim kuyuya yakın çevrede gazın milyonda 26 birim olarak ölçüldü'' diye konuştu.

-SANDIĞA GİDECEKLER-

Yakaören Köyü Muhtarı Mehmet Pediz, 4 yıldır yaşadıkları kuyu sorununa artık çözüm beklediklerini belirtti. Kuyu etrafındaki canlıların öldüğünü ve çevrede hayvan leşlerinin bulunduğunu anlatan Pediz, kuyu sorununun köy halkını tedirgin ettiğini, temiz bir hava solumak istediklerini söyledi.
''Sorun çözülmediği için köy halkı bir süre önce 12 Haziran'daki genel seçimlerde oy kullanmama kararı almıştı'' diyen Pediz, ancak Vali Oğuz'un çalışmaları bizzat takip ettiğini ve TPAO'dan uzmanların çalışmalara başladığını dile getirdi. Pediz, ''Kuyu sorunuyla ilgilenildiği için sandığa gitmeme kararımızı askıya aldık'' dedi.