Nazmi Toker Ortaokulu öğrencileri tarafından TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı etkinlikleri düzenlendi. Öğrenciler tarafından hazırlanan projeler okul bahçesinde sergilenerek ziyaretçiler tarafından büyük ilgi ve beğeniyle izlendi.
TÜBİTAK Bilim Fuarı’nın öğrenciler için önemli olduğunu belirten
Nazmi Toker Ortaokulu Müdürü  Mustan Güngör yaptığı kısa açıklamada  ‘’TÜBİTAK  4006 proje kapsamında başvurumuz kabul edildi ve TÜBİTAK’ın desteği ile bugün burada  öğrencilerimizin hazırladığı  20 projeyi sergiliyoruz. Okulumuzun bu yıl ilk  kez katıldığı bilim fuarında öğretmenlerimiz önderliğinde, 70 öğrencimizin desteği ile  bu projeleri gerçekleştirdik. Birlikte yapılan  özverili çalışmaların sonucunda  görüldüğü gibi bir şenlik havasında  bir sergileme yapıyoruz. Bundan sonrada inşallah  devam edecek.Projemizin temel hedefi atık maddeleri  ve rüzgar enerjisini değerlendirmek, güneş enerjisinden faydalanmak.Yani tamamen  yenilenebilir enerjileri kullanmaya çalışmak ve toplumu bu yönde yönlendirmek.Fosil kaynaklar dediğimiz kaynakları kullanmadan, havayı kirletmeden,  doğal kaynaklarla yenilenebilir enerjiyi kullanmak temel hedefimiz.Rüzgardan elektrik üretme projesi üzerine çok ciddi çalışmalarımız var.Bu çalışmalara devam edeceğiz.Öğrencilerimizi bilgilendirmeye çalışıyoruz.Onları bilimle tanıştırtırdık.Geleceğimizin gençlerini ne kadar iyi yetiştirebiliriz çabasındayız’’ dedi.
Kocaeli’nde kurulu  bir özel firmanın devletle birlikte yaklaşık beş milyon dolar bütçeli  bir TÜBİTAK projesi  gerçekleştirdiği bilgisini paylaşan  ve  bilimsel çalışmalar  üzerine öğrencilere rehberlik desteği veren SDÜ Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr Ata Akçıl ‘’Onun prototip çalışmalarını hem üniversitede yaptık, hem de burada öğrencilerimize destek olduk.Öğrencilerimize,Ar-Ge nasıl yapılır,bilim nasıl yapılır,bunlar nasıl etkilenir konularında  danışmanlık yaparak,  yol gösterdik.Böylece onları  gelecekte üniversitemize  yönlendirmeye çalışıyoruz.Bu projede atık pillerin içinde bulunan çinko,mangan,cep telefonlarındaki lityum kobalt metallerini parçalayıp,sınıflandırıp geri kazanıyoruz.Yani atıktan, ham maddeye ve doğaya geri kazanım sağlıyoruz.Bu konuda Avrupa’da tesisler var,Türkiye’de de geri dönüşümde  ilk tesis Kocaeli’nde kuruldu.Bakanlıkla birlikte büyük bir TÜBİTAK projesi aldılar ve üniversitelerle beraber yürüttüler’’ açıklamasında bulundu.
Nazmi Toker Ortaokulu Fen Bilimleri Öğretmeni Bahadır Taş da  hazırladıkları proje hakkında ‘’Öğrencilerimiz geçmişten günümüze kadar atom modellerini projelendirdiler.Atom hakkındaki 1803’ten günümüz modern atom teorisine kadar devam ettirdik.Öğrencilerimizin daha iyi anlaması için  led ışıklarla ve modellerle bunu  görselleştirdik.Zaman içerisinde  elektron,proton,nötron  kavramlarının ortaya çıktığı  atom modelleri geçmişten günümüz modern atom teorisine kadar gitmektedir ‘’ dedi. Elif AKGÜL