TÜRKİYE İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), Dünya Nüfus Günü nedeniyle yayınladığı doğum ve evlenme istatistikleri Antalya, Isparta ve Burdur’da çocuk yaştaki evlilik oranlarının son derece düştüğünü ortaya koydu. Çocuk evliliklerinin toplam evliliklere oranı Antalya’da yüzde 2, Isparta’da yüzde 2.6, Burdur’da ise yüzde 4.2 olarak açıklandı.

ANTALYA’DA 332 ÇOCUK GELİN

TÜİK’in verilerine göre Antalya’da geçen yıl 16 bin 474 evlilik yapıldı. Bu evliliklerden 332’sinde gelinin 16-17 yaş arasında olduğu belirlendi. 2 bin 716 çiftin evlendiği Isparta’da çocuk gelin sayısı 70. Bin 567 evlilik yapılan Burdur’da ise 66 çocuk gelin tespit edildi. Son istatistikler annelik yaşının da arttığını gösterdi. Antalya’da 2016’da 29.2 olan ortalama anne yaşı 29.3’e yükseldi. Burdur’da anne yaşı 28.3’ten 28.5’e, Isparta’da ise 28.8’den 28.9’a çıktı.

İKİ KELİME YAN YANA GELMEMELİ

Çocukların çocuk gibi yaşayarak sağlıklı bir ortamda büyümelerinin önemine vurgu yapan Antalya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Av. Serap Ertuğrul, “Birleşmiş Haklar Çocuk Sözleşmesi’ne göre 18 yaşından küçük herkesin çocuktur” dedi. Çocuk ve gelin kavramlarının yan yana bile gelmemesi için mücadele ettiklerini anlatan Ertuğrul, şöyle devam etti:

“17 yaşındaki çocuğun ailesinin rızasıyla, 16 yaşındaki çocuğun da mahkeme kararıyla evlenmesinin yolunun açık olması önemli bir sorun. Çocuğun rızasıyla cinsel ilişkiyi tarif eden 15 yaş düzenlemesiyle çocuklarımız maalesef şantaja, tehdide, ailenin ve istismarcıların baskısına maruz kalıyor. Savcılarımızın rızanın nasıl alındığını değerlendirmeleri gerekiyor. Antalya Barosu Çocuk Hakları Merkezi’ne iletilen sorunlarda biz hızla harekete geçebiliyoruz. Yetkilileri, çocukların çocuk olduğu bilinciyle yetiştirilmesi için gerekli ortamların sağlanmasına davet ediyoruz.”

Ceren DENİZ / HÜRRİYET