Mahalli Çevre Kurulu'nun (MÇK) 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren kent merkezinde kömür ve fuel oil yakılmasını yasaklamasına tepkiler gelmeye başladı. Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı, kararın oldukça isabetli olduğunu belirterek, 'Hem insanımız hem gelecek nesil için bu karar alınmalıydı' dedi.

İLK TEPKİ MAKİNE MÜHENDİSLERİNDEN

MÇK, partiküler kirlilik bakımından  hava kalitesi Türkiye'nin en kötü illerinden biri olan Isparta'da, hava kirliliğinin kamu düzeni ve halk sağlığını derinden etkilediği gerekçesiyle  deazavantajlı kesimlerin meskenleri haricindeki tüm mesken ve işyerlerinde kömür ve fuel oil yakılmasını 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren yasakladı. O karara ilk tepki Makine Mühendisleri Odası'ndan geldi.

RADİKAL KARAR

Her fırsatta, Isparta'da hava kirliliğinin var olduğunu ve bunun çözümünün  doğalgaz kullanımı olduğunu  belirten  Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı, MÇK'nın kömür yakımını yasaklama kararının son derece isabetli bir karar olduğunu söyledi.  Akıllı, "Hem insanımız hem gelecek nesil için alınmış radikal bir karar" görüşünü iletti. 

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı, Mahalli Çevre Kurulu kararıyla, merkezde kömür yakımının yasaklanmasına  ilişkin kararın  doğru ve radikal bir adım olduğunu söyledi. Akıllı,  "Son derece isabetli olmuş. Böyle bir kararın verilmesi gerektiğini destekliyorduk.  Isparta, Ocak ayı  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hava kalitesi bültenine göre  Partiküler Madde 10  (uçucu maddeler) kirliliği açısından  ikinci sırada çıktı. Bu hem mevcut nüfus hem gelecek nesiller için oldukça tehlikeli bir durum arzediyor"dedi.

AB STANDARTLARINI İKİ KAT İHLAL EDİYORUZ 

AB uyum yasaları kapsamına göre yılda  maksimum 35 defa 5 mikrogram/metreküp partikül madde ihlali söz konusu iken, bu oranın Isparta için  2 kat niteliğinde olduğunu belirten Akıllı, Isparta'da hava kalitesinin  kötü durumda olduğunu  kaydetti. Bu nedenle daha iyi neticilere ulaşmanın  radikal kararlar  almakla mümkün olduğunu belirten Akıllı,  2012-2013 sezonunda  Isparta'ya 102 bin ton kömür girdiğini bunun yüzde 65'lik kısmının ithal  kömür olduğunu anımsattı.

DOĞALGAZ TEMİZ ENERJİ

Isparta'da 108 bin bağımsız daire, iş yeri ve kamu kuruluşlarının  tamamının yakınına doğalgaz altyapısının ulaştırıldığını belirten Akıllı, " 2014  ocak ayı itibariyle şehrimizde 38 bin 51 doğalgaz sayacı, 32 bin 314 kombi, 490 merkezi ısıtmasistemi, 193 resmi kuruluş ve 6 adet de sanayi iş yeri doğalgaz kullanıcısı  bulunmaktadır. Merkezi ıstıma sistemleri  ağırlıklı olarak kömürlü kazandan yana. Oysa doğalgaz kömüre göre çok daha temiz, iklime de ciddi yararı olan bir enerji türü. Bu bakımdan  Isparta'nın tamamına doğalgaz geldiğine göre  doğalgaz kullanımı teşvik edilmeli.  Merkezi ısıtma sistemleri aralıksız kontrol edilmeli,  kalorifer kazan yakıcılarının eğitimleri güncellenmelidir. Çünkü daha önceki yıllarda belge alan eğitimciler  doğalgaz kullanımına yönelik bilgi sahibi değildir" dedi.

YALITIM ZORUNLU

Yasal çerçevede binaların yalıtımının mecbur kılınmakla birlikte  AB uyum yasalarına göre 2016 yılı sonuna kadar tüm binaların yalıtımının yapılarak enerji kimlik belgesi çıkartılması gerektiğini anımsatan Akıllı,  2017 tarihinden  itibaren bina, daire, iş yeri gibi gayrimenkullerin  alım satımında bu belgenin isteneceğini de söyledi. Bu nedenle binaların mantolama sayesinde yüzde 35 civarında yakıt tasarrufu sağlayabileceğine dikkat çeken Akıllı, yeterince yalıtım yapılmayan binalarda daha fazla yakıt tüketiminin daha fazla çevre kirliliği anlamı taşıdığını da ifade etti.

Express